Zapytali Makłowicza o makaron z truskawkami. Tak ocenił ulubione danie Igi Świątek

W ostatnim Q&A, które Robert Makłowicz nakręcił z Dalmacji, padło pytanie o ulubione danie Igi Świątek z dzieciństwa. Jak tylko zwyciężczyni Wimbledonu podzieliła się tym w mediach, rozdzwoniły się telefony do eksperta kulinarnego. Makłowicz nie kryje swojego zdania.

Robert Makłowicz wypowiada się na temat makaronu z truskawkamiRobert Makłowicz wypowiada się na temat makaronu z truskawkami
Źródło zdjęć: © Canva, Pyszności, YouTube
Anna Galuhn

Ulubione potrawy z dzieciństwa mogą dziś budzić zaskoczenie. Makaron z truskawkami, który do dziś uwielbia tenisistka, budzi zdecydowanie najwięcej kontrowersji. Niektórzy uwielbiają, inny krzywią się na samą myśl. Robert Makłowicz przyznaje, że makaron w takiej postaci jadł tylko jeden, jedyny raz w życiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Co o ulubionym daniu Igi Świątek myśli Robert Makłowicz?

Ekspert ma wyrobione zdanie na temat słodkich makaronów i nie myśli o tym, aby zmieniać swoją opinię tylko dlatego, że Iga Świątek twierdzi inaczej. Mówi stanowczo, że to nie są jego smaki, ale o tenisistce wypowiada się z największym uznaniem:

– Niezwykle szanuję dorobek Igi Świątek. Jest ona jedną z najwybitniejszych sportsmenek, jakie przydarzyły nam się w historii. Makaron z truskawkami w dzieciństwie jadłem może raz, nie pamiętam, żebym jadł więcej. Nie, nie lubię makaronów na słodko, ale to nie zmienia postaci, że ktoś inny może to lubić – mówi Robert Makłowicz.

Ekspert podziękuje za makaron z truskawkami. Te owoce widziałby raczej w połączeniu z ryżem. Jednak uważa, że każdy ma prawo do własnej opinii i w życiu nie powiedziałby o żadnym daniu, że jest ohydne, aby kogoś nie urazić:

– Jak Iga wygrała Wimbledon, to dzwonili do mnie z przeróżnych redakcji, żeby się spytać o opinię na temat makaronu z truskawkami. No ale jaką ja mogę wyrazić opinię? Ja nie jestem Igą Świątek. Ktoś lubi makaron z truskawkami, a ktoś nie lubi. I co ja mam powiedzieć? "Nie, nie lubię makaronu z truskawkami, o fuj, jaki ohydny jest makaron z truskawkami!". W ogóle trudno jest mówić o jakimkolwiek daniu, że jest ohydne, bo może to urazić tego, kto akurat to danie lubi, ale mogę powiedzieć, że znam inne lepsze zastosowania truskawek. Mym zdaniem risotto z truskawkami jest dobre, wytrawne na przykład – poleca ekspert kulinarny.

Pytanie o ulubioną potrawę Igi Świątek z dzieciństwa przywołuje wspomnienie dania, które lubił młody Makłowicz.

Czym krytyk kulinarny zajadł się w dzieciństwie?

Jak już wiemy, Robert Makłowicz tylko raz w życiu jako dziecko spróbował makaronu z truskawkami i od razu wyrobił sobie zdanie na jego temat. Jednak do dziś wraca do grysiku, który gotowała mu mama:

– Jak mówimy o takich daniach z dzieciństwa, to lubię grysik, czyli mówiąc ogólnopolsko kaszę mannę, taką na gęsto, posypaną kakao – ale nie takim rozpuszczalnym, tylko takim w proszku. Jak jest jeszcze gorące, to się posypuje cukrem, ten cukier się roztapia. No i dla kogoś to może być ohydne, a ja to pamiętam z dzieciństwa. Mamusia mi to robiła, uwielbiam do dzisiaj. Lubię ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, tak, bardzo. Więc jakby te truskawki były zapiekane z ryżem i ze śmietaną, to by może bardziej mi smakowało – mówi z sentymentem.

Makaron z truskawkami, kaszka manna, kogel-mogel a może domowy kisiel z jabłkami? Dania z dzieciństwa znanych osób są bliskie również wielu Polakom, którzy wychowywali się w PRL-u. Nawet jeśli bazowały na prostych składnikach, były przygotowywane z miłością przez mamę, ciocię, babcię i to jest ich największą wartością.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥