Dietetyk bije na alarm. Polacy jedzą na potęgę, bo nie wiedzą, że te produkty zaburzają hormony

Doktor Bartek Kulczyński wskazał produkty spożywcze, które w fatalny sposób oddziałują na ludzką gospodarkę hormonalną. Polacy jedzą je bardzo często — przeczytaj i zobacz, czy ty również. Na zmiany nigdy nie jest za późno!

Doktor dietetyki ostrzega. Te produkty mogą wpływać na ludzką gospodarkę hormonalnąDoktor dietetyki ostrzega. Te produkty mogą wpływać na ludzką gospodarkę hormonalną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | Andrei Starostin, Dr Bartek Kulczyński

Spożywanie niektórych produktów spożywczych może wyraźnie ingerować w ludzką - zarówno kobiecą, jak i męską - gospodarkę hormonalną. Zmiany, które opisał w swoim nagraniu doktor Bartek Kulczyński, widać często gołym okiem. Powiększone gruczoły piersiowe u mężczyzn czy kobiecy wąsik mogą być sygnałem alarmowym do tego, że w naszym organizmie dzieje się coś nie tak. Ale to dopiero początek problemów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Warto bowiem wiedzieć, że wymienione powyżej przykłady to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Dalsze zmiany mogą mieć znacznie poważniejsze reperkusje — od zaburzeń płodności, aż po nowotwory. Jak tego uniknąć? Specjalista od odżywiania wskazał produkty spożywcze, które mogą być odpowiedzialne za negatywny wpływ na ludzką gospodarkę hormonalną. Warto je ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować z diety!

Substancje, które zaburzają hormony

W swoim nagraniu doktor Kulczyński wymienił między innymi Bisfenol A, antymon i ftalany. W teorii substancje te zajmują istotne miejsce w produkcji klejów, wykładzin, zabawek, odświeżaczy powietrza, płynów hamulcowych i lakierów do paznokci. W praktyce występuje gdzieś jeszcze: w pojemnikach do przechowywania żywności.

Picie i jedzenie z puszek może negatywnie wpływać na hormony
Picie i jedzenie z puszek może negatywnie wpływać na hormony © Canva | Tookapic

Pewne ilości wymienionych powyżej substancji mogą przedostawać się do żywości, na przykład w momencie, w którym pozostawiamy plastikowe butelki na rozgrzanym słońcu. To zachowanie należy do wyjątkowo nieodpowiedzialnych i warto na to zwrócić uwagę. Ale to nie koniec porad specjalisty. Doktor Kulczyński zaznaczył też, by nie sięgać zbyt często po konserwy w puszkach. Dlaczego akurat po nie? To bardzo proste. Jak wyjaśnił doktor, substancje ingerujące w ludzką gospodarkę hormonalną występują na wewnętrznych stronach aluminiowych puszek. Można je też spotkać w opakowaniach wynosowych na fast foody. Doktor dietetyki wymienił w tym kontekście badanie, według którego osoby, które jadły tego typu jedzenie regularne, miały w ciele nawet 60 proc. większą zawartość ftalanów!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników