Daria Rudny-Dul

Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Sernik crunchy z brzoskwiniami to połączenie kremowej masy serowej, karmelizowanych owoców i chrupiącej kruszonki. Pachnie cynamonem i kusi swoją ciekawą teksturą. Wyjątkowy deser, który zachwyci na rodzinnych spotkaniach i imprezach. Możesz użyć brzoskwiń świeżyć lub odsączonych z zalewy z puszki. Pełna lista składników poniżej, a wykonanie krok po kroku na wideo.

Oto przepis na sernik z brzoskwiniami i kruszonką:

Składniki:

  • 8 brzoskwiń,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 6 łyżek masła,
  • 7 łyżek cukru brązowego.

Spód:

  • 100 g herbatników maślanych,
  • 7 łyżek masła (roztopionego).

Masa serowa:

  • 800 g serka śmietankowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 4 jajka,
  • 2,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej.

Praktyczne informacje: brzoskwinie piecz w 200°C przez 15 minut. Spód podpiecz w 160°C przez 10 minut. A cały sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz przez 90 minut - jeśli to nie jest konieczne, nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. Ciesz się pysznym sernikiem z brzoskwiniami i kruszonką!

Jak wybrać brzoskwinie do pieczonego sernika?

Do zapiekanego sernika najlepiej wybrać brzoskwinie, które zachowają swój kształt i smak podczas pieczenia, a jednocześnie nie puszczą zbyt dużo wody, co mogłoby wpłynąć na konsystencję ciasta. Oto kilka wskazówek:

  1. Świeże, twarde brzoskwinie: Jeśli masz dostęp do świeżych brzoskwiń, wybierz te, które są jędrne i nie są zbyt dojrzałe (miękkie). Zbyt dojrzałe mogą się rozpaść i puszczać dużo soku. Odmiany takie jak Redhaven czy Saturn (płaskie) dobrze się sprawdzą. Pamiętaj, aby je obrać ze skórki i pokroić na cząstki.
  2. Brzoskwinie z puszki (w syropie lub we własnym soku): To bardzo wygodna opcja. Wybierz brzoskwinie w połówkach lub pokrojone. Ważne jest, aby je bardzo dobrze odsączyć z syropu przed dodaniem do sernika, aby uniknąć nadmiernej wilgoci. Możesz je delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Brzoskwinie w lekkim syropie lub we własnym soku będą mniej słodkie niż te w ciężkim syropie, co często jest preferowane w sernikach.
  3. Unikaj brzoskwiń, które są bardzo miękkie i przejrzałe, ponieważ mogą sprawić, że sernik będzie zbyt mokry i puszczą dużo soku. Najczęściej do serników wybiera się właśnie brzoskwinie z puszki ze względu na ich dostępność i łatwość przygotowania, pamiętając o odsączeniu.
Więcej wideo
Zrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit na zimęZrób miejsce w spiżarni. Te kiszonki to hit na zimę
Języki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smakuJęzyki teściowej w słoikach. Przetwory o dziwnej nazwie są pyszne w smaku
Kolorowe ciasto Bubble Tea. Pyszne warstwowe ciasto do kawyKolorowe ciasto Bubble Tea. Pyszne warstwowe ciasto do kawy
Świętokrzyski placek spod kamieniaŚwiętokrzyski placek spod kamienia
Wuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z krememWuzetka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Kluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobemKluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobem
Wyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deserWyrośnięte racuchy bez drożdży. Ekspresowe śniadanie na słodko lub deser

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Lepsza od pomidorowej i krupniku. Kiedy rodzina pyta o główny składnik, nabieram wody w usta
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata