Zjadł zupę z węża w Chinach. Ze szczegółami opisał, jak smakuje

Kuchnia azjatycka to dla wielu osób zagadka. Znaleźć w niej można dania, które powodują, że po plecach przebiega dreszcz. Jedną z takich potraw jest zupa z węża, ceniona przez Chińczyków. Polski youtuber sprawdził, jak smakuje.

Wojek spróbował zupy z wężaWojek spróbował zupy z węża
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Kuchnia chińska to nie tylko kurczak słodko-kwaśny. Skrywa w sobie wiele potraw, które dla Europejczyków są egzotyczne i wymagają przełamania kulturowych barier. Jednym z najbardziej zaskakujących dań jest zupa z węża. Sama myśl o zjedzeniu gada u wielu może spowodować, że szybko zniknie apetyt. Szansę kontrowersyjnej potrawie dał Maciej Wojas, znany w sieci jako Wojek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają

Nietypowa zupa z Chin

Zupa z węża, ceniona głównie w południowych Chinach, a zwłaszcza w Hongkongu, jest uważana za prawdziwy przysmak. Serwują ją tam specjalistyczne restauracje, często reklamując jako danie rozgrzewające, idealne na chłodniejsze miesiące. W tradycyjnej medycynie chińskiej zupę z węża uważa się za danie o właściwościach leczniczych, które poprawia krążenie i wzmacnia odporność.

Zupę często przygotowuje się z kilku różnych gatunków węży, które poddaje się wielogodzinnemu gotowaniu, aby uzyskać esencjonalny bulion. Do miski dodaje się grzyby, imbir, liście bambusa oraz inne przyprawy, które równoważą smak mięsa i dodają potrawie głębi.

Spróbował zupy z węża

W menu wybranej przez Wojka restauracji królowały różne dania z węża, w tym właśnie zupa. Zupa przygotowywana była na bulionie z kości kurczaka, a jej smak podkręcono cytrusowymi dodatkami. Sam wąż pojawił się w formie mięsnej wkładki wewnątrz zupy. Znalazły się tam też grzyby i kwiaty, a zupa miała gęstą konsystencję, przypominającą galaretę.

- Podobno ten wywar gotuje się przez wiele godzin, przez co powinien mieć dużo smaku. Dla mnie ma głównie nutę cytrusową. Nie jest to złe, tylko gdzie jest ten wąż? - powiedział Wojek.

Po chwili poszukiwań wyłowił z miseczki kawałek transparentnego mięsa, które miało być wężem.

- Nie ma to smaku, ma to konsystencję takiej galaretki - ocenił youtuber.

Sama zupa, mimo małej miseczki, była bardzo treściwa i bogata, dobrze doprawiona. Wojek zaznaczył, że konsystencja samego bulionu mogłaby być bardziej płynna, bo "efekt galaretki" później staje się już męczący. Wąż stanowił tylko dodatek, zdecydowanie dominowało mięso z kurczaka.

Zupa z węża, choć budzi skojarzenia z ekstremalnymi daniami, w rzeczywistości jest potrawą o zaskakująco łagodnym smaku i specyficznej teksturze. Okazuje się być nie takie straszne, jak mogłoby się wydawać.

Wybrane dla Ciebie

Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków