Dodaj łyżkę do gotowania fasolki. Zachowa piękny kolor i podbijesz smak

Blada, rozgotowana i zwyczajnie nieapetyczna fasolka szparagowa to zmora z dzieciństwa. Na szczęście wraz z rozpoczęciem sezonu wystarczy odświeżyć sobie jeden trik, który zapewni idealną sezonową potrawę - przygotuj łyżkę produktu z kuchennej szafki. Ugotowaną fasolkę wystarczy wtedy polać bułką tartą z masłem i więcej do szczęścia nie trzeba.

Do gotowania żółtej fasolki szparagowe warto się przygotowaćDo gotowania żółtej fasolki szparagowe warto się przygotować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Zanim zaczniesz gotować fasolkę, upewnij się, że wybierasz produkt, który z założenia będzie ładnie prezentować się na talerzu, ale też dobrze smakować. Wybieraj strączki o intensywnym kolorze, bez widocznych nasionek czy plam. Przed gotowaniem fasolkę należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Nie bez znaczenia jest też czas gotowania i dodatek popularnego słodzidła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Gotowanie fasolki szparagowej wymaga uwagi, aby zachować jej smak i wartości odżywcze. Zieloną fasolkę gotujemy od 10 do 20 minut, natomiast żółtą od 5 do 12 minut. Podczas gotowania fasolki szparagowej łatwo popełnić błędy, które mogą negatywnie wpłynąć na jej smak i wartości odżywcze. Jednym z najczęstszych wtop jest zbyt długie gotowanie, które sprawia, że fasolka staje się zbyt miękka i traci wiele witamin, koloru oraz smaku. Aby tego uniknąć, warto kontrolować czas gotowania i 2-3 razy sprawdzić jędrność strączków - najwygodniej zrobić to za pomocą widelca.

Jak zachować kolor fasolki?

Aby fasolka zachowała swój piękny kolor, a także dla podbicia jej smaku, do garna wystarczy dodać 1 łyżkę cukru (w proporcji na 500 g fasolki i ok. 1,5 litra wody). Dodatkowo po ugotowaniu warto odcedzone strąki przelać zimną wodą. Tak ugotowaną fasolkę dobrze jest ładnie wyeksponować na półmisku - nie zalewaj jej dużą ilością masła, a polej dobrze zrobioną zasmażką z bułki tartej i masła, która nie spływa, a zatrzymuje się na fasolce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯