Zimowy kopiec. Postaw na stole w Sylwestra, a goście będą zachwyceni

Sylwester to wyjątkowa okazja, aby spotkać się z bliskimi i wspólnie uczcić nadejście Nowego Roku. Przy tym wyjątkowym wydarzeniu nie może zabraknąć pysznego jedzenia i picia. Jeśli szukasz pomysłu na efektowne i pyszne ciasto, które zachwyci twoich gości, koniecznie wypróbuj przepis na kokosowy kopiec.

Zimowy kopiec. Postaw na stole w Sylwestra, o goście będą zachwyceniZimowy kopiec. Postaw na stole w Sylwestra, o goście będą zachwyceni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sylwester to czas radości, spotkań i pysznego jedzenia. Jeśli marzysz o wyróżniającym się deserze na sylwestrowym stole, kokosowy kopiec jest doskonałym wyborem. Z pozoru przypomina śnieżny pagórek obsypany bakaliami, ale smakuje słodko, kremowo i intensywnie kokosowo. Sprawdź, jak zaskoczyć gości tym wyjątkowym wypiekiem, który stanie się gwiazdą sylwestrowego menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Kulinarne Inspiracje - kokosowy kopiec w różnych odsłonach

Wśród sylwestrowych słodkości warto postawić na różnorodność, dlatego na stole powinny pojawić się zarówno klasyczne ciasta, jak i te bardziej intrygujące. Kokosowy kopiec to doskonały pomysł dla miłośników zimowego klimatu. Przypomina śnieżne zaspy, a jednocześnie zachwyca smakiem słodkiego kokosu.

Śnieżno-kokosowy zimowy kopiec - przepis na ciasto

Kokosowy kopiec to połączenie chrupiących blatów kokosowych z kremową masą śmietanową. Całość jest obficie posypana bakaliami, które nadają jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a jego wygląd jest niezwykle efektywny. Dzięki temu sprawdzi się idealnie na sylwestrowej domówce.

Składniki

  • 10 białek,
  • 100 g cukru,
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 2 l śmietanki 30 proc.,
  • 100 g cukru pudru,
  • żelatyna,
  • bakalie (orzechy włoskie, migdały, płatki migdałowe, rodzynki, posiekana czekolada, puszkowa ananas).

Wykonanie:

Blaty kokosowe:

  1. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  2. Wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  3. Formuj blaty o dowolnej wielkości, grubości około 1-1,5 cm.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 30-35 minut.

Krem:

  1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody.
  2. Śmietankę ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
  3. Wlej rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.

Kokosowa kopa:

  1. Największy blat kokosowy ułóż na paterze.
  2. Nasącz go sokiem z ananasa.
  3. Na blat wyłóż część kremu śmietanowego.
  4. Posyp bakaliami, pokrojonymi ananasami z puszki oraz czekoladą.
  5. Ułóż na kremie średni blat kokosowy i powtórz czynności z punktu 3 i 4.
  6. Na koniec ułóż najmniejszy blat kokosowy i wyłóż na niego resztę kremu śmietanowego.
  7. Wierzch kopy udekoruj bakaliami.

Ciasto zimowy kopiec to doskonały wybór na sylwestrową imprezę. Jest efektowne, pyszne i łatwe do przygotowania. Z pewnością zachwyci twoich gości i sprawi, że ten wyjątkowy wieczór będzie jeszcze bardziej udany.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯