Newsy9 jedzeniowych mitów, w które prawdopodobnie wierzysz. Obalamy wszystkie!

9 jedzeniowych mitów, w które prawdopodobnie wierzysz. Obalamy wszystkie!

9 jedzeniowych mitów, w które prawdopodobnie wierzysz. Obalamy wszystkie!
Ewa
23.09.2020 13:24, aktualizacja: 18.09.2023 13:00

Niektóre mity na temat jedzenia wciąż krążą w naszym świecie i cały czas są powielane. Dzisiaj chcemy obalić kilka z nich.

#1 Zawsze usuwaj skórę kurczaka przed pieczeniem, żeby zmniejszyć ilość kalorii

Obecność skóry może faktycznie zwiększyć wartość kaloryczną o 20-30%- zgodnie z badaniem z 2015 r.oku, opublikowanym w czasopiśmie Food & Nutrition Research.
Jednak po przygotowaniu skórę można łatwo usunąć. Pieczenie, opiekanie, grillowanie lub pieczenie drobiu z nienaruszoną skórą pomaga zachować jego naturalne soki i zapobiega wysychaniu.
Wniosek? Gotuj ze skórą, zdejmij przed podaniem.

Obraz

#2 Nie powinno się pić kawy po 15:00, żeby później dobrze spać

Tak naprawdę pobudzające działanie kofeiny jest różne i zmienia się w zależności od osoby. A wszystko to mamy w genach, a dokładniej w CYP1A2. Ilość enzymu wytwarzanego przez ten gen dzieli nas na 3 grupy: wysoką, regularną i niską wrażliwość na kofeinę. I właśnie od tych indywidualnych predyspozycji zależy to, kiedy powinniśmy wypić ostatnią filiżankę.

Obraz

#3 Dwutlenek węgla w gazowanych napojach podrażnia układ pokarmowy

Badania pokazują, że dwutlenek węgla nie wpływa na zdrowy przewód pokarmowy, a nawet łagodzi bolesne objawy, takie jak niestrawność i zaparcia. Problem kryje się w cukrze i kwasie ortofosforowym. Zwykłej gazowanej wody nie trzeba się obawiać :)

Obraz

#4 Nasz organizm kumuluje toksyny i co jakiś czas należy przejść na detoks

Detoksy sokowe i głodówki budzą wiele kontrowersji, jednocześnie mając sporo zwolenników. Jednak lekarze i dietetycy są zgodni: nie ma czegoś takiego jak zakwaszony organizm i nie ma konieczności detoksykacji.
W 2009 roku grupa naukowców skontaktowała się z producentami 15 popularnych produktów odtruwających, aby dowiedzieć się, jakie mają dowody na twierdzenia dotyczące produktu i co rozumieją pod pojęciem „detoks”. Nikt nie mógł odpowiedzieć na pytania naukowców i było jasne, że twierdzenie o detoksykacji to tylko chwyt marketingowy.

Obraz

#5 Sól himalajska jest zdrowsza od zwykłej, więc powinna ją zastąpić

Różnica między typami soli jest tak niewielka, że ilość spożywanej soli musiałaby być naprawdę wysoka, żebyś zauważył różnicę.
Jedyną różnicą jest ilość jodu, w której wygrywa nasza zwykła sól. Sól kuchenna jest sztucznie jodowana, aby poradzić sobie z niedoborem jodu i jego konsekwencjami.

Obraz

#6 Nabiał to najlepszy wybór dla Twoich kości

Wiele osób uważa, że mleko jest niezbędne dla zdrowych kości. I chociaż prawdą jest, że odpowiednia ilość wapnia w naszej diecie zapobiega osteoporozie,to picie mleka nie jest jedynym sposobem, aby o to zadbać.
Wapń znajdziesz również w nasionach chia, białej fasoli,kapuście, maku, czy też migdałach
Pamiętaj, że sam wapń to nie wszystko! Potrzebujesz także witaminy D, aby pomóc organizmowi wchłonąć wapń.

Obraz

#7 Cukier powoduje nadpobudliwość u dzieci

Istnieje wiele powodów, dla których warto ograniczyć ilość cukru podawanego dzieciom, ale okazuje się, że jeden z często przytaczanych- zbyt duża ilość cukru powoduje nadpobudliwość dzieci- nie ma podstaw.
Przeprowadzono co najmniej 12 podwójnie ślepych, randomizowanych badań kontrolnych, w których testowano reakcje dzieci na różne poziomy cukru w diecie. Żaden z nich nie znalazł związku między jedzeniem cukru a nadpobudliwością: naukowcy nie mogli znaleźć żadnych różnic w zachowaniu między dziećmi, które miały cukier, a tymi, które go nie miały.

Obraz

#8 Podczas gotowania cały alkohol wyparowuje

Chociaż zawartość alkoholu drastycznie spada, to nie dochodzi całkowicie do 0. Amerykanie ustalili, że w potrawach z dodatkiem alkoholu po obróbce termicznej zostaje między 5% a 85% dodanego alkoholu . Tak duża rozpiętość wynika z rodzaju obróbki, jaką poddajemy nasze danie.

Obraz

#9 Zasada 5 sekund

Upuszczasz cukierka na podłogę, podnosisz go, dmuchasz, wkładasz do ust i z dumą deklarujesz: „Zasada pięciu sekund!"
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Rutgersa, bakterie mogą w niektórych przypadkach przenieść się do zrzuconego jedzenia w czasie poniżej sekundy.
No to co, kto będzie szybszy?

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także