Częsty błąd przy zakupie truskawek. Połowa bez sensu ląduje w śmietniku
Truskawki to jedne z najdelikatniejszych owoców, które szybko tracą świeżość. W sezonie zazwyczaj na bazarku czy targowisku z kobiałki lądują do reklamówki, a później błędów przechowywania jest jeszcze więcej. Jak przechowywać truskawki, by nie lądowały w śmietniku?
Truskawki to owoce, które wymagają szczególnej uwagi zaraz po zakupie. Są miękkie i podatne na uszkodzenia, co sprawia, że szybko tracą świeżość. Przechowywanie truskawek wymaga przestrzegania kilku prostych zasad. Unikaj wilgoci i gniecenia owoców, a także zwracaj uwagę na ich świeżość przy zakupie. To niestety błąd, który dopada nas już w momencie zakupu tych sezonowych pyszności
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad
Częste błędy przy zakupie truskawek
Kupując truskawki, zwracaj uwagę na ich świeżość i jędrność. Unikaj przesypywania ich do jednorazowych reklamówek, co może prowadzić do ich gniecenia. Warto kupować truskawki w mniejszych ilościach, by uniknąć marnowania, a jeśli to możliwe zabierać je do domu w kobiałce (ta jest często dodatkowo płatna, ale w zaprzyjaźnionym punkcie można umawiać się na jej zwrot przy kolejnym zakupie na rzecz kolejnej sztuki za jednorazową opłatę). I jeśli nie zjesz ich od razu po przyjściu do domu, to lepiej nie wsadzać ich do lodówki razem z kobiałką.
Jak przedłużyć świeżość truskawek?
Jeśli chcesz, by truskawki dłużej zachowały świeżość, przechowuj je na płasko w naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar wilgoci, co pomoże utrzymać owoce w lepszym stanie. Pamiętaj też, żeby przebrać owoce i usunąć egzemplarze, które są już obite. Dla zachowania dłuższej świeżości, lepiej nie myć truskawek od razu i nie usuwać szypułek. Zawsze też możesz truskawki zamrozić w całości (sprawdź: Piotr Ogiński radzi, jak najlepiej mrozić truskawki) lub zblendować i również zamrozić.