Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki

Nie jest popularna w Polsce, ale możesz się na nią natknąć w marketach. Jak tylko zobaczysz te niepozorne z zewnątrz owoce, szybko pakuj je do koszyka. W ich słodkim miąższu znajduje się nawet 5 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach.

Gujawa zawiera 5 razy więcej witaminy C niż pomarańczeGujawa zawiera 5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gujawa, znana również jako gruszla, guawa lub psydia, to owoc bardzo popularny na Karaibach, w Ameryce Środkowej i Południowej – tam znajduje się najwięcej upraw i najwięcej inspiracji na pyszne napoje, desery oraz przetwory z tych pysznych owoców. Rosną one na drzewkach, tak jak jabłka czy śliwki, a kształtem przypomina małe gruszki. Pod skórką ukryty jest jasny lub czerwony miąższ, który w smaku przypomina truskawki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowy sernik crunchy. Jeśli lubisz kruszonkę, nie możesz przejść obojętnie

Dlaczego warto sięgnąć po gujawę?

Owoc z rodziny mirtowatych od wieków jest wykorzystywany w krajach tropikalnych nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Gujawa jest pełna witaminy C – może dostarczyć jej nawet 5 razy więcej niż pomarańcza. A w sezonie na przeziębienia i infekcje nie ma nic lepszego, jak porządna dawka uderzeniowa. W słodkim miąższu znajdują się także witaminy A i E, które korzystnie wpływają na wzrok i skórę.

Gujawa pomoże ci również zadbać o serce. Zawiera sporą ilość błonnika i potasu, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Niektóre badania sugerują także, że związki obecne w gujawie mogą wspierać prawidłową pracę wątroby i metabolizm tłuszczów, chociaż na udowodnienie tej tezy potrzebne są jeszcze dalsze dowody kliniczne.

Badania naukowe potwierdzają natomiast, że ekstrakt z liści gujawy może sprzyjać obniżaniu poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę.

Jak jeść gujawę i co można z niej zrobić?

Owoce gujawy można spożywać na wiele sposobów. Są bardzo smaczne na surowo, na przykład w sałatkach owocowych lub jako dodatek do sałatek z kurczakiem. Soczysty i strukturalny miąższ można także przerobić na koktajl lub smoothie. W kuchni azjatyckiej często łączy się gujawę z ostrymi przyprawami, tworząc pikantne sosy i salsy.

Dzięki wysokiej zawartości pektyn gujawa doskonale nadaje się na galaretki i konfitury – nie potrzeba już dodawać do nich żadnych innych zagęszczaczy. Można ją również przetworzyć na sok lub kompot, który zachwyci gości na rodzinnym obiedzie.

Gujawa zawiera dość twarde pestki, ale jeśli bez problemu trawisz nasiona i pestki innych owoców, to i z nimi sobie poradzisz. W Meksyku blendują owoce razem z pestkami na gęste smoothie, co wzbogaca napój o dodatkowe składniki odżywcze.

Wybrane dla Ciebie
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy