Dodaj łyżkę do gotowania fasolki. Zachowa piękny kolor i podbijesz smak

Blada, rozgotowana i zwyczajnie nieapetyczna fasolka szparagowa to zmora z dzieciństwa. Na szczęście wraz z rozpoczęciem sezonu wystarczy odświeżyć sobie jeden trik, który zapewni idealną sezonową potrawę - przygotuj łyżkę produktu z kuchennej szafki. Ugotowaną fasolkę wystarczy wtedy polać bułką tartą z masłem i więcej do szczęścia nie trzeba.

Do gotowania żółtej fasolki szparagowe warto się przygotowaćDo gotowania żółtej fasolki szparagowe warto się przygotować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Zanim zaczniesz gotować fasolkę, upewnij się, że wybierasz produkt, który z założenia będzie ładnie prezentować się na talerzu, ale też dobrze smakować. Wybieraj strączki o intensywnym kolorze, bez widocznych nasionek czy plam. Przed gotowaniem fasolkę należy dokładnie umyć i odciąć końcówki. Nie bez znaczenia jest też czas gotowania i dodatek popularnego słodzidła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Gotowanie fasolki szparagowej wymaga uwagi, aby zachować jej smak i wartości odżywcze. Zieloną fasolkę gotujemy od 10 do 20 minut, natomiast żółtą od 5 do 12 minut. Podczas gotowania fasolki szparagowej łatwo popełnić błędy, które mogą negatywnie wpłynąć na jej smak i wartości odżywcze. Jednym z najczęstszych wtop jest zbyt długie gotowanie, które sprawia, że fasolka staje się zbyt miękka i traci wiele witamin, koloru oraz smaku. Aby tego uniknąć, warto kontrolować czas gotowania i 2-3 razy sprawdzić jędrność strączków - najwygodniej zrobić to za pomocą widelca.

Jak zachować kolor fasolki?

Aby fasolka zachowała swój piękny kolor, a także dla podbicia jej smaku, do garna wystarczy dodać 1 łyżkę cukru (w proporcji na 500 g fasolki i ok. 1,5 litra wody). Dodatkowo po ugotowaniu warto odcedzone strąki przelać zimną wodą. Tak ugotowaną fasolkę dobrze jest ładnie wyeksponować na półmisku - nie zalewaj jej dużą ilością masła, a polej dobrze zrobioną zasmażką z bułki tartej i masła, która nie spływa, a zatrzymuje się na fasolce.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak