Zawsze wykorzystuję sezonowe produkty w kuchni. Mam na to świetny sposób

Kuchnia sezonowa to nie tylko smak i świeżość, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto poznać sposoby, jak wykorzystać sezonowe produkty, aby stworzyć wyjątkowe dania. Mamy dla was kilka ciekawych porad.

Kuchnia sezonowaKuchnia sezonowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy nadchodzi sezon na świeże owoce, warzywa i grzyby, nie można przegapić okazji, by je wykorzystać. Sezonowe produkty nie tylko są pełne smaku, ale także obfitują w składniki odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Kuchnia sezonowa: warzywa w różnych wydaniach

Sezonowe warzywa, takie jak szpinak, jarmuż czy świeże grzyby, to idealny składnik farszu do krokietów. Możesz także wykorzystać ten farsz do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych lub pierogów. W przypadku pierogów masz szeroki wachlarz możliwości, od nadziewania ich wytrawnymi składnikami po słodkie wersje z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, wiśnie czy śliwki węgierki.

Kremy i zupy z sezonowych składników

Zupa krem z sezonowych warzyw to prawdziwa uczta smakowa. Najpopularniejsze zupy krem, takie jak pomidorowa, kukurydziana, zielony groszek, paprykowa czy dyniowa, zyskają na smaku dzięki dodatkom, takim jak sery topione, ser cheddar, śmietana, ziołowe grzanki z suchego pieczywa oraz aromatyczne przyprawy.

Wegetariańskie przekąski z sezonowymi składnikami

Smażenie warzyw i grzybów w panierce lub cieście z mąki i piwa to ciekawy sposób na wegetariańskie przekąski. Grzyby kanie idealnie sprawdzą się jako składnik wyśmienitych kotletów schabowych. Kalafior i brokuł, obtoczone w gęstym cieście naleśnikowym i usmażone na patelni, przypominają smakiem pałki z kurczaka.

Grillowanie z sezonowymi warzywami

Mięso i ryby z grilla z sezonowymi warzywami to prawdziwa uczta podczas sezonu grillowego. Cukinie, bakłażany, papryki, kolby kukurydzy, kalafior i ziemniaki to tylko niektóre sezonowe składniki, które doskonale smakują z grilla. Nie zapomnij o kotlecie mielonym, którym możesz przemycić niektóre warzywa.

Smaki sezonu z metodą Sous-Vide

Metoda sous-vide to nie tylko gotowanie mięsa i ryb. Możesz ją wykorzystać, by przygotować smaczne dania na słodko z sezonowymi owocami. Oprócz klasycznych dań wytrawnych, metoda ta pozwoli wam zachować pełnię smaku i aromatu sezonowych produktów. Warzywa mogą stanowić doskonały dodatek do dań głównych lub być samodzielnym daniem. Sous vide to inaczej technika przyrządzania posiłków w szczelnie zamkniętych workach próżniowych.

Owoce, takie jak maliny i truskawki, sprawdzą się jako ciepły dodatek do deserów, takich jak panna cotta, budyń czy lody waniliowe.


Korzystając z sezonowych produktów, możesz dodać nowych smaków do swoich potraw. Śmiało eksperymentuj i czerp inspiracje z różnych źródeł, by odkryć kulinarne skarby sezonu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇