W dzieciństwie Polacy nienawidzili. Dziś jest prawdziwym rarytasem

1 czerwca to wspaniała okazja, by obudzić drzemiące w sobie dziecko i wyciągnąć z szufladki wspomnienie o smakach, które kojarzą nam się z tym beztroskim czasem. Zapytaliśmy Polaków, jakie są ich ulubione potrawy z dzieciństwa oraz które z nich wspominają z mniejszym apetytem. Jak się okazuje, wielu z nas miało podobny gust smakowy. Odpowiedzi powtarzają się zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie.

Baranina w sosieBaranina w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażone przez mamę placki ziemniaczane, pieczołowicie lepione przez babcię pierogi z jagodami czy prosty chleb z cukrem, jedzony w biegu między jedną a drugą podwórkową przygodą. Smaków dzieciństwa może być tyle, ile jest osób, bo dla każdego będzie to coś innego. Łączy je jedno - spora dawka sentymentu.

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak smakuje dzieciństwo?

Bez względu na to, czy mamy lat 10, 30 czy 70 - każdy z nas jest lub był czyimś dzieckiem, więc i 1 czerwca jest świętem nie tylko dla najmłodszych. Reporter Wirtualnej Polski zapytał przechodniów o ulubione danie z dzieciństwa. Wiele z nich gości do dziś w ich kuchniach.

Placki ziemniaczane. Ja jestem ze wsi, także sama robiłam. Jak byłam jeszcze młodsza, to robiła mama. Robię dla wnuczki, bo wnuczka uwielbia, a ma 4 latka.

Jednak by wrócić do smaków dzieciństwa, nie trzeba od razu zabierać się za gotowanie. Przynajmniej tak twierdzi jedna z pytanych pań. Bogata oferta restauracji i sklepów z garmażem ułatwi zadanie. Przykładem mogą być pierogi z jagodami, których przygotowanie potrafi być naprawdę pracochłonne.

Można wszystko teraz kupić. Są takie punkty, gdzie wszystko jest domowe.

Ważną rolę odgrywały również produkty. Krowie mleko prosto od gospodarza czy jajka zebrane rano z przydomowego kurnika. Niektórzy twierdzą, że tego smaku nie da się odtworzyć.

Kluski lane na mleku
Kluski lane na mleku © materiały prywatne

Przysmaki jak u babci

To właśnie dania przygotowywane przez babcie najczęściej pojawiały się w odpowiedziach przechodniów. Z pewnością sporą rolę odgrywała tu ogromna dawka serca i miłości, jaka była wkładana w każdą potrawę. Nawet najprostsze kluski z mąki i jajka stawały się daniem na miarę gwiazdki Michelin.

Babcia zawsze robiła dobry bigos. Świeża kapusta, dużo kiełbasy, grzyby. Jadłem ostatni raz z miesiąc temu, babcia dalej robi. Bardzo dobre!

Wśród odpowiedzi przechodniów pojawiały się przede wszystkim placki ziemniaczane, kluski i pierogi z jagodami. Prostota tych dań wynikała najczęściej z ograniczonych zasobów gospodyń domowych. Czasami jednak nie potrzeba wiele, aby wyczarować danie, które na zawsze zapisze się w pamięci.

Najgorsze dania z dzieciństwa

Nie należy również zapomnieć o tym, co wśród dzieci budziło dawniej grozę. Chociaż do niektórych można się przekonać zwłaszcza z biegiem lat, to w wielu przypadkach do dziś znajdują się one na liście nielubianych potraw.

Przechodnie wśród nich wymienili baraninę, kiszkę ziemniaczaną czy surówkę z czerwonych buraków. Ta pierwsza pojawiała się zdecydowanie najczęściej wśród odpowiedzi. Tymczasem dziś baranina jest przez wielu uznawana za prawdziwy rarytas.

Baraniny. Nie lubiłam baraniny. Mi nie smakowała - bez wahania odpowiada jedna z pytanych osób.
Czernina -  Pyszności
Czernina - Pyszności © Adobe Stock

Niektórzy uchronili się jednak od jedzeniowych traum.

Nie było takiej (znienawidzonej w dzieciństwie potrawy - przyp. red.). [...] Wtedy nie było takiego wyboru jak teraz dzieci mają. Kiedyś nikt nie marudził, to, co dali, to się jadło, bo nic innego nie było w lodówce. Co mama zrobiła, trzeba było zjeść. Jedliśmy chleb z cukrem, jak się chciało coś słodkiego.

Do smaków znanych z dzieciństwa warto wracać nie tylko 1 czerwca. Rozmowa o daniach sprzed lat to również wspaniała okazja do obudzenia wspomnień, które otulą jak ciepły kocyk w chłodny wieczór.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega