Znajoma bardzo zachwalała tę przyprawę. Nie wierzyłam, a teraz dodaję prawie do wszystkiego

Przyprawy w kuchni to obowiązkowy element, dzięki któremu gotowanie staje się lepsze i przyjemniejsze, a smak dań - wyjątkowy. Do tych najpopularniejszych, należą bez wątpienia sól i pieprz. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak przygotowanego dania, warto sięgnąć po coś więcej. Świetnie sprawdzi się tu chociażby czosnek niedźwiedzi, który nie tylko świetnie smakuje, ale pozytywnie wpływa na twój organizm.

ObrazekPyszności
Karol Wiak

Czosnek granulowany zna chyba każdy, a czosnek niedźwiedzi? Z pewnością słyszałeś o tej przyprawie, ale nie wiesz, jaki ma smak i do czego się ją wykorzystuje. Okazuje się, że z typowym czosnkiem jest spokrewniony, ale smakuje inaczej i wykorzystuje się go też w nieco inny sposób. Inna, stosowana w jego przypadku nazwa, to cebula czarownic lub czosnek cygański. A dlaczego niedźwiedzi? Z pewnością dlatego, że niedźwiedzie w Bieszczadach, tuż po przebudzeniu, sięgały właśnie po czosnek niedźwiedzi, który był ich pierwszym pokarmem. Trzeba przyznać, że każda z tych nazw brzmi nieco "nietypowo", ale smakuje wspaniale, a działa jeszcze lepiej. W jaki sposób możesz go wykorzystać w swojej kuchni?

Czosnek niedźwiedzi właściwości - dlaczego warto sięgać po tę przyprawę?

Niezależnie od tego, jakie przyprawy królują w twojej kuchni, to wiedz, że czosnek niedźwiedzi powinien się znaleźć na twojej krótkiej lub nieco dłuższej liście. Aby poznać jego właściwości, dobrze jest cofnąć się nieco w czasie i podkreślić fakt, że niegdyś stosowano go w ziołolecznictwie. Dziko występuje w całej Polsce - znajdziesz go wczesną wiosną, w wilgotnych lasach Podkarpacia. Możesz znaleźć wtedy nawet całe połacie tej rośliny. Jego liście są podobne do konwalii, ale zastosowanie zupełnie inne.

Czosnek niedźwiedzi w koszyku
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto Pixabay

Na jakiś czas popadł w zapomnienie, ale teraz przeżywa swój renesans. Warto jednak wiedzieć, że znajduje się pod ochroną częściową. Jest to pierwsza roślina, która ukazuje się tuż po zakończeniu zimy. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi? Warto podkreślić, że ma właściwości czyszczące organizm, świetnie działa w przypadku problemów z trawieniem. Wspomaga działanie sercowo-naczyniowego, ale powoduje rozrzedzenie krwi, pozwala się pozbyć toksyn, ale by działał skutecznie, trzeba go regularnie stosować.

Wykorzystanie czosnku niedźwiedziego w kuchni - jak go spożywać i do czego dodać?

Należy zaznaczyć, że czosnek cygański można spotkać przede wszystkim w formie suszonej. Zdarza się, że niektórzy decydują się go ukisić. Niezależnie od tego, którą formę preferujesz, to wiedz, że stanowi dodatek do wielu popularnych dań, które przygotowujesz w swojej kuchni. Doskonale pasuje do wytrawnych dań kuchni polskiej, w kuchni azjatyckiej, czy francuskiej. Do czego użyć czosnek niedźwiedzi?Świetnie sprawdzi się do marynat, do przygotowania aromatycznego pesto, jak i w prostym połączeniu z oliwą lub masłem.

Obrazek
Pesto z czosnku niedźwiedziego - Pyszności; Foto Canva.com

Czosnek niedźwiedzi idealnie pasuje do:

  • zup
  • dań jednogarnkowych
  • mięs
  • pieczonych ryb
  • dań wegańskich
  • jajecznicy, pasty jajecznej, czy wytrawnych omletów
  • puree ziemniaczanego
  • mizerii.

Jaki smak ma czosnek niedźwiedzi?

Skoro już wiesz, jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi i do czego go wykorzystać, to dobrze, jeśli nieco lepiej poznasz jego smak. Jeśli nie znasz tej przyprawy, to warto sięgnąć po niego, przy pierwszej możliwej okazji. Ma on zdecydowanie delikatniejszy smak niż zwykły czosnek. Dodaje wielu daniom subtelnego tonu. Co ważne, świetnie komponuje się z innymi przyprawami, których używasz w swojej kuchni.

Obrazek
Blendowanie pesto - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube U Zakopca

Posiada siarczki i charakterystyczny zapach, który można wyczuć po roztarciu. Jest o wiele łatwiej trawiony, w przeciwieństwie do tradycyjnego czosnku. Może być alternatywą dla cebulki lub szczypiorku. Jest dostępny w praktycznie każdym sklepie, dlatego warto sięgnąć po niego już teraz!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować staropolski postny barszcz biały z zapiekanym puree:

Wybrane dla Ciebie

Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni
Babcia zawsze zbierała jesienią. Ten zapomniany owoc stał się hitem w mojej kuchni