Zrób jedną rzecz, a twoje schabowe będą dużo lepsze. Ten trik znają najlepsi kucharze

Schabowe często goszczą na twoim stole, ale czegoś zawsze w nich brakuje? Niby jest dobrze, ale… No właśnie tym "ale" dzisiaj się zajmiemy i raz na zawsze się go pozbędziemy!

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
Marzena Pęcak

Mogłoby się wydawać, że przepis na kotlety schabowe jest dobrze znany i nie ma tu żadnych ukrytych trudności oraz specjalnych sztuczek. Są to jednak tylko pozory, bo jak się zaraz przekonasz, zawsze można podkręcić smak genialnych schabowych jeszcze bardziej. 

Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne w mgnieniu oka. Naprawdę wystarczy niewiele, aby schabowe stały się idealnie miękkiekruche. Jednocześnie ich smak będzie dużo lepszy. Już po pierwszym gryzie poczujesz się jak w niebie. Ba, już nigdy więcej nie będziesz chciał jeść schabowych przygotowanych w inny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki w chlebie tostowym. Nowy sposób na śniadanie

Patent na genialne schabowe

Okazuje się, że dzisiejszą sztuczkę doskonale znają i wykorzystują doświadczeni kucharze. Dziś do tego grona dołączysz również i ty!

W czym tkwi cały sekret? Otóż kluczem do sukcesu jest tu odpowiednie obchodzenie się z mięsem. Nie wystarczy, że rozbijesz schab na kotleta, trochę go doprawisz i dodasz panierkę, po czym usmażysz. Kotlety w takim wydaniu nigdy nie będą idealnie miękkie i aromatyczne. 

Schab wymaga większej uwagi. Na szczęście masz mnie, więc od dziś kończymy ze starą recepturą i otwieramy się na nowy patent, który nigdy mnie nie zawiódł. Stąd też mam pewność, że sprawdzi się również w twojej kuchni. Po prostu nie ma innej opcji!

Jak zrobić idealne kotlety schabowe?

Po pierwsze, nie rozbijaj mięsa na bardzo cienki placek. Lepiej zrobić trochę grubsze kotlety schabowe i delikatnie je ponacinać na wierzchu w tzw. szachownicę. Dlaczego? Dzięki temu prostemu trikowi marynata do kotletów dotrze do każdego zakamarka mięsa, nadając mu wyjątkowych smaków. 

Schab wymaga odpowiednich działań, aby mógł zachwycać smakiem
Schab wymaga odpowiednich działań, aby mógł zachwycać smakiem © Adobe Stock | CUKMEN

Drugą bardzo ważną kwestią jest właśnie odpowiednia marynata. Jeśli chcesz, aby twoje kotlety były prawdziwą ucztą dla podniebienia, nigdy nie pomijaj tego kroku. Tylko dzięki aromatycznej marynacie twoje mięso będzie zachwycać zarówno smakiem, jak i idealnie delikatną oraz kruchą strukturą. W marynacie powinny znaleźć się twoje ulubione przyprawy oraz jeden z podstawowych produktów jak mleko, oliwa czy maślanka. I pamiętaj, im dłużej będziesz marynować mięso, tym lepiej. 

Teraz już wiesz, jakich czynności nie warto pomijać podczas robienia kotletów schabowych. Z całego serca polecam przygotować je w trochę grubszej wersji z nacięciami i marynatą. Kiedy raz ich spróbujesz, od razu zrozumiesz, że różnica jest kolosalna. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej