Do wody dodaję 4 składniki i mam domowy energetyk. Działa mocniej niż kawa
Po chłodniejszych dniach znów zawitały te ciepłe. Nagłe zmiany pogody często sprawiają, że brakuje nam energii. Do tego dochodzi przesilenie wiosenne. Kolejna kawa? Mamy lepszy pomysł. Przygotuj pyszny, domowy napój, który szybko dodaje energii.
28.04.2024 10:32
Domowy energetyk czy kolejna kawa? Rano ten drugi napój może wygrać, bo po prostu przygotujesz go szybciej i bardziej pasuje do śniadania. Jednak gdy jesteś zmęczona, brakuje ci energii i ciągle myślisz o drzemce, nie ma co przesadzać z ilością kawy. Wtedy dobrą opcją może być właśnie domowy energetyk. Najpierw zachwyciły się nim gwiazdy Hollywood, teraz jest już bardzo popularny. Chodzi o napój switchel, znany też pod nazwami punch, swizzy czy imbir wodny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodaje energii
Switchel bazuje na occie jabłkowym. Potrzebny jest też sok z cytryny, miód i imbir. To nie są drogie i wyszukane składniki. Skąd pomysł na taki napój? Jego historia zaczęła się na rajskich Karaibach, gdzie już w XIX wieku uważany był za naturalny energetyk. Pobudzał i nawadniał ciężko pracujących rolników. Dziś o jego drogocennych właściwościach przekonał się cały świat. Przede wszystkim dodaje energii, poprawia koncentrację, ale też łagodzi przebieg przeziębienia, przyspiesza metabolizm, oczyszcza z toksyn i wspomaga pracę jelit. Dostarcza witamin i minerałów. Potrafi wiele!
Przynosi ulgę w upał
Dlaczego schwitchel działa pobudzająco? Stoi za tym przeciwzapalny i rozgrzewający imbir, odkwaszająca organizm cytryna oraz ocet jabłkowy, który jest bogaty w magnez, wapń i potas. Do tego dochodzi pełen witamin miód. Możesz pić go przez cały rok, ale nie zapominaj o nim zwłaszcza w upalne dni. Potrzebujesz wtedy więcej magnezu i potasu, które schwitchel ma w składzie. Dodatkowo ten napój świetnie gasi pragnienie. Sprawdzi się przy problemach trawiennych, bo dodatek imbiru sprawia, że likwiduje nudności.
Przepis na switchel
Składniki:
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 1-2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
- 1 łyżka startego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Do dzbanka lub słoika wlej gorącą wodę, ocet, sok z cytryny oraz syrop klonowy lub miód. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do reszty składników.
- Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Naczynie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki, nawet na całą noc.
- Po schłodzeniu, napój jest gotowy. Możesz pić go rano, dobrze go jednak wcześniej wyjąć z lodówki lub dodać do napoju ciepłej wody. Przechowywany w lodówce nie traci swoich właściwości nawet ponad tydzień.