Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon

Sklepowe gotowce niekoniecznie jawią się jako najzdrowszy i najsmaczniejszy wybór. Można jednak trafić na perełkę, która zaskoczy dobrym smakiem i atrakcyjną ceną. Przekonał się o tym ostatnio uczestnik programu "MasterChef".

Adrian Królikowski przetestował danie MakłowiczaAdrian Królikowski przetestował danie Makłowicza
Źródło zdjęć: © Instagram
Ewa Malinowska

Adrian Królikowski to półfinalista 13. edycji programu "MasterChef", który prężnie działa w sieci. Na swoim instagramowym profilu dzieli się przepisami i podpowiada, jak gotować smacznie i ciekawie. Czasem jednak nawet mistrz patelni nie ma czasu i chęci na stanie w kuchni. W jego ręce wpadł ostatnio gotowiec z Biedronki. Okazało się, że za niską ceną idzie również smak i całkiem niezła jakość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!

Obiad od Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz to postać, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany krytyk kulinarny od lat rozwija swoją markę osobistą, tworząc ze swoimi synami makarony, sosy, oliwy i dania gotowe. To właśnie jeden z produktów firmowanych nazwiskiem Makłowicza wpadł w ręce półfinaliście "MasterChefa" podczas szybkich zakupów w Biedronce.

- Wchodzę, patrzę i za 12 zł kurczak teriyaki. Robert Makłowicz poleca, więc sprawdzę, chociaż nie ufam takim rzeczom - relacjonuje Adrian Królikowski na swoim InstaStory.

To danie gotowe do zjedzenia na szybki obiad. W pudełku skrywa się kurczak w azjatyckim sosie z dodatkiem warzyw oraz ugotowany ryż. Wystarczy kilka minut podgrzewania i gotowe. Młodemu kucharzowi tak on posmakował, że od razu chwycił za telefon i nagrał wideo ze szczerą opinią, które później udostępnił w mediach społecznościowych.

- To jest naprawdę pyszne. Przepyszny kurczak teryiaki od Robera Makłowicza za 12 zł. Warto, polecam. Sam się nie spodziewałem, że będzie takie dobre - recenzuje z wielkim zadowoleniem uczestnik "MasterChefa".

O ile sosy od Makłowicza zdecydowanie nas nie zachwyciły, o tyle entuzjastyczna reakcja młodego kucharza zdecydowanie zachęca do spróbowania. Tym bardziej że cena jest atrakcyjna. Królikowski wspomina, ze porcja była dla niego za mała, ale zaznacza przy tym, że on sam jada naprawdę sporo. Można uznać, że to danie dla osoby o przeciętnym apetycie i średnim nasileniu głodu.

Oczywiście nie jest to danie jak z azjatyckiej restauracji, bo ciężko byłoby to odtworzyć w pudełku, ale może okazać się naprawdę dobrą opcją na obiad, gdy w lodówce widać głównie światło lub gdy zabraknie zapału do gotowania.

Dobry smak i dobry skład

Panuje przekonanie, że dania gotowe mają raczej mierny skład. Adrian Królikowski zwrócił jednak uwagę na listę składników w produkcie Makłowicza.

- Patrzę na skład i jest naprawdę spoko. Nie ma tutaj chyba nic, co mogłoby być nie tak. Jestem bardzo pod wrażeniem - mówi internetowy twórca.
Skład dania od Roberta Makłowicza
Skład dania od Roberta Makłowicza © Instagram

Lista jest dość długa, ale nic nie wzbudziło żadnych wątpliwości i obaw u Królikowskiego. W sosie teriyaki cukier po prostu musi być, a guma ksantanowa to bezpieczny dodatek używany do poprawy tekstury i stabilności. Poza tym są tutaj warzywa i mięso gotowane na parze. Dodatek błonników roślinnych (owsiany, z babki płesznik) do mięsa z kurczaka jest dość nietypowy i może służyć poprawie tekstury lub zwiększeniu objętości. Wciąż jednak pochodzi z dobrych źródeł.

Zapewne w domu można zrobić to lepiej, ale jak na "gotowca" za 12 zł, to naprawdę jest bardzo dobrze.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟