Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę

Wielu osobom czasy dzieciństwa przywodzą na myśl smakołyki serwowane przez babcie. Ta zupa przed laty często pojawiała się na babcinym stole, jednak teraz mało kto pamięta jej nazwę. Nawet nasze babcie już jej nie gotują. A to duży błąd, ponieważ modyrda smakuje naprawdę dobrze. 

Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. AdobeStockBabcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. AdobeStock

Zupa modyrda dla wielu jest zapomnianym smakiem. Niektórzy nigdy nie słyszeli tej nazwy, a być może jedli to danie. Znany bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk przypomniał jednak ten wyjątkowy przepis. Podpowiada, jak przygotować tę zupę w domu.

Zupa modyrda – przepis. Tomasz Strzelczyk zdradza recepturę

Zupa modyrda niemal w każdym regionie gotowana jest w różnorodny sposób. Tomasz Strzelczyk przedstawił swój przepis, który świetnie sprawdzi się do samodzielnego przygotowania zupy w domu po raz pierwszy. Jej smak i aromat przywodzą na myśl dzieciństwo.

Składniki: 

  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 4-5 kurzych skrzydełek,
  • udo z kaczki,
  • kawałek wołowiny,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • kawałek kapusty,
  • marchewka,
  • 2 jajka,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 cebule.
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. Adobestock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Zupa modyrda dla wielu jest zapomnianym smakiem. Niektórzy nigdy nie słyszeli tej nazwy, a być może jedli to danie. Znany bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk przypomniał jednak ten wyjątkowy przepis. Podpowiada, jak przygotować tę zupę w domu.  

Zupa modyrda – przepis. Tomasz Strzelczyk zdradza recepturę 

Zupa modyrda niemal w każdym regionie gotowana jest w różnorodny sposób. Tomasz Strzelczyk przedstawił swój przepis, który świetnie sprawdzi się do samodzielnego przygotowania zupy w domu po raz pierwszy. Jej smak i aromat przywodzą na myśl dzieciństwo. 

Składniki: 

2 ćwiartki z kurczaka, 

4-5 kurzych skrzydełek, 

udo z kaczki, 

kawałek wołowiny, 

3 liście laurowe, 

ziele angielskie,, 

pieprz 

kawałek kapusty, 

Marchewka, 

2 jajka, 

sól, 

3 cebule. 

Zupa modyrda Tomasza Strzelczyka. Obłędnie pyszne danie jak u babci 

Zdaniem Tomasza Strzelczyka zupa modyrda to po prostu swojski rosół.  

Sposób przygotowania: 

Do dużego garnka wrzucamy mięso i zbieramy szum. Następnie dodajemy kapustę i marchewkę i gotujemy wywar powoli na małym ogniu.  

Przygotowujemy ciasto na kluski. W tym celu wbijamy jajka do miseczki, dodajemy sól, mieszamy wszystkie składniki i dodajemy mąkę.  

Cebulę i ziemniaki kroimy, a następnie podsmażamy cebulę na maśle, aż osiągnie złoty kolor. Wrzucamy do garnka pozostałe składniki i lubczyk i gotujemy zupę jeszcze przez 20 minut. Na końcu doprawiamy solą. Mięso i cebulę wyciągamy z garnka. Robimy kluski, wrzucając je łyżką do garnka. Podajemy z kromką świeżego i chrupiącego chleba.  Fot. AdobeStock, Instagram/Tomasz Strzelczyk
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało kto pamięta nawet nazwę. Fot. Adobestock, Instagram/Tomasz Strzelczyk

Zupa Tomasza Strzelczyka. Obłędnie pyszne danie jak u babci

Zdaniem Tomasza Strzelczyka zupa modyrda to po prostu swojski rosół. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a więc do dzieła.

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużego garnka wrzucamy mięso i zbieramy szum. Następnie dodajemy kapustę i marchewkę i gotujemy wywar powoli na małym ogniu.
  2. Przygotowujemy ciasto na kluski. W tym celu wbijamy jajka do miseczki, dodajemy sól, mieszamy wszystkie składniki i dodajemy mąkę.
  3. Cebulę i ziemniaki kroimy, a następnie podsmażamy cebulę na maśle, aż osiągnie złoty kolor. Wrzucamy do garnka pozostałe składniki i lubczyk i gotujemy zupę jeszcze przez 20 minut. Na końcu doprawiamy solą. Mięso i cebulę wyciągamy z garnka. Robimy kluski, wrzucając je łyżką do garnka. Modyrda najlepiej smakuje z kromką świeżego i chrupiącego chleba. Przekonajcie się sami!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej