Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia

Cebula to jeden z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Często ją szklimy, aby wydobyć jeszcze lepszy smak i wzbogacić całą potrawę. Jest jednak sposób, aby nadać cebuli naprawdę wyjątkowego charakteru. Ciotka pokazała mi, jak tego dokonać, dosypując popularny składnik.

Cebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejszaCebula z jednym dodatkiem jest o wiele smaczniejsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zeszklenie cebuli to ważny etap w przygotowaniu wielu potraw. Ten prosty zabieg sprawia, że staje się miękka, delikatna i zyskuje subtelną słodycz, która świetnie komponuje się z innymi składnikami.

Kluczem do idealnego zeszklenia jest dodanie cukru pod koniec smażenia cebuli. To niewielka zmiana, która potrafi znacząco poprawić smak cebuli, a tym samym całego dania. Dzięki temu potrawy nabierają głębi i stają się bardziej apetyczne, a sam proces przygotowania pozostaje szybki i nieskomplikowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dlaczego warto zeszklić cebulę?

Cebula jest używana na całym świecie jako podstawa wielu dań, dlatego jej umiejętne przygotowanie jest tak ważne. Proces zeszklenia polega na delikatnym podsmażaniu cebuli na średnim ogniu, aż stanie się miękka, ale co ważne — nie może być przypalona. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że cebula będzie ciemna, niezdrowa i gorzka, a cały proces trzeba będzie rozpocząć od nowa.

Ważne jest także regularne mieszanie cebuli podczas smażenia. Dzięki temu cebula równomiernie się podsmaża, nabierając ładnego koloru i pełni smaku. Jednocześnie łatwiej kontrolujesz proces smażenia i możesz ocenić, kiedy cebula jest gotowa.

Ile wsypać cukru do cebuli, aby się skarmelizowała?

Dodatek cukru pod koniec smażenia cebuli jest często niedoceniany, a szkoda. Cukier wspomaga jej karmelizację, dzięki czemu zyskuje ona piękny, złocisty kolor i wzbogaca się o słodycz.

Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki, by osiągnąć wyraźny efekt bez przesłodzenia. Cukier wpływa także na miękkość i soczystość cebuli, co sprawia, że staje się ona jeszcze przyjemniejsza w smaku i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw.

Do czego używać zeszkloną cebulę?

Zeszklona cebula to uniwersalny składnik, który wzbogaci wiele potraw od najprostszych po te bardziej skomplikowane. Doskonale sprawdza się jako baza do dań mięsnych, na przykład ulubionego gulaszu czy pieczeni.

Możesz ją także wykorzystać w lżejszych przepisach, na przykład w sałatkach, kanapkach czy jako dodatek do pizzy. Zeszklona, lekko skarmelizowana cebula świetnie komponuje się również z potrawami wegetariańskimi i wegańskimi, nadając im ciekawy, pełniejszy smak - sprawdzi się chociażby w risotto lub w sosie pomidorowym do makaronu.

Wybrane dla Ciebie

Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Najlepszy dressing do jesiennej sałatki. Z takim wsparciem unikniesz infekcji
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Jest mięciutki jak chmurka i pachnie w całym domu. Idealny do kawy w jesienne popołudnie
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Zrobiłam na przekąskę na babski wieczór. Jesienne smarowidło okazało się hitem
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca