Dietetyk radzi zetrzeć i dorzucić do kawy. Pomaga schudnąć i spowalnia proces starzenia

Kawa to rytuał poranka. Już jedna filiżanka poprawia koncentrację i pobudza do życia. Aby była jeszcze zdrowsza, warto wzbogacić ją o aromatyczny dodatek.

Ten dodatek poprawi smak i wartości kawyTen dodatek poprawi smak i wartości kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez wypicia kawy, zdecydowanie nie jesteś w mniejszości. Towarzyszy o poranku, dodaje energii w pracy czy też umila popołudniowe spotkanie i rodzinne imprezy. Jedni dolewają do niej mleko, inni na sam widok takiego dodatku kręcą z pobłażaniem głową, bo jedyna kawa, jaką uznają, musi być czarna jak smoła. Jeśli jednak szukasz zdrowego urozmaicenia smaku, postaw na świeży imbir. Nie tylko przyjemnie połaskocze podniebienie, ale również podbije wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Dodaj imbir do kawy

Dodatek imbiru to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale również naturalne wsparcie dla zdrowia. Bartek Kulczyński, znany w sieci dietetyk i technolog żywności, wskazuje, że to jeden z najlepszych sposobów na urozmaicenie smaku kawy.

Kawa sama w sobie to napój, który odpowiednio przygotowany, może wspierać układ sercowo-naczyniowy. Dodatek świeżego, startego imbiru wznosi dobroczynne działanie na nowy poziom. Jak podaje ekspert, imbir posiada silne właściwości przeciwzapalne, co może być pomocne w łagodzeniu problemów ze stawami. Co więcej, dodatek tego aromatycznego korzenia do kawy ma korzystny wpływ na stabilizację poziomu cukru we krwi. W połączeniu z kofeiną zawartą w kawie potęguje efekt pobudzenia i wspomaga metabolizm. Dzięki temu staje się naturalnym sprzymierzeńcem procesu odchudzania.

Kawa
Kawa © Adobe Stock | Vladislav Gudovskiy

Połączenie imbiru z kawą daje efekt synergistyczny. Oznacza to, że składniki te działają razem silniej niż osobno, skuteczniej neutralizując wolne rodniki w organizmie. W ten sposób imbir staje się naturalny boosterem dla kawy. Nadmiar wolnych rodników jest powszechnie uznawany za jeden z czynników przyspieszających starzenie się komórek i tkanek, prowadząc do ich degeneracji. Dzięki temu kawa z imbirem może stać się sprzymierzeńcem w walce o zachowanie młodości i sprawności.

Przepis na kawę z imbirem

W przygotowaniu kawy z imbirem nie ma nic skomplikowanego. Możesz postawić na dwie wersje: ze świeży ścieranym imbirem lub gotowanym w kawie. W tej pierwszej odsłonie zetrzyj świeży imbir na drobnej tarce. Umieść starty imbir bezpośrednio w filiżance, a następnie zalej go świeżo zaparzoną, ulubioną kawą i dokładnie wymieszaj. Możesz też zagotować pokrojony w plastry imbir wraz z kawą, odstawić pod przykryciem na kilka minut, a następnie wypić.

Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz wcześniej zaparzyć imbir w gorącej wodzie, a następnie dodać napar do kawy. Dodatek miodu lub cynamonu jeszcze bardziej wzbogaci aromat i właściwości zdrowotne tego napoju. Warto jednak pamiętać, że sama kawa z imbirem nie zastąpi zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej. Kluczem do sukcesu jest regularność i połączenie z innymi zdrowymi nawykami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę