Dietetyk bije na alarm. Polacy jedzą na potęgę, bo nie wiedzą, że te produkty zaburzają hormony

Doktor Bartek Kulczyński wskazał produkty spożywcze, które w fatalny sposób oddziałują na ludzką gospodarkę hormonalną. Polacy jedzą je bardzo często — przeczytaj i zobacz, czy ty również. Na zmiany nigdy nie jest za późno!

Doktor dietetyki ostrzega. Te produkty mogą wpływać na ludzką gospodarkę hormonalnąDoktor dietetyki ostrzega. Te produkty mogą wpływać na ludzką gospodarkę hormonalną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | Andrei Starostin, Dr Bartek Kulczyński

Spożywanie niektórych produktów spożywczych może wyraźnie ingerować w ludzką - zarówno kobiecą, jak i męską - gospodarkę hormonalną. Zmiany, które opisał w swoim nagraniu doktor Bartek Kulczyński, widać często gołym okiem. Powiększone gruczoły piersiowe u mężczyzn czy kobiecy wąsik mogą być sygnałem alarmowym do tego, że w naszym organizmie dzieje się coś nie tak. Ale to dopiero początek problemów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Warto bowiem wiedzieć, że wymienione powyżej przykłady to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Dalsze zmiany mogą mieć znacznie poważniejsze reperkusje — od zaburzeń płodności, aż po nowotwory. Jak tego uniknąć? Specjalista od odżywiania wskazał produkty spożywcze, które mogą być odpowiedzialne za negatywny wpływ na ludzką gospodarkę hormonalną. Warto je ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować z diety!

Substancje, które zaburzają hormony

W swoim nagraniu doktor Kulczyński wymienił między innymi Bisfenol A, antymon i ftalany. W teorii substancje te zajmują istotne miejsce w produkcji klejów, wykładzin, zabawek, odświeżaczy powietrza, płynów hamulcowych i lakierów do paznokci. W praktyce występuje gdzieś jeszcze: w pojemnikach do przechowywania żywności.

Picie i jedzenie z puszek może negatywnie wpływać na hormony
Picie i jedzenie z puszek może negatywnie wpływać na hormony © Canva | Tookapic

Pewne ilości wymienionych powyżej substancji mogą przedostawać się do żywości, na przykład w momencie, w którym pozostawiamy plastikowe butelki na rozgrzanym słońcu. To zachowanie należy do wyjątkowo nieodpowiedzialnych i warto na to zwrócić uwagę. Ale to nie koniec porad specjalisty. Doktor Kulczyński zaznaczył też, by nie sięgać zbyt często po konserwy w puszkach. Dlaczego akurat po nie? To bardzo proste. Jak wyjaśnił doktor, substancje ingerujące w ludzką gospodarkę hormonalną występują na wewnętrznych stronach aluminiowych puszek. Można je też spotkać w opakowaniach wynosowych na fast foody. Doktor dietetyki wymienił w tym kontekście badanie, według którego osoby, które jadły tego typu jedzenie regularne, miały w ciele nawet 60 proc. większą zawartość ftalanów!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze