Były daniem największej biedoty. Ziemniaczane przecieraki z trzech składników

Czasami proste połączenia smakują tak dobrze, że nie trzeba ich udoskonalać. Nie inaczej jest w przypadku przecieraków. Dawniej były daniem największej biedoty, ale dziś raczą się nimi wszyscy, bez względu na grubość portfela.

Przecieraki - PysznościPrzecieraki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy spiżarnie świeciły pustkami, a supermarkety z bogatym asortymentem nie były nawet w sferze marzeń, zaradne gospodynie musiały uruchomić swoją wyobraźnię i stworzyć obiad z tego, co akurat było pod ręką. Tak zrodziły się bardzo proste, ale jednocześnie sycące i smaczne dania. Królował wtedy ziemniak i chociaż kojarzy się raczej z plackami, to w formie przecieranych klusek odnajduje się równie znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukiniowa tarta z burratą. Szybki i prosty przepis na każdą okazję

Przecieraki - pomysł na tani obiad

Do przygotowania tych kluseczek potrzeba zaledwie trzech składników: ziemniaków, mąki i jajek. Skromna lista, proste składniki a efekt? Pyszne, delikatne kluski, które rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z okrasą z boczku i cebuli, ale mogą też stanowić dodatek do mięs i sosów. Świetnie smakują również na słodko, z dodatkiem śmietany, jogurtu i cukru.

Kluski kładzione łyżką- Pyszności
Kluski kładzione łyżką- Pyszności © Licencjodawca

Ten smak w wielu osobach ożywi wspomnienia z dzieciństwa. Dziś, gdy coraz bardziej doceniamy tradycyjne receptury, przecieraki wracają na nasze stoły. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, wymieszać z jajkami i mąką, uformować kluski i ugotować w osolonej wodzie. Nie dość, że jest tanio, to na dodatek ekspresowo.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • ok. pół kilograma mąki
  • 2 jajka,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmielić w maszynce. Dodaj jajko, szczyptę soli i wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę, regulując jej ilość konsystencją ciasta. Powinno być ono gęstsze niż na placki ziemniaczane.
  3. W garnku zagotuj wodę i posól ją.
  4. Na pokrywkę wyłóż porcję ciasta i łyżką nabieraj niewielkie porcje, wrzucając je na wrzątek.
  5. Gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
  6. Wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Gotowe przecieraki podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z podsmażoną kiełbasą i cebulką, pokruszonym twarogiem i okrasą z boczku lub z twarogiem, cukrem i cynamonem. Przecieraki możesz również podawać z gulaszem, sosem grzybowym lub koperkowym.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟