Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki

Nie jest popularna w Polsce, ale możesz się na nią natknąć w marketach. Jak tylko zobaczysz te niepozorne z zewnątrz owoce, szybko pakuj je do koszyka. W ich słodkim miąższu znajduje się nawet 5 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach.

Gujawa zawiera 5 razy więcej witaminy C niż pomarańczeGujawa zawiera 5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gujawa, znana również jako gruszla, guawa lub psydia, to owoc bardzo popularny na Karaibach, w Ameryce Środkowej i Południowej – tam znajduje się najwięcej upraw i najwięcej inspiracji na pyszne napoje, desery oraz przetwory z tych pysznych owoców. Rosną one na drzewkach, tak jak jabłka czy śliwki, a kształtem przypominają małe gruszki. Pod skórką ukryty jest jasny lub czerwony miąższ, który w smaku jest podobny do ananasa i truskawki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Dlaczego warto sięgnąć po gujawę?

Owoc z rodziny mirtowatych od wieków jest wykorzystywany w krajach tropikalnych nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Gujawa jest pełna witaminy C – może dostarczyć jej nawet 5 razy więcej niż pomarańcza. A w sezonie na przeziębienia i infekcje nie ma nic lepszego, jak porządna dawka uderzeniowa. W słodkim miąższu znajdują się także witaminy A i E, które korzystnie wpływają na wzrok i skórę.

Gujawa pomoże ci również zadbać o serce. Zawiera sporą ilość błonnika i potasu, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Niektóre badania sugerują także, że związki obecne w gujawie mogą wspierać prawidłową pracę wątroby i metabolizm tłuszczów, chociaż na udowodnienie tej tezy potrzebne są jeszcze dalsze dowody kliniczne.

Badania naukowe potwierdzają natomiast, że ekstrakt z liści gujawy może sprzyjać obniżaniu poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Jak jeść gujawę i co można z niej zrobić?

Owoce gujawy można spożywać na wiele sposobów. Są bardzo smaczne na surowo, na przykład w sałatkach owocowych lub jako dodatek do sałatek z kurczakiem. Soczysty i strukturalny miąższ można także przerobić na koktajl lub smoothie. W kuchni azjatyckiej często łączy się gujawę z ostrymi przyprawami, tworząc pikantne sosy i salsy.

Dzięki wysokiej zawartości pektyn gujawa doskonale nadaje się na galaretki i konfitury – nie potrzeba już dodawać do nich żadnych innych zagęszczaczy. Można ją również przetworzyć na sok lub kompot, który zachwyci gości na rodzinnym obiedzie.

Gujawa zawiera dość twarde pestki, ale jeśli bez problemu trawisz nasiona i pestki innych owoców, to i z nimi sobie poradzisz. W Meksyku blendują owoce razem z pestkami na gęste smoothie, co wzbogaca napój o dodatkowe składniki odżywcze.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach