Babciny sposób na walkę z przeziębieniem. Lepszy niż gotowe preparaty z apteki
Babcine specyfiki to prawdziwe witaminowe bomby. Wzmacniają odporność, przynoszą ulgę w przypadku uciążliwych objawów związanych z infekcjami, chronią organizm przed spustoszeniem, jakie mogą wywołać szkodliwe patogeny. Zanim pobiegniecie do apteki, zwróćcie uwagę na te naturalne produkty, które świetnie sprawdzą się czasie jesienno-zimowego spadku odporności.
19.10.2023 13:15
Dzika róża, czarny bez i rokitnik to rośliny, które od dawien cenione są za dobroczynny wpływ na odporność organizmu i ogólny stan zdrowia. Nasze babcie doskonale wiedziały, z czego przyrządzać przetwory na zimę, syropy do herbat czy jakie rośliny suszyć, by budować odporność i zapobiegać infekcjom, a w najgorszym przypadku - leczyć uciążliwe objawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzika róża - na wzmocnienie odporności
Małe czerwone owoce dzikiej róży, które kryją w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych, szczególnie istotnych w okresie jesienno-zimowym. Bogactwo witaminy C w dzikiej róży sprawia, że jest ona niezastąpionym środkiem na wzmocnienie odporności organizmu. Dzika róża jest jednym z najbogatszych źródeł tej witaminy, przez co posiada silne właściwości pozwalające zwalczać infekcje, wirusy i bakterie, chroniąc przed przeziębieniem i grypą.
Właściwości przeciwzapalne dzikiej róży wpływają korzystnie na układ oddechowy, łagodząc objawy kaszlu i kataru. Roślina ta działa również przeciwbólowo, co może ulżyć osobom borykającym się z bólami gardła czy głowy. Przy regularnym spożyciu dzika róża może zmniejszyć czas trwania i nasilenie objawów infekcji. Dodatkowo zawiera antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i wspierają ogólne zdrowie organizmu.
Czarny bez - pogromca kaszlu, kataru i bólu gardła
Czarny bez to kolejne źródło wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Jest bogaty w cenną witaminę C, co czyni go doskonałym środkiem na wzmocnienie odporności organizmu. Ponadto owoce czarnego bzu zawierają antocyjany - przeciwutleniacze, które według badań skutecznie pomagają w walce z infekcjami.
Owoce czarnego bzu zawierają również flawonoidy posiadające właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzą objawy chorób układu oddechowego, tj. kaszel, katar i ból gardła. Czarny bez wykazuje działanie przeciwbólowe, może więc przynieść ulgę osobom cierpiącym na bóle głowy czy gardła. Warto również podkreślić, że roślina ta jest źródłem antyoksydantów.
Rokitnik - specyfik na odporność
Rokitnik to kolejne doskonałe źródło witaminy C (więcej ma jej tylko dzika róża). Sprawdzi się więc w sezonie jesienno-zimowym jako specyfik na wzmocnienie odporności. Owoce rokitnika zawierają także inne cenne składniki, takie jak witamina E, karotenoidy i kwasy tłuszczowe omega-3 działające przeciwzapalnie. Rokitnik może też pomóc w łagodzeniu objawów chorób układu oddechowego: kaszlu, kataru i bólu gardła.
Warto podkreślić, że rokitnik jest źródłem antyoksydantów, witaminy A, witamin z grupy B oraz minerałów, m.in. potasu i żelaza. Rokitnik jest stosowany m.in. jako środek pomocniczy w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, zwłaszcza w tradycyjnej medycynie ludowej.