Słynna kawiarnia przetrwała dwie wojny, powodzie i powstanie. Pokonać ją może pandemia

Caffe Florian to kultowa, działająca od 1720 roku, kawiarnia w Wenecji. Co roku odwiedzały ją tysiące turystów. Przez pandemię jest na skraju bankructwa.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Ponad 300 lat tradycji

Kawiarnia została założona w 1720 roku przez z Floriano Francesconiego. Prz jej stolikach odpoczywali m.in. Proust i Nietzsche, Chaplin i Warhol, przy stoliku kawę pijał Hemingway, a Casanova i Goethe uskuteczniali tam swoje podrywanie kobiet. Od początku było to miejsce spotkań miejscowych i turystów, którzy tłumnie przekraczali progi kawiarni, żeby chłonąć panującą tam atmosferę.

Obrazek

Do dziś w murach można znaleźć klimat dawnych lat. Wystrój wyraźnie nawiązuje do blichtru XVIII wieku. Wizyta tam to jeden z obowiązkowych elementów wizyty w Wenecji.

Pandemia powoli dobija kultową kawiarnię

Obrazek

Wenecja żyje z turystów, więc ich brak zamienił tętniące życiem i gwarem miasto w miasto duchów. W 2020 roku Caffe Florian odnotowało 80% spadek przychodu, a dofinansowanie, jakie dostali od rządu, nie było nawet małą kroplą w morzu potrzeb.

Kawiarnia zatrudnia obecnie 70 pracowników oraz pracowników sezonowych w szczycie sezonu. Niedawno włoski urząd pocztowy stworzył znaczek na cześć trzystulecia kawiarni, pomimo obecnych zmagań. Znaczek został naszkicowany i wygrawerowany przez włoską artystkę Ritę Fantini, przedstawiający fasadę kawiarni z pałacem w tle.
Czy będzie jednak przejawem reliktu przeszłości?

Obrazek

Obchody 300lecia odbywają się za zamkniętymi drzwiami

Piękna, okrągła rocznica funkcjonowania Caffe Florian odbywa się jednak za zamkniętymi drzwiami. Nie ma klientów, jest za to wirus, który sieje spustoszenie nie tylko w zdrowiu, ale i gospodarce wszystkich europejskich państw.

Sytuacja Caffe Florian jest symbolem kryzysu, z którym zmaga się cała Wenecja. To miasto stało się ofiarą własnego turystycznego sukcesumówi Marco Paolini, dyrektor generalny Sacra, firmy będącej właścicielem Caffe Florian
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej