Smażąc racuchy, zrób z olejem to, co kiedyś babcie. Placki natychmiast przestaną pić olej

Racuchy to przysmak dla dużych i małych, niskich i wysokich, łysych i długowłosych. No, po prostu dla każdego! Żeby jednak stały się uniwersalnym daniem, które lubi każdy (zupo pomidorowa - czuj się zagrożona), muszą spełniać kilka warunków. Nie mogą być na przykład zbyt tłuste. Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? 

ObrazekRacuchy - Pyszności; foto: Canva

Opite tłuszczem racuchy niszczą cały ich nieskazitelny wizerunek. Już naprawdę mniejsza o gusta składnikowe. Niezależnie od tego, czy przyrządzasz je z jabłkami, rabarbarem czy śliwkami, czy oprószasz je cukrem pudrem, smarujesz miodem, albo polewasz śmietaną. To wszystko schodzi na dalszy plan, jeśli racuchy są po prostu zbyt tłuste.

Obrazek
Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? Sposobów jest kilka. Od tych, które powinny być znane każdemu kulinarnemu hobbyście, po takie, które są o wiele mniej znane, a pochodzą jeszcze z legendarnych, kuchennych patentów naszych babć.

Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? Podstawy i triki.

Warto zacząć od podstaw, które zawsze są priorytetem.

Po pierwsze - odpowiednie działania na tłuszczu. Olej, na którym smażymy racuchy, nie może być ani zbyt gorący (z oczywistych względów), ani zbyt zimny. W tym drugim przypadku nasze racuchy nie zdążą się ściąć wystarczająco szybko i pobiorą olej. Efektem tego będzie ociekający tłuszcz i słaby smak.

Po drugie - czas i miejsce. Racuchy powinny smażyć się po 1 - 2 minuty na stronę. Nie powinny też mieć zbyt ciasno na patelni. Dzięki temu odpowiednio urosną i nie zmniejszą temperatury oleju, a co za tym idzie - nie opiją się tłuszczu.

Po trzecie - nie zapomnij o odsączaniu racuchów po ich usmażeniu. Użyj do tego zwykłego ręcznika papierowego.

Obrazek
Co zrobić, żeby racuchy nie ociekały tłuszczem? - Pyszności; foto: Canva

Teraz czas na dwa babcine triki.

Kiedy już nalejesz na patelnie olej, zanim zdążyć go rozgrzać, dodaj do niego odrobinę octu. Zapobiegnie wchłanianiu tłuszczu, a racuchy wyjdą idealne. Chodzi naprawdę o niewielką ilość tego produktu. Taką, jakiej później nie wyczuje w racuchach nawet najczulszy rodzinny nos.

Możesz też dodać (tym razem do ciasta) kapkę spirytusu spożywczego. To babciny patent na idealne i odtłuszczone racuchy, ale również pączki czy faworki. Alkohol wyparuje podczas smażenia, a efekt pozostanie.

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy obiad, możesz sprawdzić ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste