Były w greckiej restauracji. Patrzyły na rachunek, a kierownik kpiąco się z nich śmiał

Pewna grecka restauracja ostatnio stała się dość popularna. Jednak sława ta nie ma pozytywnego zabarwienia. O DK Oyster na Mykonos zrobiło się głośno po tym, jak odwiedziły ją dwie turystyki. Otrzymały niebotyczny rachunek. Były w szoku, a kierownik z nich zakpił.

Grecka restauracjaGrecka restauracja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Georgios Tsichlis
Paulina Hermann

Cały incydent miał miejsce w maju. Jednak dopiero niedawno Amber Pace opowiedziała o tym, co się stało. W wywiadzie dla "The Mirror" wyjawiła, że spędzała urlop na Mykonos (wyspa w Grecji). Tam wybrała się do pewnej nadmorskiej restauracji. Wtedy nie miała pojęcia, że żerują na turystach. Razem z przyjaciółką zamówiły tam obiad. To było najdroższe jedzenie w ich życiu - restauracja zażyczyła sobie zapłatę w wysokości 520 euro (około 2300 zł).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Praliny malinowe. Wnętrze tych łakoci zaskoczy każdego, kto spróbuje

Restauracja oszukuje turystów

Kobiety udały się na plażę Platys Gialos, by skorzystać z uroków idealnej pogody. Kiedy się rozkładały, przyszedł do nich pracownik pewnej restauracji. Zachęcał turystki do tego, by odwiedziły lokal. Jeśli kupiłyby drinka, mogłyby za darmo korzystać z leżaków. Amber i Audrey się zgodziły. Nie wiedziały o tym, co stanie się później.

Kobiety na początku nie dostały menu. Kelner wymienił wszystkie nazwy drinków z pamięci. Turystki zamówiły picie i postanowiły coś jeszcze zjeść. Wybrały smażone kalmary oraz udka kraba królewskiego. Dania miały kosztować kolejno 20 euro i 32 euro. Już sam smak potraw pozostawiał wiele do życzenia:

Dostałyśmy nasze jedzenie i było obrzydliwe. Moje smażone kalmary były gumowate i nie miały smaku, a udka kraba mojej przyjaciółki były bardzo słone.

Grecka restauracja
Grecka restauracja © Public Domain Pictures

Kierownik z nich zakpił

Potem było tylko gorzej. Turystki otrzymały rachunek. Okazało się, że za kalmary trzeba było zapłacić 98 euro, a za kraba aż 185 euro. Kelner tłumaczył, że cena zależała od wagi. Co ciekawe, nie było o tym mowy w menu. Kolejnego dnia zauważyły, że z konta zniknęło 520 euro. Restauracja postanowiła zabrać "trochę grosza" za obsługę. Turystki wróciły do lokalu, by porozmawiać z kierownikiem. Był chamski i dosłownie z nich zakpił.

Był bardzo niegrzeczny i lekceważący, jakby miał podobne problemy wcześniej i nie zrobiło to na nim wrażenia. Zasadniczo powiedział nam, że to nasza wina za przez niepoprawne czytanie menu. Śmiał się nam w twarz i nic z tym nie zrobił - mówiła.

Okazało się, że nie tylko one zostały oszukane przez DK Oyster. Na stronie TripAdvisor możemy zobaczyć najróżniejsze opinie, przeważają te negatywne. Klienci skarżą się na wysokie i nieadekwatne do jakości ceny, o których restauracja na początku nie wspomina.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat