Robert Makłowicz odradza. Najgorszy wybór na grilla — lepiej nie kładź na ruszcie

Sezon grillowy to czas, kiedy sklepy uginają się od tacek z już zamarynowanym mięsem. Kuszą kolorami, obietnicą oszczędności czasu i gotowego rozwiązania "prosto na ruszt". Jednak nie każdy da się nabrać na tę wygodę. Jeden z najbardziej cenionych znawców kuchni, Robert Makłowicz, nie ma wątpliwości — mięsa w gotowych marynatach to najgorszy możliwy wybór na grilla.

Marynata do mięsa na grillaMarynata do mięsa na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lev dolgachov

Sezon grillowy ruszył pełną parą. Ruszty rozgrzane, zapach węgla w powietrzu, a sklepy... kuszą gotowymi tackami z mięsem w marynatach. Kolorowe, "idealnie doprawione", gotowe do wrzucenia na ogień. Brzmi wygodnie? Być może. Ale według Roberta Makłowicza, jednego z największych autorytetów kulinarnych, to właśnie tutaj czyha największa pułapka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Robert Makłowicz mówi "nie" tym mięsom na grilla

Dla Roberta Makłowicza grillowanie to nie tylko sposób przyrządzania jedzenia, ale wręcz sztuka. Dlatego nie ma dla niego miejsca na skróty w postaci mięs w gotowych marynatach. Jak podkreśla w jednym z odcinków "Podróży kulinarnych", takie produkty to prawdziwe nieporozumienie. Nazwał je wprost "abstrakcją" i "drogą do samobójstwa".

Jego zdaniem gotowe marynaty nie tylko zabijają prawdziwy smak mięsa, ale często są wręcz niezdrowe. Pełne konserwantów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników sprawiają, że zamiast delektować się naturalnym aromatem grillowanych potraw, dostajemy produkt o wątpliwej jakości i niepewnym składzie. Zdaniem kulinarnego eksperta takie mięso nie powinno w ogóle trafiać na ruszt — lepiej postawić na świeży surowiec i przygotować marynatę samodzielnie.

Dlaczego należy unikać gotowych marynat?

  1. Nie wiadomo, co w nich siedzi - gotowe marynaty często zawierają całą listę dodatków, tj. konserwanty, regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki. To nie tylko wpływa na smak, ale też obciąża organizm.
  2. Zabijają prawdziwy smak mięsa - marynata z paczki często dominuje i przykrywa naturalny smak mięsa. Zamiast delikatnego aromatu grillowanego kawałka — czujemy tylko sztuczne przyprawy.
  3. Trudno kontrolować jakość mięsa - kupując mięso już zamarynowane, nie widzisz, jakiej jest jakości. Gotowa marynata może zamaskować nieświeżość lub przeciętność surowca.
  4. Źle się grillują - marynaty z dużą ilością cukru i sztucznych dodatków łatwo się przypalają, pozostawiając gorzki posmak i niezdrową, zwęgloną skórkę.

Jak zrobić domową marynatę do mięsa na grilla?

Makłowicz i inni szefowie kuchni są zgodni. Lepiej kupić dobrej jakości świeże mięso i samodzielnie zrobić marynatę. Przygotowanie własnej marynaty jest nie tylko proste, ale też daje pełną kontrolę nad składem. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby wydobyć z mięsa to, co najlepsze — soczystość, aromat i delikatność.

Czego potrzebujesz, aby zrobić marynatę?

  • Tłuszczu — np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, które przenoszą smaki i zapobiegają wysychaniu mięsa.
  • Kwasu — sok z cytryny, ocet winny lub jogurt, które kruszą włókna mięśniowe i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie.
  • Przypraw i ziół — czosnek, papryka, oregano, tymianek, rozmaryn czy chili dla podkręcenia smaku.
  • Soli i pieprzu — klasyka, która podkreśla naturalny smak mięsa.

Domowa marynata nie zawiera sztucznych dodatków i konserwantów. Daje możliwość dostosowania ostrości i aromatu do własnych upodobań. Co więcej, możesz przygotować ją na świeżo lub dzień wcześniej, by mięso zdążyło przejść wszystkimi smakami.

Jak radzi Robert Makłowicz — grill to nie czas na oszukiwanie. To chwila dla jakości i prostoty. Wybierając własnoręcznie przygotowaną marynatę, pokazujesz, że naprawdę wiesz, co jesz, a goście na pewno to docenią.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze