Czy można jeść kiełkujący czosnek? Czy zielone pędy mogą być groźne?

Czosnek wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zazwyczaj kupujemy go w dużej ilości, a następnie przechowujemy w suchym miejscu. Nieraz zdarzyło się, że z czosnku zaczęły wyrastać zielone pędy. Co to oznacza? Czy można jeść kiełkujący czosnek?

ObrazekCzy można jeść kiełkujący czosnek - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Czosnek - naturalny antybiotyk

Obrazek
Ząbki czosnku - Pyszności; Foto: pIxabay.com

Właściwości lecznicze czosnku są wykorzystywane od lat. Nic więc dziwnego, że często spożywamy go w trakcie choroby. Zawarty w nim silny przeciwutleniacz allicyna, zwalcza niepożądane bakterie w naszym organizmie.

Ten naturalny antybiotyk wykazuje również działanie antynowotworowe i odmładzające. W związku z tym zaleca się spożywać jeden ząbek czosnku dziennie.

Czosnek odznacza się również wyjątkowymi walorami smakowymi. Dodajemy go do sosów, dań obiadowych, czy sałatek. W ten sposób nadajemy im niezwykłego charakteru. Czosnek wzbogaca nie tylko smak, ale i aromat naszych potraw. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na nasze libido. Dzięki temu stanowi rewelacyjny afrodyzjak!

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Często słyszymy, że kiełkujący czosnek jest trujący. W konsekwencji, gdy tylko zobaczymy zielony pęd na warzywie, wyrzucamy go. Nie powinniśmy tak robić! Okazuje się, że toksyczne właściwości kiełkującego czosnku to mit.

W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść kiełkujący czosnek. Nie musimy również odkrajać zielonego pędu. Okazuje się, że w wyniku kiełkowania, zwiększa się ilość przeciwutleniaczy w czosnku. Dzięki temu warzywo w takiej postaci jest wyjątkowo zdrowe!

Kiełki czosnku warto dodać na kanapkę. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do sosów, czy dań mięsnych. Dodatkowo rewelacyjnie wzbogacą wartość odżywczą naszego koktajlu warzywnego.

Dlaczego czosnek kiełkuje?

Zastanawiasz się, dlaczego czosnek kiełkuje? Często wynika to z długiego przechowywania warzywa w wysokiej temperaturze. Jak wspomnieliśmy wcześniej - kiełki czosnku są zdrowe. Jednak źle przechowywane warzywo może zacząć gnić. W konsekwencji będziemy musieli je wyrzucić.

Główki czosnku należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się tutaj wiklinowy koszyk bądź przewiewne pudełko.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zakręcony chlebek czosnkowy krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji