Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła

Kawa bez wątpienia cieszy się niesłabnącą popularnością – to już nie tylko napój, ale styl życia. Podobnie jak w świecie mody, również w kawowych trendach co chwilę pojawiają się nowości. Po espresso z tonikiem, nitro cold brew i zielonej matchy przyszedł czas na coś naprawdę intrygującego – napój o intensywnie ciemnym kolorze. Mowa o czarnym latte, które w ostatnich miesiącach podbija serca miłośników kawowych eksperymentów.

Kawa z węglem aktywnym Kawa z węglem aktywnym i jej wpływ na organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czarne latte, czyli tzw. charcoal latte, to napój przygotowywany z dodatkiem węgla aktywnego – składnika, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Wystarczy rozpuścić tabletkę węgla w wodzie, a następnie połączyć ją ze spienionym mlekiem. Efekt? Głęboko czarna, niemal hipnotyzująca barwa. Według internetowych entuzjastów napój ten ma pomagać na kaca i łagodzić problemy żołądkowe. A jak go przyrządzić samodzielnie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Karmelowa Kawa

Kawa w ciemnej odsłonie – czas na czarne latte

Kawa towarzyszy ludziom od tysięcy lat – już 2000 lat temu znano ziarna kakaowca, choć początkowo spożywano je z masłem i solą, a nie jako napój. Dopiero w XI wieku, gdy ziarna trafiły z Etiopii do Jemenu i zalano je gorącą wodą, narodził się napój, który dziś zna cały świat. Od tamtej pory sposoby parzenia i serwowania kawy ewoluowały – pojawiło się espresso, latte, americano... A prawdziwa rewolucja przyszła około dekadę temu wraz z odkryciem speciality coffee.

W nurcie tej kawy liczy się każdy szczegół – jakość ziaren, ich świeżość, rozmiar oraz temperatura wody. Te elementy mają ogromny wpływ na ostateczny smak. Dla wielu kawoszy to doświadczenie porównywalne z degustacją wykwintnego wina. Do tego świata dołącza nowy, zaskakujący trend – czarne latte, czyli kawa w swojej najbardziej intrygującej, ciemnej wersji.

W ostatnich latach furorę robiło również latte w wersji kwiatowej – różanej, lawendowej i innych subtelnych wariacjach. Ale od niedawna coraz głośniej mówi się o zupełnie nowym trendzie – czarnym latte. Co to takiego? To klasyczne spienione mleko, do którego dodaje się… rozpuszczony węgiel aktywny. Właśnie on nadaje napojowi jego charakterystyczną, głęboką czarną barwę i intrygujący wygląd.

Jak przygotować czarne latte?

Jeszcze nie tak dawno węgiel aktywny kojarzył się głównie z leczeniem dolegliwości żołądkowych – łagodził zatrucia, wiązał toksyny, bakterie i chemikalia w przewodzie pokarmowym. Z czasem, dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, zyskał popularność również w kosmetyce – wspiera walkę z nadmiarem sebum i zanieczyszczeniami skóry.

Dziś wraca w nowej, smakowitej formie. Zdaniem dietetyków czarne latte może być świetnym wsparciem dla organizmu po chorobie, antybiotykoterapii czy imprezowej nocy. Poniżej tłumaczę, jak je robię.

  1. Rozpuszczam kapsułkę lub łyżeczkę węgla aktywnego w odrobinie ciepłej wody i dokładnie mieszam.
  2. W tym czasie podgrzewam i spieniam mleko lub napój roślinny – może to być mleko krowie, owsiane, migdałowe czy sojowe.
  3. Kiedy spienione mleko jest gotowe, przelewam je do kubka i dodaję wcześniej rozpuszczony węgiel. Całość delikatnie mieszam.
  4. Na koniec dodaję odrobinę miodu, syropu klonowego lub cukru, jeśli chcę, by napój był lekko słodki.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł