Chłopski garnek to obiad w sam raz na inflacje. Z tym przepisem Twój portfel nie ucierpi

Szerząca się inflacja potrafi zdołować. Coraz więcej czasu spędzamy między sklepowymi półkami, porównując ceny artykułów. Zdarza się, że trzeba sobie czegoś odmówić, i nie chodzi wcale o dobra luksusowe. Przecież inflacja najbardziej dotknęła podstawowych produktów. Z przerażeniem patrzymy na to, ile kosztuje nas zrobienie zwykłego obiadu dla kilkuosobowej rodziny. Na szczęście są jeszcze dania takie jak chłopski garnek - które nie będą nas kosztowały fortuny, a nasycą całą rodzinę!

Chłopski garnekChłopski garnek - Pyszności; Foto: Screen z filmów https://www.youtube.com/watch?v=kTi8eYj9s_s i https://www.youtube.com/watch?v=8ccEu8xGzWw

W czasach inflacji zdarza się, że zamiast przygotowywać zróżnicowany jadłospis na cały tydzień, gotujemy jedną potrawę, która starczy na więcej niż jeden dzień. Nie ma w tym nic złego, o ile wszystkim smakuje, a paragon z potrzebnymi składnikami nie ciągnie się w nieskończoność niczym mur chiński.

Chłopski garnek z kapustą pekińską
Kiełbasa - Pyszności; Foto: Canva

Chłopski garnek, to tak jak bigos czy strogonow pyszne danie jednogarnkowe, które będzie pasować jak ulał do inflacyjnych prób ukrócenia sklepowych rachunków. Nie jest też ani trudne, ani pracochłonne!

Przepis:

  • 1 kapusta pekińska
  • 5 ziemniaków
  • 4 pęta kiełbasy
  • 3 papryki
  • 2 małe lub 1 duża cukinia
  • ok. 80 gramów koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylia, papryka mielona
  • 0,5 litra wody

Kiełbasę pokrój w plastry i podsmaż w garze na odrobinie oleju. W międzyczasie obierz ziemniaki i je również pokrój w plasterki. To samo zrób z papryką. Kiedy kiełbasa się już ładnie przyrumieni, dodaj do niej pokrojone przed chwilą produkty.

Podsmaż zmieszane produkty, nie zapomnij o mieszaniu. Następnie wlej do gara wodę. Pół litra powinno starczyć, ale później skontrolujesz gęstość osobiście. Dodaj koncentrat, ząbek czosnku z praski i pokrojoną kapustę pekińską.

Obrazek
chłopski garnek - Pyszności; Foto: Canva

Gotuj pod przykryciem. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka, dodaj pokrojoną cukinię. Kontroluj twardość kapusty, przy okazji mieszając swój chłopski garnek. Kiedy będzie już mięciutka, potrawa jest gotowa!

Chłopski garnek będzie doskonale smakował z pajdą świeżego chleba. Co prawda masło, którym posmarujesz kromkę, jest produktem typowo nie-antyinflacyjnym, więc możesz z niego zrezygnować. I tak będzie pysznie!

Jeśli szukacie innych pomysłów na dania jednogarnkowe, to sprawdźcie ten filmik z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀