PrzepisNapojeAndrzej Polan podzielił się przepisem na jabłkową herbatę. Rozgrzeje cię w jesienny wieczór

Andrzej Polan podzielił się przepisem na jabłkową herbatę. Rozgrzeje cię w jesienny wieczór

Kiedy za oknem chłodno, deszczowo i ponuro, to w ruch idą pyszne umilacze czasu. Swoim przepisem na rozgrzewającą herbatę z jabłkami i cytrusami podzielił się znany kucharz - Andrzej Polan.

Jabłkowa herbata - Pyszności
Jabłkowa herbata - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram

26.10.2023 | aktual.: 26.10.2023 09:36

Kubek pełen gorącego naparu otuli od środka zmarznięte ciało i sprawi, że szybko rozleje się ciepło. Chociaż przepisów na jesienne i zimowe napary jest całkiem sporo, to swoją własną propozycję przygotował znany ze stacji TVN Andrzej Polan.

Smak jabłek miesza się tutaj z cytrusową nutą, korzennym aromatem cynamonu i goździkami. Chociaż autor nazwał to jesienną herbatą, lepiej sprawdzi się określenie naparu. W środku samej herbaty nie znajdziemy, jednak gorący napój rozgrzeje nas równie dobrze. Na kubek takiego naparu skuszą się zarówno dorośli, jak i dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienna herbata jabłkowa

Przygotowanie owocowego, zdrowego naparu jest naprawdę proste. Wybierz duży kubek, aby zmieścił dobrze wszystkie owoce.

Składniki:

  • 1-2 polskie jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków,
  • wrzątek.


Sposób przygotowania:

  1. Polskie jabłka dokładnie umyj i pokrój w kostkę, oczywiście bez gniazda nasiennego.
  2. Pomarańczę sparz wrzątkiem i pokrój w plasterki, wraz ze skórką.
  3. Kawałkiem skórki z cytrusa przetrzyj brzegi kubka.
  4. Do środka wrzuć jabłka, cytrusy, kawałek laski cynamonu i kilka goździków.
  5. Zalej całość wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aby jabłka oddały swój smak. Kubek możesz dodatkowo przykryć talerzykiem.


Jabłkowa herbata - Pyszności
Jabłkowa herbata - Pyszności© Canva

Kiedy posłodzić herbatę?

Jeśli napar jest dla ciebie za mało słodki, to możesz sięgnąć po dodatek miodu. Pamiętaj jednak, że temperatura wyższa niż 60 st. Celsjusza pozbawia go drogocennych właściwości zdrowotnych. Warto poczekać aż herbata przestygnie i będzie miała ok. 40 st. Celsjusza.

Jeśli jednak zależy ci jedynie na smaku, to śmiało możesz dodać go do jeszcze gorącej herbaty. Miód nie będzie wtedy miał już swoich zdrowotnych i antybakteryjnych właściwości, stanie się jedynie słodzidłem, jak zwykły cukier. Zachowa jednak swój charakterystyczny smak, który świetnie komponuje się z wszelakimi zimowymi herbatami i naparami. Świetnie komponuje się z owocami naparami klasyczną earl grey, jednak w przypadku herbat zielonych i białych może być zbyt intensywny.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisandrzej polankulinarne inspiracje