Dietetyk radzi zetrzeć i dorzucić do kawy. Pomaga schudnąć i spowalnia proces starzenia
Kawa to rytuał poranka. Już jedna filiżanka poprawia koncentrację i pobudza do życia. Aby była jeszcze zdrowsza, warto wzbogacić ją o aromatyczny dodatek.
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez wypicia kawy, zdecydowanie nie jesteś w mniejszości. Towarzyszy o poranku, dodaje energii w pracy czy też umila popołudniowe spotkanie i rodzinne imprezy. Jedni dolewają do niej mleko, inni na sam widok takiego dodatku kręcą z pobłażaniem głową, bo jedyna kawa, jaką uznają, musi być czarna jak smoła. Jeśli jednak szukasz zdrowego urozmaicenia smaku, postaw na świeży imbir. Nie tylko przyjemnie połaskocze podniebienie, ale również podbije wartości odżywcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Dodaj imbir do kawy
Dodatek imbiru to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale również naturalne wsparcie dla zdrowia. Bartek Kulczyński, znany w sieci dietetyk i technolog żywności, wskazuje, że to jeden z najlepszych sposobów na urozmaicenie smaku kawy.
Kawa sama w sobie to napój, który odpowiednio przygotowany, może wspierać układ sercowo-naczyniowy. Dodatek świeżego, startego imbiru wznosi dobroczynne działanie na nowy poziom. Jak podaje ekspert, imbir posiada silne właściwości przeciwzapalne, co może być pomocne w łagodzeniu problemów ze stawami. Co więcej, dodatek tego aromatycznego korzenia do kawy ma korzystny wpływ na stabilizację poziomu cukru we krwi. W połączeniu z kofeiną zawartą w kawie potęguje efekt pobudzenia i wspomaga metabolizm. Dzięki temu staje się naturalnym sprzymierzeńcem procesu odchudzania.
Połączenie imbiru z kawą daje efekt synergistyczny. Oznacza to, że składniki te działają razem silniej niż osobno, skuteczniej neutralizując wolne rodniki w organizmie. W ten sposób imbir staje się naturalny boosterem dla kawy. Nadmiar wolnych rodników jest powszechnie uznawany za jeden z czynników przyspieszających starzenie się komórek i tkanek, prowadząc do ich degeneracji. Dzięki temu kawa z imbirem może stać się sprzymierzeńcem w walce o zachowanie młodości i sprawności.
Przepis na kawę z imbirem
W przygotowaniu kawy z imbirem nie ma nic skomplikowanego. Możesz postawić na dwie wersje: ze świeży ścieranym imbirem lub gotowanym w kawie. W tej pierwszej odsłonie zetrzyj świeży imbir na drobnej tarce. Umieść starty imbir bezpośrednio w filiżance, a następnie zalej go świeżo zaparzoną, ulubioną kawą i dokładnie wymieszaj. Możesz też zagotować pokrojony w plastry imbir wraz z kawą, odstawić pod przykryciem na kilka minut, a następnie wypić.
Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz wcześniej zaparzyć imbir w gorącej wodzie, a następnie dodać napar do kawy. Dodatek miodu lub cynamonu jeszcze bardziej wzbogaci aromat i właściwości zdrowotne tego napoju. Warto jednak pamiętać, że sama kawa z imbirem nie zastąpi zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej. Kluczem do sukcesu jest regularność i połączenie z innymi zdrowymi nawykami.