Dodaję do gotujących się ziemniaków. Są smaczniejsze i nie trzeba ich wtedy solić
Ilości soli, jakie średnio spożywamy w ciągu dnia, nie ograniczają się do jednej łyżeczki. Właściwie trudno znaleźć produkt bez jej dodatku. A już prawie nikt nie wyobraża sobie ugotowania ziemniaków bez solidnej łyżki soli. Dlatego postanowiłam poszukać atrakcyjnych zamienników.
Okazuje się, że ziemniaki ugotowane bez grama soli również mogą być smaczne. Niektóre przyprawy możesz dodać bezpośrednio do wody, z innymi warto poczekać, aż ziemniaki będą już miękkie i odcedzone. Wodę po ziemniakach zlej do miski, a po ostudzeniu wykorzystaj do podlewania kwiatów lub domowych zabiegów pielęgnacyjnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato
Co do ziemniaków zamiast soli?
Jeśli ograniczasz sól, do gotowanych ziemniaków możesz dodać całą gamę innych przypraw. Oczywiście, nie wszystko naraz. Zacznij od klasyki i do garnka z gotującymi się warzywami wrzuć 2 liście laurowe i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Sprawdzą się także suszone zioła, takie jak kminek, rozmaryn, tymianek, oregano lub cząber. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wyłów przyprawy i odlej wodę.
Co dalej z ugotowanymi ziemniakami? Możesz posypać je natką pietruszki albo obtoczyć w oliwie wymieszanej z koperkiem i drobno posiekanym czosnkiem. Osoby, które gustują w korzennych smakach, mogą dodać do nich szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej. W przypadku purée ziemniaczanego bardzo lubię dodatek startej skórki cytryny.
Jakie przyprawy do pieczonych ziemniaków?
Jeśli chcesz przygotować wyraziste i pełne smaku cząstki ziemniaków w piekarniku, pokrój je na mniejsze kawałki, na przykład w półksiężyce i dokładnie osusz. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z oliwą oraz wybranymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Do pieczonych ziemniaków świetnie pasują rozmaryn i tymianek, a także mielona słodka lub ostra papryka. Zawsze mile widziany jest czosnek, który możesz przecisnąć przez praskę lub pokroić w cieniutkie plasterki.