PoradyBabciny sposób na walkę z przeziębieniem. Lepszy niż gotowe preparaty z apteki

Babciny sposób na walkę z przeziębieniem. Lepszy niż gotowe preparaty z apteki

Niezawodne babcine sposoby na walkę z przeziębieniem
Niezawodne babcine sposoby na walkę z przeziębieniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
19.10.2023 13:15

Babcine specyfiki to prawdziwe witaminowe bomby. Wzmacniają odporność, przynoszą ulgę w przypadku uciążliwych objawów związanych z infekcjami, chronią organizm przed spustoszeniem, jakie mogą wywołać szkodliwe patogeny. Zanim pobiegniecie do apteki, zwróćcie uwagę na te naturalne produkty, które świetnie sprawdzą się czasie jesienno-zimowego spadku odporności.

Dzika róża, czarny bez i rokitnik to rośliny, które od dawien cenione są za dobroczynny wpływ na odporność organizmu i ogólny stan zdrowia. Nasze babcie doskonale wiedziały, z czego przyrządzać przetwory na zimę, syropy do herbat czy jakie rośliny suszyć, by budować odporność i zapobiegać infekcjom, a w najgorszym przypadku - leczyć uciążliwe objawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzika róża - na wzmocnienie odporności

Małe czerwone owoce dzikiej róży, które kryją w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych, szczególnie istotnych w okresie jesienno-zimowym. Bogactwo witaminy C w dzikiej róży sprawia, że jest ona niezastąpionym środkiem na wzmocnienie odporności organizmu. Dzika róża jest jednym z najbogatszych źródeł tej witaminy, przez co posiada silne właściwości pozwalające zwalczać infekcje, wirusy i bakterie, chroniąc przed przeziębieniem i grypą.

Właściwości przeciwzapalne dzikiej róży wpływają korzystnie na układ oddechowy, łagodząc objawy kaszlu i kataru. Roślina ta działa również przeciwbólowo, co może ulżyć osobom borykającym się z bólami gardła czy głowy. Przy regularnym spożyciu dzika róża może zmniejszyć czas trwania i nasilenie objawów infekcji. Dodatkowo zawiera antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i wspierają ogólne zdrowie organizmu.

Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C
Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witaminy C© Pixabay

Czarny bez - pogromca kaszlu, kataru i bólu gardła

Czarny bez to kolejne źródło wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Jest bogaty w cenną witaminę C, co czyni go doskonałym środkiem na wzmocnienie odporności organizmu. Ponadto owoce czarnego bzu zawierają antocyjany - przeciwutleniacze, które według badań skutecznie pomagają w walce z infekcjami.

Owoce czarnego bzu zawierają również flawonoidy posiadające właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzą objawy chorób układu oddechowego, tj. kaszel, katar i ból gardła. Czarny bez wykazuje działanie przeciwbólowe, może więc przynieść ulgę osobom cierpiącym na bóle głowy czy gardła. Warto również podkreślić, że roślina ta jest źródłem antyoksydantów.

Owoce bzu czarnego wykazują działanie przeciwwirusowe
Owoce bzu czarnego wykazują działanie przeciwwirusowe© Pixabay

Rokitnik - specyfik na odporność

Rokitnik to kolejne doskonałe źródło witaminy C (więcej ma jej tylko dzika róża). Sprawdzi się więc w sezonie jesienno-zimowym jako specyfik na wzmocnienie odporności. Owoce rokitnika zawierają także inne cenne składniki, takie jak witamina E, karotenoidy i kwasy tłuszczowe omega-3 działające przeciwzapalnie. Rokitnik może też pomóc w łagodzeniu objawów chorób układu oddechowego: kaszlu, kataru i bólu gardła.

Warto podkreślić, że rokitnik jest źródłem antyoksydantów, witaminy A, witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. potasu i żelaza. Rokitnik jest stosowany m.in. jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zwłaszcza w tradycyjnej medycynie ludowej.

Rokitnik - świetny na odporność
Rokitnik - świetny na odporność© Pixabay
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także