Zrujnują twój urlop. Nie jedz pod żadnym pozorem

Jeśli spożyjesz któryś z tych produktów, twój zagraniczny urlop może zakończyć się koszmarnymi dolegliwościami, a w najgorszym przypadku nawet wizytą w szpitalu. Specjaliści żywieniowi apelują, żeby nie poddać się zbytnio wakacyjnemu rozluźnieniu i traktować te zagraniczne produkty jako potencjalnie niebezpieczne. 

ObrazekJeśli je zjesz, zrujnujesz sobie urlop - Pyszności; foto: Canva

Jakiś czas temu przeprowadziliśmy wywiad z polską stewardessą, która ostrzegała nas przed piciem wody z dystrybutora w samolocie. Wygląda na to, że już w drodze na wymarzone wakacje czyhają na nas różnego rodzaju żywieniowe niebezpieczeństwa. A co dopiero na miejscu! Specjaliści podkreślają, że szczególną uwagę na to, co jemy i pijemy na urlopie, powinniśmy zwracać w momencie, w którym wybraliśmy się do krajów afrykańskich, Ameryki Południowej i Środkowej, a także niektórych regionów Azji.

Obrazek
Afryka, Azja, Ameryka Południowa. Lecąc tam na urlop, uważaj co jesz - Pyszności; foto: Canva

Czego konkretnie należy unikać? A może wcale nie trzeba się ograniczać, a jedynie zadbać o odpowiednią dezynfekcję? Już za moment wszystkiego się dowiesz. I pamiętaj, że to nie przelewki. Według różnych źródeł od 30 do nawet 70 proc. podróżujących we wspomniane miejsca turystów cierpi na urlopie na tzw. biegunkę podróżnych. 

Zjesz to, masz zniszczony urlop

Za wyjątkowo dużym natężeniem problemów żołądkowych podczas wyjazdu za granicę stoi kilka przyczyn. Po pierwsze: brak aklimatyzacji nie tylko do żywności, ale i procesów jej przygotowania. Po drugie: osłabienie układu odpornościowego, spowodowane zmianą klimatu. Po trzecie: skażona woda pitna, którą posłużyła do mycia produktów.

Obrazek
Orientalne jedzenie może nas kusić, ale musimy na nie uważać - Pyszności; foto: Canva

Głównym winowajcą posyłającym masowo turystów do łazienki (albo szpitala) jest E.cola. Poza nią żołądki wczasowiczów atakuje również salmonella i campylobacter. Jak się ich wystrzegać? Fachowcy tłumaczą: gotować. Ile się da, jak się da. A w przypadku owoców obierać ze skórki. A więc do rzeczy: które produkty spożywcze są dla nas najniebezpieczniejsze na urlopie?

  • Surowe mięso i ryby. Jeśli za granicą koniecznie masz ochotę na sushi, wybierz się po nie do Japonii. Tam zdecydowanie nic ci nie grozi. Ba, jesteś w tej kwestii bezpieczniejszy, niż w Polsce. W pozostałych miejscach zrezygnuj też z tatara i niedosmażone steki i burgery.
  • Surowe owoce i warzywa. Postaraj się wybierać te o grubej skórce, której z łatwością się pozbędziesz. Banany, awokado czy pomarańcze są okej. Pozostałe - nie bardzo. Nie czuj się też bezpieczny, jeśli umyjesz je nieznanego pochodzenia wodą.
  • Woda z kranu. O wilku mowa. Jeśli nie chcesz doznać zemsty faraona, w Afryce, Ameryce Południowej i Azji (z wyjątkiem Japonii czy Korei Południowej) sięgaj jedynie po butelkowaną wodę. Zrezygnuj też z drinków z kostkami lodu.
  • Nabiał. Pasteryzowane mleko i produkty pochodne powinny być bezpieczne w każdym zakątku świata. Gorzej z tymi artykułami, które nie zostały poddane temu procesowi. Już wiesz, co to znaczy? Sery, jogurty i... lody odpadają.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇