Czy można jeść kiełkujący czosnek? Czy zielone pędy mogą być groźne?

Czosnek wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zazwyczaj kupujemy go w dużej ilości, a następnie przechowujemy w suchym miejscu. Nieraz zdarzyło się, że z czosnku zaczęły wyrastać zielone pędy. Co to oznacza? Czy można jeść kiełkujący czosnek?

ObrazekCzy można jeść kiełkujący czosnek - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Czosnek - naturalny antybiotyk

Obrazek
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Właściwości lecznicze czosnku są wykorzystywane od lat. Nic więc dziwnego, że często spożywamy go w trakcie choroby. Zawarty w nim silny przeciwutleniacz allicyna, zwalcza niepożądane bakterie w naszym organizmie.

Ten naturalny antybiotyk wykazuje również działanie antynowotworowe i odmładzające. W związku z tym zaleca się spożywać jeden ząbek czosnku dziennie.

Czosnek odznacza się również wyjątkowymi walorami smakowymi. Dodajemy go do sosów, dań obiadowych, czy sałatek. W ten sposób nadajemy im niezwykłego charakteru. Czosnek wzbogaca nie tylko smak, ale i aromat naszych potraw. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na nasze libido. Dzięki temu stanowi rewelacyjny afrodyzjak!

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Często słyszymy, że kiełkujący czosnek jest trujący. W konsekwencji, gdy tylko zobaczymy zielony pęd na warzywie, wyrzucamy go. Nie powinniśmy tak robić! Okazuje się, że toksyczne właściwości kiełkującego czosnku to mit.

W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść kiełkujący czosnek. Nie musimy również odkrajać zielonego pędu. Okazuje się, że w wyniku kiełkowania, zwiększa się ilość przeciwutleniaczy w czosnku. Dzięki temu warzywo w takiej postaci jest wyjątkowo zdrowe!

Kiełki czosnku warto dodać na kanapkę. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do sosów, czy dań mięsnych. Dodatkowo rewelacyjnie wzbogacą wartość odżywczą naszego koktajlu warzywnego.

Dlaczego czosnek kiełkuje?

Zastanawiasz się, dlaczego czosnek kiełkuje? Często wynika to z długiego przechowywania warzywa w wysokiej temperaturze. Jak wspomnieliśmy wcześniej - kiełki czosnku są zdrowe. Jednak źle przechowywane warzywo może zacząć gnić. W konsekwencji będziemy musieli je wyrzucić.

Główki czosnku należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się tutaj wiklinowy koszyk bądź przewiewne pudełko.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zakręcony chlebek czosnkowy krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło