Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać

Ziemniaki z masłem to klasyka, ale czy wiesz, dlaczego po takim obiedzie chce ci się spać? To, co dodajemy do nich, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Odkryj, jak prosta zmiana może wpłynąć na trawienie i sprawić, że poczujesz się o wiele lżej i pełna energii.

Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spaćDodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki są symbolem polskiej kuchni – pojawiają się na stole w niemal każdym domu i to w najróżniejszych odsłonach: gotowane, pieczone, smażone czy w formie lekkiego purée. Choć same w sobie są lekkostrawne i niskokaloryczne, to wiele osób nie wyobraża sobie ich jedzenia bez odrobiny masła. Tylko że właśnie ten pozornie niewinny dodatek potrafi sprawić, że po obiedzie czujemy się ociężali, a wręcz senni. Dlaczego tak się dzieje? Dietetycy tłumaczą, że to nie przypadek, a efekt złożonych procesów metabolicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Ziemniaki z masłem – pyszne, ale zdradliwe połączenie

Warto zacząć od faktów: ziemniaki same w sobie są naprawdę zdrowe. W 100 gramach znajdziemy około 70 kcal, sporo witaminy C, witaminy z grupy B i potas, który wspiera pracę serca. Dzięki obecności błonnika mają też korzystny wpływ na układ trawienny. Problem pojawia się wtedy, gdy do tych delikatnych bulw dorzucimy solidną porcję masła.

Dlaczego? Skrobia zawarta w ziemniakach szybko zamienia się w glukozę, podnosząc poziom cukru we krwi. Organizm reaguje, produkując insulinę, by zapanować nad tym nagłym skokiem. Masło z kolei spowalnia opróżnianie żołądka. Efekt? Cięższe trawienie, senność i spadek energii. Zamiast uczucia lekkości po obiedzie, pojawia się zmęczenie, które wielu z nas dobrze zna.

Skrobia i tłuszcz – duet, który wywołuje senność

Specjaliści podkreślają, że tłuszcz w maśle działa jak "hamulec" dla skrobi. Sprawia, że cukry z ziemniaków uwalniają się wolniej, a poziom glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie. Teoretycznie brzmi to dobrze, ale w praktyce oznacza także dłuższe obciążenie układu trawiennego. Właśnie dlatego po solidnym obiedzie z ziemniakami i masłem organizm domaga się odpoczynku, a my marzymy o drzemce.

Dodatkowo u osób wrażliwych takie połączenie może wywoływać wzdęcia i uczucie dyskomfortu. To efekt fermentacji resztek skrobi w jelitach. Co ciekawe, niektórzy badacze uważają, że częste łączenie węglowodanów i tłuszczów może sprzyjać tyciu, bo organizm łatwiej magazynuje nadmiar energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji