Były daniem największej biedoty. Ziemniaczane przecieraki z trzech składników

Czasami proste połączenia smakują tak dobrze, że nie trzeba ich udoskonalać. Nie inaczej jest w przypadku przecieraków. Dawniej były daniem największej biedoty, ale dziś raczą się nimi wszyscy, bez względu na grubość portfela.

Przecieraki - PysznościPrzecieraki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy spiżarnie świeciły pustkami, a supermarkety z bogatym asortymentem nie były nawet w sferze marzeń, zaradne gospodynie musiały uruchomić swoją wyobraźnię i stworzyć obiad z tego, co akurat było pod ręką. Tak zrodziły się bardzo proste, ale jednocześnie sycące i smaczne dania. Królował wtedy ziemniak i chociaż kojarzy się raczej z plackami, to w formie przecieranych klusek odnajduje się równie znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukiniowa tarta z burratą. Szybki i prosty przepis na każdą okazję

Przecieraki - pomysł na tani obiad

Do przygotowania tych kluseczek potrzeba zaledwie trzech składników: ziemniaków, mąki i jajek. Skromna lista, proste składniki a efekt? Pyszne, delikatne kluski, które rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z okrasą z boczku i cebuli, ale mogą też stanowić dodatek do mięs i sosów. Świetnie smakują również na słodko, z dodatkiem śmietany, jogurtu i cukru.

Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Kluski kładzione łyżką- Pyszności © Licencjodawca

Ten smak w wielu osobach ożywi wspomnienia z dzieciństwa. Dziś, gdy coraz bardziej doceniamy tradycyjne receptury, przecieraki wracają na nasze stoły. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, wymieszać z jajkami i mąką, uformować kluski i ugotować w osolonej wodzie. Nie dość, że jest tanio, to na dodatek ekspresowo.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • ok. pół kilograma mąki
  • 2 jajka,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmielić w maszynce. Dodaj jajko, szczyptę soli i wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę, regulując jej ilość konsystencją ciasta. Powinno być ono gęstsze niż na placki ziemniaczane.
  3. W garnku zagotuj wodę i posól ją.
  4. Na pokrywkę wyłóż porcję ciasta i łyżką nabieraj niewielkie porcje, wrzucając je na wrzątek.
  5. Gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
  6. Wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Gotowe przecieraki podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z podsmażoną kiełbasą i cebulką, pokruszonym twarogiem i okrasą z boczku lub z twarogiem, cukrem i cynamonem. Przecieraki możesz również podawać z gulaszem, sosem grzybowym lub koperkowym.

Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson