Zapytali Makłowicza o makaron z truskawkami. Tak ocenił ulubione danie Igi Świątek

W ostatnim Q&A, które Robert Makłowicz nakręcił z Dalmacji, padło pytanie o ulubione danie Igi Świątek z dzieciństwa. Jak tylko zwyciężczyni Wimbledonu podzieliła się tym w mediach, rozdzwoniły się telefony do eksperta kulinarnego. Makłowicz nie kryje swojego zdania.

Robert Makłowicz wypowiada się na temat makaronu z truskawkamiRobert Makłowicz wypowiada się na temat makaronu z truskawkami
Źródło zdjęć: © Canva, Pyszności, YouTube
Anna Galuhn

Ulubione potrawy z dzieciństwa mogą dziś budzić zaskoczenie. Makaron z truskawkami, który do dziś uwielbia tenisistka, budzi zdecydowanie najwięcej kontrowersji. Niektórzy uwielbiają, inny krzywią się na samą myśl. Robert Makłowicz przyznaje, że makaron w takiej postaci jadł tylko jeden, jedyny raz w życiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Co o ulubionym daniu Igi Świątek myśli Robert Makłowicz?

Ekspert ma wyrobione zdanie na temat słodkich makaronów i nie myśli o tym, aby zmieniać swoją opinię tylko dlatego, że Iga Świątek twierdzi inaczej. Mówi stanowczo, że to nie są jego smaki, ale o tenisistce wypowiada się z największym uznaniem:

– Niezwykle szanuję dorobek Igi Świątek. Jest ona jedną z najwybitniejszych sportsmenek, jakie przydarzyły nam się w historii. Makaron z truskawkami w dzieciństwie jadłem może raz, nie pamiętam, żebym jadł więcej. Nie, nie lubię makaronów na słodko, ale to nie zmienia postaci, że ktoś inny może to lubić – mówi Robert Makłowicz.

Ekspert podziękuje za makaron z truskawkami. Te owoce widziałby raczej w połączeniu z ryżem. Jednak uważa, że każdy ma prawo do własnej opinii i w życiu nie powiedziałby o żadnym daniu, że jest ohydne, aby kogoś nie urazić:

– Jak Iga wygrała Wimbledon, to dzwonili do mnie z przeróżnych redakcji, żeby się spytać o opinię na temat makaronu z truskawkami. No ale jaką ja mogę wyrazić opinię? Ja nie jestem Igą Świątek. Ktoś lubi makaron z truskawkami, a ktoś nie lubi. I co ja mam powiedzieć? "Nie, nie lubię makaronu z truskawkami, o fuj, jaki ohydny jest makaron z truskawkami!". W ogóle trudno jest mówić o jakimkolwiek daniu, że jest ohydne, bo może to urazić tego, kto akurat to danie lubi, ale mogę powiedzieć, że znam inne lepsze zastosowania truskawek. Mym zdaniem risotto z truskawkami jest dobre, wytrawne na przykład – poleca ekspert kulinarny.

Pytanie o ulubioną potrawę Igi Świątek z dzieciństwa przywołuje wspomnienie dania, które lubił młody Makłowicz.

Czym krytyk kulinarny zajadł się w dzieciństwie?

Jak już wiemy, Robert Makłowicz tylko raz w życiu jako dziecko spróbował makaronu z truskawkami i od razu wyrobił sobie zdanie na jego temat. Jednak do dziś wraca do grysiku, który gotowała mu mama:

– Jak mówimy o takich daniach z dzieciństwa, to lubię grysik, czyli mówiąc ogólnopolsko kaszę mannę, taką na gęsto, posypaną kakao – ale nie takim rozpuszczalnym, tylko takim w proszku. Jak jest jeszcze gorące, to się posypuje cukrem, ten cukier się roztapia. No i dla kogoś to może być ohydne, a ja to pamiętam z dzieciństwa. Mamusia mi to robiła, uwielbiam do dzisiaj. Lubię ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, tak, bardzo. Więc jakby te truskawki były zapiekane z ryżem i ze śmietaną, to by może bardziej mi smakowało – mówi z sentymentem.

Makaron z truskawkami, kaszka manna, kogel-mogel a może domowy kisiel z jabłkami? Dania z dzieciństwa znanych osób są bliskie również wielu Polakom, którzy wychowywali się w PRL-u. Nawet jeśli bazowały na prostych składnikach, były przygotowywane z miłością przez mamę, ciocię, babcię i to jest ich największą wartością.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane