Zjadł zupę z węża w Chinach. Ze szczegółami opisał, jak smakuje

Kuchnia azjatycka to dla wielu osób zagadka. Znaleźć w niej można dania, które powodują, że po plecach przebiega dreszcz. Jedną z takich potraw jest zupa z węża, ceniona przez Chińczyków. Polski youtuber sprawdził, jak smakuje.

Wojek spróbował zupy z wężaWojek spróbował zupy z węża
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Kuchnia chińska to nie tylko kurczak słodko-kwaśny. Skrywa w sobie wiele potraw, które dla Europejczyków są egzotyczne i wymagają przełamania kulturowych barier. Jednym z najbardziej zaskakujących dań jest zupa z węża. Sama myśl o zjedzeniu gada u wielu może spowodować, że szybko zniknie apetyt. Szansę kontrowersyjnej potrawie dał Maciej Wojas, znany w sieci jako Wojek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Smerfetka bez pieczenia - fani galaretki je pokochają

Nietypowa zupa z Chin

Zupa z węża, ceniona głównie w południowych Chinach, a zwłaszcza w Hongkongu, jest uważana za prawdziwy przysmak. Serwują ją tam specjalistyczne restauracje, często reklamując jako danie rozgrzewające, idealne na chłodniejsze miesiące. W tradycyjnej medycynie chińskiej zupę z węża uważa się za danie o właściwościach leczniczych, które poprawia krążenie i wzmacnia odporność.

Zupę często przygotowuje się z kilku różnych gatunków węży, które poddaje się wielogodzinnemu gotowaniu, aby uzyskać esencjonalny bulion. Do miski dodaje się grzyby, imbir, liście bambusa oraz inne przyprawy, które równoważą smak mięsa i dodają potrawie głębi.

Spróbował zupy z węża

W menu wybranej przez Wojka restauracji królowały różne dania z węża, w tym właśnie zupa. Zupa przygotowywana była na bulionie z kości kurczaka, a jej smak podkręcono cytrusowymi dodatkami. Sam wąż pojawił się w formie mięsnej wkładki wewnątrz zupy. Znalazły się tam też grzyby i kwiaty, a zupa miała gęstą konsystencję, przypominającą galaretę.

- Podobno ten wywar gotuje się przez wiele godzin, przez co powinien mieć dużo smaku. Dla mnie ma głównie nutę cytrusową. Nie jest to złe, tylko gdzie jest ten wąż? - powiedział Wojek.

Po chwili poszukiwań wyłowił z miseczki kawałek transparentnego mięsa, które miało być wężem.

- Nie ma to smaku, ma to konsystencję takiej galaretki - ocenił youtuber.

Sama zupa, mimo małej miseczki, była bardzo treściwa i bogata, dobrze doprawiona. Wojek zaznaczył, że konsystencja samego bulionu mogłaby być bardziej płynna, bo "efekt galaretki" później staje się już męczący. Wąż stanowił tylko dodatek, zdecydowanie dominowało mięso z kurczaka.

Zupa z węża, choć budzi skojarzenia z ekstremalnymi daniami, w rzeczywistości jest potrawą o zaskakująco łagodnym smaku i specyficznej teksturze. Okazuje się być nie takie straszne, jak mogłoby się wydawać.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯