Zimowy kopiec. Postaw na stole w Sylwestra, a goście będą zachwyceni

Sylwester to wyjątkowa okazja, aby spotkać się z bliskimi i wspólnie uczcić nadejście Nowego Roku. Przy tym wyjątkowym wydarzeniu nie może zabraknąć pysznego jedzenia i picia. Jeśli szukasz pomysłu na efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na kokosowy kopiec.

Zimowy kopiec. Postaw na stole w Sylwestra, o goście będą zachwyceniZimowy kopiec. Postaw na stole w Sylwestra, o goście będą zachwyceni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sylwester to czas radości, spotkań i pysznego jedzenia. Jeśli marzysz o wyróżniającym się deserze na sylwestrowym stole, kokosowy kopiec jest doskonałym wyborem. Z pozoru przypomina śnieżny pagórek obsypany bakaliami, ale smakuje słodko, kremowo i intensywnie kokosowo. Sprawdź, jak zaskoczyć gości tym wyjątkowym wypiekiem, który stanie się gwiazdą sylwestrowego menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Kulinarne Inspiracje - kokosowy kopiec w różnych odsłonach

Wśród sylwestrowych słodkości warto postawić na różnorodność, dlatego na stole powinny pojawić się zarówno klasyczne ciasta, jak i te bardziej intrygujące. Kokosowy kopiec to doskonały pomysł dla miłośników zimowego klimatu. Przypomina śnieżne zaspy, a jednocześnie zachwyca smakiem słodkiego kokosu.

Śnieżno-kokosowy zimowy kopiec - przepis na ciasto

Kokosowy kopiec to połączenie chrupiących blatów kokosowych z kremową masą śmietanową. Całość jest obficie posypana bakaliami, które nadają jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a jego wygląd jest niezwykle efektywny. Dzięki temu sprawdzi się idealnie na sylwestrowej domówce.

Składniki

  • 10 białek,
  • 100 g cukru,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 2 l śmietanki 30 proc.,
  • 100 g cukru pudru,
  • żelatyna,
  • bakalie (orzechy włoskie, migdały, płatki migdałowe, rodzynki, posiekana czekolada, puszkowa ananas).

Wykonanie:

Blaty kokosowe:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  2. Wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  3. Formuj blaty o dowolnej wielkości, grubości około 1-1,5 cm.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 30-35 minut.

Krem:

  1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody.
  2. Śmietankę ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
  3. Wlej rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.

Kokosowa kopa:

  1. Największy blat kokosowy ułóż na paterze.
  2. Nasącz go sokiem z ananasa.
  3. Na blat wyłóż część kremu śmietanowego.
  4. Posyp bakaliami, pokrojonymi ananasami z puszki oraz czekoladą.
  5. Ułóż na kremie średni blat kokosowy i powtórz czynności z punktu 3 i 4.
  6. Na koniec ułóż najmniejszy blat kokosowy i wyłóż na niego resztę kremu śmietanowego.
  7. Wierzch kopy udekoruj bakaliami.

Ciasto zimowy kopiec to doskonały wybór na sylwestrową imprezę. Jest efektowne, pyszne i łatwe do przygotowania. Z pewnością zachwyci twoich gości i sprawi, że ten wyjątkowy wieczór będzie jeszcze bardziej udany.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀