Robiąc zakwas na barszcz, dodaj trzy łyżki tego składnika. Tak uchronisz się przed białym nalotem

Podstawą wigilijnego barszczu zawsze jest tradycyjny domowy zakwas. Dzięki niemu nasza zupa wyróżnia się smakiem i kolorem. Czy wiesz, co zrobić w sytuacji, gdy zauważysz biały nalot na zakwasie z buraków? Czy taki zakwas nadaje się do wyrzucenia?

ObrazekBiały nalot na zakwasie - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl
Karol Wiak

Zauważyłeś biały nalot na zakwasie z buraków? Czy to powód do niepokoju?

Tradycyjny domowy zakwas buraczany to danie, które masowo produkujemy tuż przed Świętami Bożego Narodzenia. Bo przecież nic nie równa się tej wyjątkowej, domowej recepturze, która sprawia, że nasza zupa jest smaczna, posiada wyrazisty kolor i chce się ją jeść nieustannie. Pomimo tego, że nasz zakwas przygotowujemy tak, jak zawsze, to czasem mogą pojawić się te niespodziewane sytuacje. Świetnym przykładem będzie tu biały nalot na zakwasie z buraków. Pojawia się on dość często. Co należy zrobić w takiej sytuacji?

Obrazek
Zakwas na barszcz - Pyszności; Foto Canva.com

Zgodnie z tym, co możemy przeczytać w poradach portalu kuchnia.wp.pl, trzeba jasno stwierdzić, że biały nalot to rozwijająca się pleśń. Początkowo jest to mleczna mgiełka, która powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Z czasem tworzą się biało-niebieskie grudki i następnie kożuch. Niestety, ale takie oznaki dyskwalifikują nasz zakwas. Jeśli zauważymy pierwsze oznaki pleśni, to należy go wyrzucić, gdyż pleśń jest szkodliwa i groźna dla zdrowia. Jeśli zdecydujemy się ją zebrać z powierzchni zakwasu, to i tak będzie ona obecna, ale niewidoczna w całym słoiku.

Co zrobić, aby biały nalot już nigdy nie powstał na naszym zakwasie?

Oczywiście, nie ma takiego rozwiązania, które w pełni zabezpieczy nasz zakwas i sprawi, że biały nalot na zakwasie z buraków, nie będzie już problemem. Są jednak pewne patenty, które pozwolą zabezpieczyć nasz produkt przed działaniem pleśni.

Obrazek
Krojenie buraków - Pyszności; Foto: Canva.com

W takiej sytuacji, dobrze będzie:

  • wyparzyć słoiki, w których będziemy przechowywać zakwas;
  • wykorzystując przyprawy i dodatki, dołóżmy wszelkich starań, aby nie pływały one swobodnie po powierzchni zakwasu;
  • starannie sprawdź buraki przed ich obraniem - te buraki z oznaką pleśni należy natychmiast wyrzucić, podobnie jak te, które mają uszkodzoną skórkę;
  • nie należy odkręcać, mieszać i stosować innych zabiegów, gdy nasz zakwas "odczekuje swoje" przed spożyciem;
  • zawsze warto wspomóc proces fermentacji, dodając 3 łyżki soku z kiszonych ogórków;
  • dodaj sól, czosnek i chrzan do zakwasu - te dodatki zapobiegają powstawaniu pleśni.

Czas na słodką przekąskę na Boże Narodzenie. Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić makową choinkę z ciasta francuskiego z bakaliami:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji