Zawsze wykorzystuję sezonowe produkty w kuchni. Mam na to świetny sposób

Kuchnia sezonowa to nie tylko smak i świeżość, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto poznać sposoby, jak wykorzystać sezonowe produkty, aby stworzyć wyjątkowe dania. Mamy dla was kilka ciekawych porad.

Kuchnia sezonowaKuchnia sezonowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy nadchodzi sezon na świeże owoce, warzywa i grzyby, nie można przegapić okazji, by je wykorzystać. Sezonowe produkty nie tylko są pełne smaku, ale także obfitują w składniki odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące ziemniaczki zapiekane w parmezanie i czosnku

Kuchnia sezonowa: warzywa w różnych wydaniach

Sezonowe warzywa, takie jak szpinak, jarmuż czy świeże grzyby, to idealny składnik farszu do krokietów. Możesz także wykorzystać ten farsz do ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych lub pierogów. W przypadku pierogów masz szeroki wachlarz możliwości, od nadziewania ich wytrawnymi składnikami po słodkie wersje z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, wiśnie czy śliwki węgierki.

Kremy i zupy z sezonowych składników

Zupa krem z sezonowych warzyw to prawdziwa uczta smakowa. Najpopularniejsze zupy krem, takie jak pomidorowa, kukurydziana, zielony groszek, paprykowa czy dyniowa, zyskają na smaku dzięki dodatkom, takim jak sery topione, ser cheddar, śmietana, ziołowe grzanki z suchego pieczywa oraz aromatyczne przyprawy.

Wegetariańskie przekąski z sezonowymi składnikami

Smażenie warzyw i grzybów w panierce lub cieście z mąki i piwa to ciekawy sposób na wegetariańskie przekąski. Grzyby kanie idealnie sprawdzą się jako składnik wyśmienitych kotletów schabowych. Kalafior i brokuł, obtoczone w gęstym cieście naleśnikowym i usmażone na patelni, przypominają smakiem pałki z kurczaka.

Grillowanie z sezonowymi warzywami

Mięso i ryby z grilla z sezonowymi warzywami to prawdziwa uczta podczas sezonu grillowego. Cukinie, bakłażany, papryki, kolby kukurydzy, kalafior i ziemniaki to tylko niektóre sezonowe składniki, które doskonale smakują z grilla. Nie zapomnij o kotlecie mielonym, którym możesz przemycić niektóre warzywa.

Smaki sezonu z metodą Sous-Vide

Metoda sous-vide to nie tylko gotowanie mięsa i ryb. Możesz ją wykorzystać, by przygotować smaczne dania na słodko z sezonowymi owocami. Oprócz klasycznych dań wytrawnych, metoda ta pozwoli wam zachować pełnię smaku i aromatu sezonowych produktów. Warzywa mogą stanowić doskonały dodatek do dań głównych lub być samodzielnym daniem. Sous vide to inaczej technika przyrządzania posiłków w szczelnie zamkniętych workach próżniowych.

Owoce, takie jak maliny i truskawki, sprawdzą się jako ciepły dodatek do deserów, takich jak panna cotta, budyń czy lody waniliowe.


Korzystając z sezonowych produktów, możesz dodać nowych smaków do swoich potraw. Śmiało eksperymentuj i czerp inspiracje z różnych źródeł, by odkryć kulinarne skarby sezonu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej