W dzieciństwie Polacy nienawidzili. Dziś jest prawdziwym rarytasem

1 czerwca to wspaniała okazja, by obudzić drzemiące w sobie dziecko i wyciągnąć z szufladki wspomnienie o smakach, które kojarzą nam się z tym beztroskim czasem. Zapytaliśmy Polaków, jakie są ich ulubione potrawy z dzieciństwa oraz które z nich wspominają z mniejszym apetytem. Jak się okazuje, wielu z nas miało podobny gust smakowy. Odpowiedzi powtarzają się zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie.

Baranina w sosieBaranina w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vm2002
Ewa Malinowska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażone przez mamę placki ziemniaczane, pieczołowicie lepione przez babcię pierogi z jagodami czy prosty chleb z cukrem, jedzony w biegu między jedną a drugą podwórkową przygodą. Smaków dzieciństwa może być tyle, ile jest osób, bo dla każdego będzie to coś innego. Łączy je jedno - spora dawka sentymentu.

Zapytaliśmy Polaków o ich ulubione dania z dzieciństwa

Jak smakuje dzieciństwo?

Bez względu na to, czy mamy lat 10, 30 czy 70 - każdy z nas jest lub był czyimś dzieckiem, więc i 1 czerwca jest świętem nie tylko dla najmłodszych. Reporter Wirtualnej Polski zapytał przechodniów o ulubione danie z dzieciństwa. Wiele z nich gości do dziś w ich kuchniach.

Placki ziemniaczane. Ja jestem ze wsi, także sama robiłam. Jak byłam jeszcze młodsza, to robiła mama. Robię dla wnuczki, bo wnuczka uwielbia, a ma 4 latka.

Jednak by wrócić do smaków dzieciństwa, nie trzeba od razu zabierać się za gotowanie. Przynajmniej tak twierdzi jedna z pytanych pań. Bogata oferta restauracji i sklepów z garmażem ułatwi zadanie. Przykładem mogą być pierogi z jagodami, których przygotowanie potrafi być naprawdę pracochłonne.

Można wszystko teraz kupić. Są takie punkty, gdzie wszystko jest domowe.

Ważną rolę odgrywały również produkty. Krowie mleko prosto od gospodarza czy jajka zebrane rano z przydomowego kurnika. Niektórzy twierdzą, że tego smaku nie da się odtworzyć.

Kluski lane na mleku
Kluski lane na mleku © materiały prywatne

Przysmaki jak u babci

To właśnie dania przygotowywane przez babcie najczęściej pojawiały się w odpowiedziach przechodniów. Z pewnością sporą rolę odgrywała tu ogromna dawka serca i miłości, jaka była wkładana w każdą potrawę. Nawet najprostsze kluski z mąki i jajka stawały się daniem na miarę gwiazdki Michelin.

Babcia zawsze robiła dobry bigos. Świeża kapusta, dużo kiełbasy, grzyby. Jadłem ostatni raz z miesiąc temu, babcia dalej robi. Bardzo dobre!

Wśród odpowiedzi przechodniów pojawiały się przede wszystkim placki ziemniaczane, kluski i pierogi z jagodami. Prostota tych dań wynikała najczęściej z ograniczonych zasobów gospodyń domowych. Czasami jednak nie potrzeba wiele, aby wyczarować danie, które na zawsze zapisze się w pamięci.

Najgorsze dania z dzieciństwa

Nie należy również zapomnieć o tym, co wśród dzieci budziło dawniej grozę. Chociaż do niektórych można się przekonać zwłaszcza z biegiem lat, to w wielu przypadkach do dziś znajdują się one na liście nielubianych potraw.

Przechodnie wśród nich wymienili baraninę, kiszkę ziemniaczaną czy surówkę z czerwonych buraków. Ta pierwsza pojawiała się zdecydowanie najczęściej wśród odpowiedzi. Tymczasem dziś baranina jest przez wielu uznawana za prawdziwy rarytas.

Baraniny. Nie lubiłam baraniny. Mi nie smakowała - bez wahania odpowiada jedna z pytanych osób.
Czernina -  Pyszności
Czernina - Pyszności © Adobe Stock

Niektórzy uchronili się jednak od jedzeniowych traum.

Nie było takiej (znienawidzonej w dzieciństwie potrawy - przyp. red.). [...] Wtedy nie było takiego wyboru jak teraz dzieci mają. Kiedyś nikt nie marudził, to, co dali, to się jadło, bo nic innego nie było w lodówce. Co mama zrobiła, trzeba było zjeść. Jedliśmy chleb z cukrem, jak się chciało coś słodkiego.

Do smaków znanych z dzieciństwa warto wracać nie tylko 1 czerwca. Rozmowa o daniach sprzed lat to również wspaniała okazja do obudzenia wspomnień, które otulą jak ciepły kocyk w chłodny wieczór.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej