Znany dietetyk wskazał 11 najgorszych produktów. Są przepełnione chemią

11 szkodliwych produktów. 11 przepełnionych chemią składów, których wolimy nie widzieć w swoim jadłospisie. Dietetyk ma dla nas bardzo złe wieści. Po większość z tych artykułów sięgamy cały czas i nawet nie zastanawiamy się, co znajduje się "w środku".

Dietetyk wskazał najgorsze produktyDietetyk wskazał najgorsze produkty
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Dr Bartek Kulczyński, piman-khrutmuangs-images

W dobie rozwijającej się świadomości żywieniowej i zaangażowaniu dużej części społeczeństwa w zdrowy tryb życia, aż dziw bierze, że w sklepach nadal bez problemu można dostać produkty skrajnie szkodliwe. Dlaczego ich popularność nie maleje, a producenci nadal zacierają ręce, korzystając z naszej niewiedzy lub naiwności? Może, zamiast odpowiadać sobie na to pytanie, po prostu spróbujmy to zmienić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Doktor Bartek Kulczyński, którego cenne porady dietetyczne gościły u nas już niejednokrotnie, sporządził listę najbardziej szkodliwych produktów ze sklepowych półek, po które sięgamy bez głębszego zastanowienia się. Skład niektórych z nich jest naprawdę zaskakujący. To właśnie od ich poznania warto rozpocząć pierwszy krok do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych!

Dietetyk ostrzega: oto sztuczna żywność, której nie chcesz w swoim domu

  1. Napoje kawowe. Podczas gdy prawdziwa kawa jest zdrowa, tak wspomniane napoje już nie. W niektórych z nich cukier stanowi nawet... 90 proc. składu!
  2. Zabielacze do kawy. Jak wspomniał dietetyk, w tego typu produktach nie ma nawet śmietanki. Zamiast niej pojawia się tam syrop glukozowo-fruktozowy i inne chemikalia.
  3. Gazowane napoje. W ocenie dietetyka są to najgorsze produkty na rynku. Tanie, łatwo dostępne i tanie napoje dosłownie rujnują nasze zdrowie. To nawet 25 gramów cukru w jednej szklance!
  4. Napoje typu "zero". Na poziomie komórkowym aspartam powoduje m.in. stres oksydacyjny i zakłóca funkcjonowanie działanie układu nerwowego. O wiele lepiej postawić na soki owocowe i warzywne!
  5. Białe pieczywo. Dostarcza ono dużo węglowodanów i bardzo mało błonnika. Po jego spożycia dochodzi do znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
  6. Ryby i kiełbasy wędzone tradycyjną metodą. Chociaż nie można nazwać ich żywnością sztuczną, to warto wiedzieć, że podczas wędzenia powstają związki zwane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi, które są dla ludzi toksyczne.
  7. Herbatniki, wafle i batony czekoladowe. Mąka pszenna, dużo cukru i częściowo utwardzone tłuszcze roślinne. Miażdżyca i choroby układu krążenia mamy jak w banku.
  8. Jogurty owocowe. Mała buteleczka tego przetworzonego produktu to zwykle od 5 do 10 proc. owoców i nawet 20 gramów cukru.
  9. Desery mleczne. Te słodkości zawierają często karagen — dodatek, który może negatywnie wpływać na ludzkie jelita.
  10. Chipsy i orzeszki ziemne. Smażone (często na oleju słonecznikowym, który się do tego nie nadaje) ziemniaki to olbrzymie złoża soli — składnika, z którym nie powinno się przesadzać.
  11. Zupki chińskie. Nie oszukujmy się — ten makaron nie ma nic wspólnego ze zwykłymi kluskami. Poza tym zupki chińskie to mnóstwo wzmacniaczy smaku i innej chemii.
Dietetyk wyróżnił aż 11 niezdrowych produktów spożywczych
Dietetyk wyróżnił aż 11 niezdrowych produktów spożywczych © Canva | nomadsoulphotos
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej