Oblizywanie wieczka z jogurtu jest niebezpieczne. Wielu z nas ciągle to robi

Kusi cię, by oblizać wieczko jogurtu? Ten nawyk może nieść za sobą przykre konsekwencje. Powód, dla którego nie powinno się tego robić, jest dużo bardziej prozaiczny, niż mogłoby się wydawać. 

ObrazekOblizywanie wieczka po jogurcie może mieć przykre konsekwencje - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Z czego zrobione są wieczka jogurtów?

Wieczko jogurtu składa się z aluminium, które w nadmiarze ma szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Co prawda, z aluminium wykonanych jest wiele przedmiotów, które mają kontakt z żywnością, ale w większości nie stanowią one dla nas zagrożenia. Ilości aluminium zlizywane z pokrywek są śladowe, o co dbają ścisłe reguły obowiązujące producentów opakowań. To samo tyczy się np. sztućców i naczyń wykonanych z tego materiału.

Jak wskazuje WHO, dzienne bezpieczne spożycie aluminium wynosi 1 mg/kg masy ciała. Tak więc jeśli ważymy 50 kg, możemy przyjąć 50 mg aluminium w ciągu doby. Aby nie przekraczać zalecanej dawki, niezbędne jest stosowanie odpowiednich naczyń podczas gotowania (np. metalowych) oraz unikanie spożywania produktów przechowywanych długotrwale w metalowych opakowaniach. Warto ograniczać takie czynności, jak pieczenie w folii aluminiowej czy grillowanie na tackach z aluminium. Ponadto, nie należy zawijać w folię aluminiową rozkrojonych warzyw i owoców o kwasowym odczynie (dochodzi wtedy do rozpuszczania soli glinu i ich przenikania do pokarmów).

Obrazek
Oblizywanie wieczka po jogurcie może mieć przykre konsekwencje - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Dlaczego więc lepiej nie oblizywać wieczka jogurtu?

Nie zmienia to jednak faktu, że wieczka po jogurcie nie powinno się oblizywać. Dlaczego? Powód jest bardzo prozaiczny: chodzi o ostre krawędzie tworzywa, którymi można się skaleczyć. Wystarczy chwila nieuwagi, by doszło do przecięcia języka czy delikatnej skóry wokół ust. Urazy te - wydawałoby się drobne - są bardzo bolesne i dokuczliwe, ponieważ utrudniają m.in. jedzenie i picie, a nawet mówienie czy uśmiechanie się. Mogą także prowadzić do zakażenia.

Uwielbiasz jogurt? Świetnie! Zobacz nasz przepis na obłędne ciasto jogurtowe puszyste jak chmurka. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości