Oblizywanie wieczka z jogurtu jest niebezpieczne. Wielu z nas ciągle to robi

Kusi cię, by oblizać wieczko jogurtu? Ten nawyk może nieść za sobą przykre konsekwencje. Powód, dla którego nie powinno się tego robić, jest dużo bardziej prozaiczny, niż mogłoby się wydawać. 

ObrazekOblizywanie wieczka po jogurcie może mieć przykre konsekwencje - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Z czego zrobione są wieczka jogurtów?

Wieczko jogurtu składa się z aluminium, które w nadmiarze ma szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Co prawda, z aluminium wykonanych jest wiele przedmiotów, które mają kontakt z żywnością, ale w większości nie stanowią one dla nas zagrożenia. Ilości aluminium zlizywane z pokrywek są śladowe, o co dbają ścisłe reguły obowiązujące producentów opakowań. To samo tyczy się np. sztućców i naczyń wykonanych z tego materiału.

Jak wskazuje WHO, dzienne bezpieczne spożycie aluminium wynosi 1 mg/kg masy ciała. Tak więc jeśli ważymy 50 kg, możemy przyjąć 50 mg aluminium w ciągu doby. Aby nie przekraczać zalecanej dawki, niezbędne jest stosowanie odpowiednich naczyń podczas gotowania (np. metalowych) oraz unikanie spożywania produktów przechowywanych długotrwale w metalowych opakowaniach. Warto ograniczać takie czynności, jak pieczenie w folii aluminiowej czy grillowanie na tackach z aluminium. Ponadto, nie należy zawijać w folię aluminiową rozkrojonych warzyw i owoców o kwasowym odczynie (dochodzi wtedy do rozpuszczania soli glinu i ich przenikania do pokarmów).

Obrazek
Oblizywanie wieczka po jogurcie może mieć przykre konsekwencje - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Dlaczego więc lepiej nie oblizywać wieczka jogurtu?

Nie zmienia to jednak faktu, że wieczka po jogurcie nie powinno się oblizywać. Dlaczego? Powód jest bardzo prozaiczny: chodzi o ostre krawędzie tworzywa, którymi można się skaleczyć. Wystarczy chwila nieuwagi, by doszło do przecięcia języka czy delikatnej skóry wokół ust. Urazy te - wydawałoby się drobne - są bardzo bolesne i dokuczliwe, ponieważ utrudniają m.in. jedzenie i picie, a nawet mówienie czy uśmiechanie się. Mogą także prowadzić do zakażenia.

Uwielbiasz jogurt? Świetnie! Zobacz nasz przepis na obłędne ciasto jogurtowe puszyste jak chmurka. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy