Smażone pierogi wigierskie to regionalny specjał z Suwalszczyzny. Chrupiące ciasto kryje w sobie delikatne nadzienie z białego sera lub soczystych owoców. Pyszne, proste i wyjątkowe – idealne na słodki obiad lub deser.
Składniki:
- 350 g mąki typ 550,
- 1 jajko,
- 1 szczypta soli,
- 100 ml wody - ciepłej.
Nadzienie z białego sera na około 25 pierożków:
- 300 g sera białego - półtłusty,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- ¾ łyżki cukru.
Nadzienie z owoców na około 25 pierożków:
- 200 g malin,
- 200 g borówek,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka cukru.
Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie dość cienko rozwałkuj porcjami. Użyj szklanki o średnicy około 9 cm, aby wyciąć plastry.
- Na każdy wycięty plaster nałóż 20 g farszu z serka (mała czubata łyżeczka) albo po porcji obtoczonych w skrobi owoców.
- Smaż przez około 4 - 5 minut na złociutko.