Do wody dodaję 4 składniki i mam domowy energetyk. Działa mocniej niż kawa

Po chłodniejszych dniach znów zawitały te ciepłe. Nagłe zmiany pogody często sprawiają, że brakuje nam energii. Do tego dochodzi przesilenie wiosenne. Kolejna kawa? Mamy lepszy pomysł. Przygotuj pyszny, domowy napój, który szybko dodaje energii.

Szklanka domowego energetyka Szklanka domowego energetyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Helen-HD
Dorota Gepert

Domowy energetyk czy kolejna kawa? Rano ten drugi napój może wygrać, bo po prostu przygotujesz go szybciej i bardziej pasuje do śniadania. Jednak gdy jesteś zmęczona, brakuje ci energii i ciągle myślisz o drzemce, nie ma co przesadzać z ilością kawy. Wtedy dobrą opcją może być właśnie domowy energetyk. Najpierw zachwyciły się nim gwiazdy Hollywood, teraz jest już bardzo popularny. Chodzi o napój switchel, znany też pod nazwami punch, swizzy czy imbir wodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Dodaje energii

Switchel bazuje na occie jabłkowym. Potrzebny jest też sok z cytryny, miód i imbir. To nie są drogie i wyszukane składniki. Skąd pomysł na taki napój? Jego historia zaczęła się na rajskich Karaibach, gdzie już w XIX wieku uważany był za naturalny energetyk. Pobudzał i nawadniał ciężko pracujących rolników. Dziś o jego drogocennych właściwościach przekonał się cały świat. Przede wszystkim dodaje energii, poprawia koncentrację, ale też łagodzi przebieg przeziębienia, przyspiesza metabolizm, oczyszcza z toksyn i wspomaga pracę jelit. Dostarcza witamin i minerałów. Potrafi wiele!

Przynosi ulgę w upał

Dlaczego schwitchel działa pobudzająco? Stoi za tym przeciwzapalny i rozgrzewający imbir, odkwaszająca organizm cytryna oraz ocet jabłkowy, który jest bogaty w magnez, wapń i potas. Do tego dochodzi pełen witamin miód. Możesz pić go przez cały rok, ale nie zapominaj o nim zwłaszcza w upalne dni. Potrzebujesz wtedy więcej magnezu i potasu, które schwitchel ma w składzie. Dodatkowo ten napój świetnie gasi pragnienie. Sprawdzi się przy problemach trawiennych, bo dodatek imbiru sprawia, że likwiduje nudności.

Przepis na switchel

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • 1 łyżka startego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka lub słoika wlej gorącą wodę, ocet, sok z cytryny oraz syrop klonowy lub miód. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do reszty składników.
  2. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Naczynie przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki, nawet na całą noc.
  3. Po schłodzeniu, napój jest gotowy. Możesz pić go rano, dobrze go jednak wcześniej wyjąć z lodówki lub dodać do napoju ciepłej wody. Przechowywany w lodówce nie traci swoich właściwości nawet ponad tydzień.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło