Do wody dodaję 4 składniki i mam domowy energetyk. Działa mocniej niż kawa

Po chłodniejszych dniach znów zawitały te ciepłe. Nagłe zmiany pogody często sprawiają, że brakuje nam energii. Do tego dochodzi przesilenie wiosenne. Kolejna kawa? Mamy lepszy pomysł. Przygotuj pyszny, domowy napój, który szybko dodaje energii.

Szklanka domowego energetyka Szklanka domowego energetyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Helen-HD
Dorota Gepert

Domowy energetyk czy kolejna kawa? Rano ten drugi napój może wygrać, bo po prostu przygotujesz go szybciej i bardziej pasuje do śniadania. Jednak gdy jesteś zmęczona, brakuje ci energii i ciągle myślisz o drzemce, nie ma co przesadzać z ilością kawy. Wtedy dobrą opcją może być właśnie domowy energetyk. Najpierw zachwyciły się nim gwiazdy Hollywood, teraz jest już bardzo popularny. Chodzi o napój switchel, znany też pod nazwami punch, swizzy czy imbir wodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Dodaje energii

Switchel bazuje na occie jabłkowym. Potrzebny jest też sok z cytryny, miód i imbir. To nie są drogie i wyszukane składniki. Skąd pomysł na taki napój? Jego historia zaczęła się na rajskich Karaibach, gdzie już w XIX wieku uważany był za naturalny energetyk. Pobudzał i nawadniał ciężko pracujących rolników. Dziś o jego drogocennych właściwościach przekonał się cały świat. Przede wszystkim dodaje energii, poprawia koncentrację, ale też łagodzi przebieg przeziębienia, przyspiesza metabolizm, oczyszcza z toksyn i wspomaga pracę jelit. Dostarcza witamin i minerałów. Potrafi wiele!

Przynosi ulgę w upał

Dlaczego schwitchel działa pobudzająco? Stoi za tym przeciwzapalny i rozgrzewający imbir, odkwaszająca organizm cytryna oraz ocet jabłkowy, który jest bogaty w magnez, wapń i potas. Do tego dochodzi pełen witamin miód. Możesz pić go przez cały rok, ale nie zapominaj o nim zwłaszcza w upalne dni. Potrzebujesz wtedy więcej magnezu i potasu, które schwitchel ma w składzie. Dodatkowo ten napój świetnie gasi pragnienie. Sprawdzi się przy problemach trawiennych, bo dodatek imbiru sprawia, że likwiduje nudności.

Przepis na switchel

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżka startego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka lub słoika wlej gorącą wodę, ocet, sok z cytryny oraz syrop klonowy lub miód. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do reszty składników.
  2. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Naczynie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki, nawet na całą noc.
  3. Po schłodzeniu, napój jest gotowy. Możesz pić go rano, dobrze go jednak wcześniej wyjąć z lodówki lub dodać do napoju ciepłej wody. Przechowywany w lodówce nie traci swoich właściwości nawet ponad tydzień.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm