PoradyZrób jedną rzecz, a twoje schabowe będą dużo lepsze. Ten trik znają najlepsi kucharze

Zrób jedną rzecz, a twoje schabowe będą dużo lepsze. Ten trik znają najlepsi kucharze

Kotlety schabowe
Kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov
09.09.2023 08:29, aktualizacja: 09.09.2023 11:02

Schabowe często goszczą na twoim stole, ale czegoś zawsze w nich brakuje? Niby jest dobrze, ale… No właśnie tym "ale" dzisiaj się zajmiemy i raz na zawsze się go pozbędziemy!

Mogłoby się wydawać, że przepis na kotlety schabowe jest dobrze znany i nie ma tu żadnych ukrytych trudności oraz specjalnych sztuczek. Są to jednak tylko pozory, bo jak się zaraz przekonasz, zawsze można podkręcić smak genialnych schabowych jeszcze bardziej. 

Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne w mgnieniu oka. Naprawdę wystarczy niewiele, aby schabowe stały się idealnie miękkiekruche. Jednocześnie ich smak będzie dużo lepszy. Już po pierwszym gryzie poczujesz się jak w niebie. Ba, już nigdy więcej nie będziesz chciał jeść schabowych przygotowanych w inny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patent na genialne schabowe

Okazuje się, że dzisiejszą sztuczkę doskonale znają i wykorzystują doświadczeni kucharze. Dziś do tego grona dołączysz również i ty!

W czym tkwi cały sekret? Otóż kluczem do sukcesu jest tu odpowiednie obchodzenie się z mięsem. Nie wystarczy, że rozbijesz schab na kotleta, trochę go doprawisz i dodasz panierkę, po czym usmażysz. Kotlety w takim wydaniu nigdy nie będą idealnie miękkie i aromatyczne. 

Schab wymaga większej uwagi. Na szczęście masz mnie, więc od dziś kończymy ze starą recepturą i otwieramy się na nowy patent, który nigdy mnie nie zawiódł. Stąd też mam pewność, że sprawdzi się również w twojej kuchni. Po prostu nie ma innej opcji!

Jak zrobić idealne kotlety schabowe?

Po pierwsze, nie rozbijaj mięsa na bardzo cienki placek. Lepiej zrobić trochę grubsze kotlety schabowe i delikatnie je ponacinać na wierzchu w tzw. szachownicę. Dlaczego? Dzięki temu prostemu trikowi marynata do kotletów dotrze do każdego zakamarka mięsa, nadając mu wyjątkowych smaków. 

Schab wymaga odpowiednich działań, aby mógł zachwycać smakiem
Schab wymaga odpowiednich działań, aby mógł zachwycać smakiem© Adobe Stock | CUKMEN

Drugą bardzo ważną kwestią jest właśnie odpowiednia marynata. Jeśli chcesz, aby twoje kotlety były prawdziwą ucztą dla podniebienia, nigdy nie pomijaj tego kroku. Tylko dzięki aromatycznej marynacie twoje mięso będzie zachwycać zarówno smakiem, jak i idealnie delikatną oraz kruchą strukturą. W marynacie powinny znaleźć się twoje ulubione przyprawy oraz jeden z podstawowych produktów jak mleko, oliwa czy maślanka. I pamiętaj, im dłużej będziesz marynować mięso, tym lepiej. 

Teraz już wiesz, jakich czynności nie warto pomijać podczas robienia kotletów schabowych. Z całego serca polecam przygotować je w trochę grubszej wersji z nacięciami i marynatą. Kiedy raz ich spróbujesz, od razu zrozumiesz, że różnica jest kolosalna. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także