Znajomy z Włoch krzywił się na mój sos boloński. Gdy spróbował, zmienił zdanie

Twój znajomy z Włoch kręci głową na nietypowe przepisy? Spróbuj podać mu sos boloński z cukinii – lekką, sezonową wariację na włoski klasyk. To świetny sposób na wykorzystanie dużych cukinii i zamknięcie ich smaku w słoikach na długie miesiące.

Z przerośniętej cukinii przygotuj smaczny sos bolońskiZ przerośniętej cukinii przygotuj smaczny sos boloński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Karol Wiak

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że klasyczny sos boloński nie musi być robiony wyłącznie z pomidorów i mięsa. W kuchni można eksperymentować, łącząc tradycję z lokalnymi składnikami, a przy tym tworzyć przepisy, które są zdrowsze i równie smaczne. Jednym z takich kulinarnych odkryć jest sos boloński z cukinii – lekki, aromatyczny i niezwykle uniwersalny.

Sos boloński – włoski klasyk nie tylko z pomidorów

Tradycyjny sos boloński (ragù alla bolognese) to kulinarny symbol Włoch – aromatyczne połączenie pomidorów, mięsa, warzyw i ziół, które idealnie komponuje się z makaronem. Jednak włoska kuchnia, choć słynie z przywiązania do tradycji, inspiruje też do eksperymentów. I właśnie tutaj wkracza sos boloński z cukinii – lekka, warzywna wariacja na znany klasyk, która zaskakuje smakiem i prostotą przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Cukinia to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw w polskich kuchniach. Jest tania, łatwo dostępna, a w sezonie często rośnie w ogrodach do rozmiarów, które trudno od razu zagospodarować. Zamiast więc rozdawać sąsiadom kolejne kilogramy cukinii, warto spróbować przygotować z niej coś naprawdę wyjątkowego. Właśnie dlatego powstał pomysł na sos boloński z cukinii – idealny do makaronu, ryżu czy jako baza do zapiekanek.

Choć Włosi mogliby unieść brwi na wieść, że ktoś zastąpił pomidory i mięso - cukinią, to w praktyce taki sos okazuje się nie tylko zdrowszy, ale i niezwykle uniwersalny. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że możesz zrobić od razu większą porcję i zamknąć ją w słoikach – wtedy szybki i pożywny obiad masz zawsze pod ręką.

Przepis na sos boloński z cukinii

Nie musisz być szefem kuchni, żeby przygotować naprawdę pyszny sos boloński z cukinii. To prosty sposób na wykorzystanie dużych okazów cukinii, które często zalegają w kuchni pod koniec lata. Najlepsze jest to, że raz zrobiony sos możesz przechowywać w słoikach i cieszyć się jego smakiem przez całą jesień i zimę.

Składniki:

  • 6 kg cukinii (po obraniu i usunięciu pestek),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego,
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 l koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Zasyp 3 łyżkami soli i odstaw na noc w chłodne miejsce – warzywo puści wodę i zmięknie.
  2. Następnego dnia przełóż cukinię do dużego garnka. Dodaj 2 szklanki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj kolejne 20–30 minut.
  4. Na końcu dodaj ocet i cukier, a także wyjmij liście laurowe.
  5. Gorący sos boloński z cukinii przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj przez około 15 minut.

Gotowy sos świetnie sprawdzi się z makaronem, ale równie dobrze możesz użyć go jako bazy do pizzy czy zapiekanki. To przetwór, który naprawdę ułatwia życie – szczególnie w dni, gdy nie masz czasu na długie gotowanie.

Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil