WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Dodaj łyżkę do gotowania fasolki. Zachowa piękny kolor i podbijesz smak

Blada, rozgotowana i zwyczajnie nieapetyczna fasolka szparagowa to zmora z dzieciństwa. Na szczęście wraz z rozpoczęciem sezonu wystarczy odświeżyć sobie jeden trik, który zapewni idealną sezonową potrawę - przygotuj łyżkę produktu z kuchennej szafki. Ugotowaną fasolkę wystarczy wtedy polać bułką tartą z masłem i więcej do szczęścia nie trzeba.

Do gotowania żółtej fasolki szparagowe warto się przygotowaćDo gotowania żółtej fasolki szparagowe warto się przygotować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Zanim zaczniesz gotować fasolkę, upewnij się, że wybierasz produkt, który z założenia będzie ładnie prezentować się na talerzu, ale też dobrze smakować. Wybieraj strączki o intensywnym kolorze, bez widocznych nasionek czy plam. Przed gotowaniem fasolkę należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Nie bez znaczenia jest też czas gotowania i dodatek popularnego słodzidła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Gotowanie fasolki szparagowej wymaga uwagi, aby zachować jej smak i wartości odżywcze. Zieloną fasolkę gotujemy od 10 do 20 minut, natomiast żółtą od 5 do 12 minut. Podczas gotowania fasolki szparagowej łatwo popełnić błędy, które mogą negatywnie wpłynąć na jej smak i wartości odżywcze. Jednym z najczęstszych wtop jest zbyt długie gotowanie, które sprawia, że fasolka staje się zbyt miękka i traci wiele witamin, koloru oraz smaku. Aby tego uniknąć, warto kontrolować czas gotowania i 2-3 razy sprawdzić jędrność strączków - najwygodniej zrobić to za pomocą widelca.

Jak zachować kolor fasolki?

Aby fasolka zachowała swój piękny kolor, a także dla podbicia jej smaku, do garna wystarczy dodać 1 łyżkę cukru (w proporcji na 500 g fasolki i ok. 1,5 litra wody). Dodatkowo po ugotowaniu warto odcedzone strąki przelać zimną wodą. Tak ugotowaną fasolkę dobrze jest ładnie wyeksponować na półmisku - nie zalewaj jej dużą ilością masła, a polej dobrze zrobioną zasmażką z bułki tartej i masła, która nie spływa, a zatrzymuje się na fasolce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę