WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Zapomnij o ruskich. Pierogi z tym farszem to prawdziwa uczta

Choć pierogi ruskie cieszą się ogromną popularnością, to ten nieco zapomniany wariant z pewnością cię zaskoczy głębią smaku i aromatem. Połączenie kaszy gryczanej, leśnych grzybów i chrupiącej cebulki tworzy niepowtarzalną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Zapomnij o ruskich. Pierogi z tym farszem to prawdziwa ucztaZapomnij o ruskich. Pierogi z tym farszem to prawdziwa uczta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierogi to nieodłączny element kuchni polskiej, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Choć pierogi ruskie są najbardziej znane, warto spróbować innych wersji, które mogą zaskoczyć swoim smakiem i aromatem. Jednym z takich przepisów są pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, które w moim domu cieszą się niesłabnącą popularnością. Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonała alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bar mleczny Słoneczny w Gdyni

Przepis na tradycyjne pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami to wyjątkowe danie, które idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Farsz przygotowany z kaszy gryczanej, suszonych podgrzybków oraz cebuli jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Dodatkowo, pierogi te można podawać z podsmażoną cebulką lub wysmażonym boczkiem, co dodaje im jeszcze więcej aromatu.

Składniki na farsz:

  • 360 g kaszy gryczanej,
  • 2 garści suszonych podgrzybków,
  • 3 cebule,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • ciepła woda.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie grzybów: Grzyby namocz w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Następnie ugotuj je do miękkości i posiekaj.

Przygotowanie farszu: Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj posiekane grzyby i razem podsmaż. Ugotowaną kaszę gryczaną połącz z podsmażonymi grzybami i cebulą. Dodaj jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.

Wyrabianie ciasta: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, zagniatając elastyczne ciasto.

Lepienie pierogów: Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj koła. Na każdy krążek nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.

Gotowanie: Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi dzięki swojemu bogatemu smakowi i aromatycznemu farszowi z kaszy i grzybów, stanowią wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci zarówno rodzinę, jak i gości. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak łatwo można przygotować coś pysznego i zdrowego w domowym zaciszu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥