Daria Rudny-Dul

Zamiast gotować, zrób pierogi jak na Suwalszczyźnie. Dwa farsze i doskonałe ciasto

Smażone pierogi wigierskie to regionalny specjał z Suwalszczyzny. Chrupiące ciasto kryje w sobie delikatne nadzienie z białego sera lub soczystych owoców. Pyszne, proste i wyjątkowe – idealne na słodki obiad lub deser.

Składniki:

  • 350 g mąki typ 550,
  • 1 jajko,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 ml wody - ciepłej.

Nadzienie z białego sera na około 25 pierożków:

  • 300 g sera białego - półtłusty,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • ¾ łyżki cukru.

Nadzienie z owoców na około 25 pierożków:

  • 200 g malin,
  • 200 g borówek,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru.

Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Po tym czasie dość cienko rozwałkuj porcjami. Użyj szklanki o średnicy około 9 cm, aby wyciąć plastry.
  3. Na każdy wycięty plaster nałóż 20 g farszu z serka (mała czubata łyżeczka) albo po porcji obtoczonych w skrobi owoców.
  4. Smaż przez około 4 - 5 minut na złociutko.
Więcej wideo
Ciasto miodowe lata zachwyca każdą warstwą. Mój hit na weekendCiasto miodowe lata zachwyca każdą warstwą. Mój hit na weekend
Zapytaliśmy Ewę Wachowicz o śniadania Polaków. Załamała ręceZapytaliśmy Ewę Wachowicz o śniadania Polaków. Załamała ręce
Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsemNie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem
Na wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosówNa wykałaczki nabijam kulki, owoce i szynkę. Zapomnisz o koreczkach z kabanosów
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanieWygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustąLetnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Wypiekają wyjątkowe rurki od ponad 60 lat. Tego dnia sprzedają ich 800Wypiekają wyjątkowe rurki od ponad 60 lat. Tego dnia sprzedają ich 800

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie