Daria Rudny-Dul

Zamiast gotować, zrób pierogi jak na Suwalszczyźnie. Dwa farsze i doskonałe ciasto

Smażone pierogi wigierskie to regionalny specjał z Suwalszczyzny. Chrupiące ciasto kryje w sobie delikatne nadzienie z białego sera lub soczystych owoców. Pyszne, proste i wyjątkowe – idealne na słodki obiad lub deser.

Składniki:

  • 350 g mąki typ 550,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 ml wody - ciepłej.

Nadzienie z białego sera na około 25 pierożków:

  • 300 g sera białego - półtłusty,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • ¾ łyżki cukru.

Nadzienie z owoców na około 25 pierożków:

  • 200 g malin,
  • 200 g borówek,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru.

Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Po tym czasie dość cienko rozwałkuj porcjami. Użyj szklanki o średnicy około 9 cm, aby wyciąć plastry.
  3. Na każdy wycięty plaster nałóż 20 g farszu z serka (mała czubata łyżeczka) albo po porcji obtoczonych w skrobi owoców.
  4. Smaż przez około 4 - 5 minut na złociutko.
Więcej wideo
Kapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodzinyKapuśniak jak u babci. Rozgrzewający i sycący obiad dla całej rodziny
Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszekCiasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek
Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udanyJesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki