11 zasad savoir-vivre przy stole. Znając je nie narobisz sobie wstydu

Odpowiednie zachowanie przy stole to podstawa. Żeby wypaść kulturalnie i z klasą w towarzystwie wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Obrazek
Ewa

#1 Nie grzeb w zębach przy stole

Resztki jedzenia, które utknęły między zębami, mogą być naprawdę irytujące. Nie wyciągaj ich jednak przy stole, ponieważ jest to zwyczajnie niegrzecznie.
Spróbuj delikatnie przepłukać usta wodą lub przeproś towarzystwo i wyjdź na chwilę do łazienki.

Obrazek

#2 Układanie sztućców ma znaczenie

Odpowiednie ułożenie sztućców na talerzu jest formą komunikacji z obsługą. W ten sposób nie musimy przerywać rozmowy, żeby poinformować kelnera o naszych zamiarach.
Jeśli ułożysz widelec i nóż w kształcie odwróconej "v"- jest to znak, że jeszcze nie skończyłeś, ale robisz sobie przerwę.
Jeśli ustawisz rączki widelca i noża na godzinę 17:20- komunikujesz, że już nie będziesz jadł.
Nie smakowało Ci? Wetknij końcówkę noża między ząbki widelca, a ich trzonki ułóż odpowiednio na godzinę 5 i 8.

Obrazek

#3 Zacznij używać sztućców od zewnątrz

Jeśli nie jesteś pewny, których sztućców należy użyć do danego dania,a przy talerzu znajduje się ich cały wachlarz, to zacznij od tych, które znajdują się przy jego zewnętrznej stronie. Jeśli wciąż nie jesteś pewny- sięgnij po te, które znasz. Nie kombinuj na siłę.

Obrazek

#4 Nie kładź łokci na stół

Od tej reguły nie ma wyjątków. Zawsze zabieraj ręce ze stołu. Może i jest to wygodna pozycja, ale zasady savouir vivre przy stole kategorycznie jej zabraniają. O brzeg stołu opieraj jedynie nadgarstki.

Obrazek

#5 Nie namawiaj do jedzenia

To zmora wszystkich gości. Częstowanie to jedno, ale uporczywa namawianie to całkiem co innego. Nie naciskaj, żeby Twoi gości "koniecznie spróbowali jeszcze tej sałatki", nie mów "no jedz, nic nie zjadłeś". Takie teksty zarezerwowane są tylko dla babć, bo im można więcej wybaczyć :)

Obrazek

#6 Nie przechylaj talerza w swoją stronę

Zjedzenie rosołu do końca może być kłopotliwe. Nie odchylaj jednak talerza w swoją stronę, ryzykujesz przypadkowym rozlaniem zupy na siebie i swoich sąsiadów. Zdecydowanie lepszą opcją jest odchylanie talerza w drugą stronę, od siebie.
Jeśli nie masz takiej możliwości, to lepiej zostaw odrobinę zupy na dnie.

Obrazek

#7 Noża używaj jedynie do mięsa

Według zasad savoir vivre, noża powinno używać się jedynie do krojenia twardych mięs. Ziemniaki oraz zbyt długie nitki makaronu kroimy widelcem.
Do ryby powinno podawać się specjalny nóż do usuwania ości. Jeśli jednak takie nie dostaniesz- poproś o drugi widelec.

Obrazek
Group Of People Dining Concept

#8 Nie dmuchaj na jedzenie

Jeśli jedzenie jest zbyt gorące, to odczekaj chwilę, zamiast na nie dmuchać. Niekulturalne jest również wypluwanie gorącego kawałka na serwetkę lub szerokie otwieranie ust. Chwyć po prostu za szklankę wody i popij.

Obrazek

#9 Poczekaj na resztę

Niegrzeczną rzeczą jest rozpoczynanie jedzenia zanim wszyscy inni dostaną swój talerz. Podczas serwowanej kolacji warto poczekać, aż wszyscy będą mogli jeść.

Obrazek
Pretty waiter woman serving group of friends with food in the restaura

#10 Zobacz, jak poprawnie trzymać kawę i herbatę

Trzymanie kubka z tymi dwoma napojami nieco się różni. Podczas picia herbaty należy chwycić filiżankę w taki sposób, by kciuk i palec wskazujący niemal stykały się w środku ucha, a palec środkowy podtrzymywał uchwyt od dołu. Z kolei przy piciu kawy, trzeba wsunąć palec wskazujący w uszko filiżanki, a kciuk trzymać na górze uchwytu. Pozostałe palce powinny być schowane w dłoni.

Obrazek

#11 I najważniejsza zasada...

Jeśli nie jesteś pewien, jak coś zjeść- zapytaj.
Jeśli zaliczysz wpadkę- przeproś.
Po prostu baw się dobrze i kulturalnie!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat