Były daniem największej biedoty. Ziemniaczane przecieraki z trzech składników
Czasami proste połączenia smakują tak dobrze, że nie trzeba ich udoskonalać. Nie inaczej jest w przypadku przecieraków. Dawniej były daniem największej biedoty, ale dziś raczą się nimi wszyscy, bez względu na grubość portfela.
07.02.2024 | aktual.: 07.02.2024 14:09
Kiedy spiżarnie świeciły pustkami, a supermarkety z bogatym asortymentem nie były nawet w sferze marzeń, zaradne gospodynie musiały uruchomić swoją wyobraźnię i stworzyć obiad z tego, co akurat było pod ręką. Tak zrodziły się bardzo proste, ale jednocześnie sycące i smaczne dania. Królował wtedy ziemniak i chociaż kojarzy się raczej z plackami, to w formie przecieranych klusek odnajduje się równie znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przecieraki - pomysł na tani obiad
Do przygotowania tych kluseczek potrzeba zaledwie trzech składników: ziemniaków, mąki i jajek. Skromna lista, proste składniki a efekt? Pyszne, delikatne kluski, które rozpływają się w ustach. Idealnie komponują się z okrasą z boczku i cebuli, ale mogą też stanowić dodatek do mięs i sosów. Świetnie smakują również na słodko, z dodatkiem śmietany, jogurtu i cukru.
Ten smak w wielu osobach ożywi wspomnienia z dzieciństwa. Dziś, gdy coraz bardziej doceniamy tradycyjne receptury, przecieraki wracają na nasze stoły. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, wymieszać z jajkami i mąką, uformować kluski i ugotować w osolonej wodzie. Nie dość, że jest tanio, to na dodatek ekspresowo.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- ok. pół kilograma mąki
- 2 jajka,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmielić w maszynce. Dodaj jajko, szczyptę soli i wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę, regulując jej ilość konsystencją ciasta. Powinno być ono gęstsze niż na placki ziemniaczane.
- W garnku zagotuj wodę i posól ją.
- Na pokrywkę wyłóż porcję ciasta i łyżką nabieraj niewielkie porcje, wrzucając je na wrzątek.
- Gotuj, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.
Gotowe przecieraki podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z podsmażoną kiełbasą i cebulką, pokruszonym twarogiem i okrasą z boczku lub z twarogiem, cukrem i cynamonem. Przecieraki możesz również podawać z gulaszem, sosem grzybowym lub koperkowym.