PrzepisKażdy kupował na wagę i modlił się, by akurat były w sklepie. Kultowe słodycze zrobisz sam

Każdy kupował na wagę i modlił się, by akurat były w sklepie. Kultowe słodycze zrobisz sam

Galaretki (Getty Images)
Galaretki (Getty Images)

16.06.2023 08:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W czasach PRL galaretki były kupowane na wagę. To był tak ogromny hit, że brakowało go w sklepach. Wtedy pojawiał się żal i smutek. Chcecie poznać lub przypomnieć sobie ten smak? Teraz możecie takie galaretki przygotować w domu. Przepis jest banalnie prosty.

Wyobraź sobie stragany 40 lat temu. W dziale słodyczy były kokosanki, iryski oraz niesamowity blok czekoladowy. Pojawiały się też one - przepyszne galaretki w cukrze. Wszyscy je uwielbiali. Wręcz modlili się, by były dostępne. Łakocie o wszystkich kolorach tęczy miały wielu fanów. Teraz są mniej popularne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wróciły do łask.

Hit PRL w domu. Zróbcie galaretki w cukrze

Wiesz, co jest ogromnym plusem tego przepisu? Ilość składników, bo potrzeba jedynie trzech:

  • 3-4 pomarańcze,
  • 40 g żelatyny,
  • 160 g cukru (czyli jedną szklankę).

Teraz będziesz mieć trochę więcej pracy, ale efekty będą tego warte.

Galaretki (pxfuel)
Galaretki (pxfuel)

Sposób wykonania deseru

  1. Pomarańcze dokładnie umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich sok. Musi go być naprawdę bardzo dużo. Możesz użyć sokowirówki lub wyciskarki do cytrusów.
  2. Pozbądź się miąższu. Jak to zrobić? Przelej i odciśnij sok przez gazę. Trochę to zajmie, ale dla takich galaretek trzeba poświęcić czas.
  3. Do soku pomarańczowego dosyp na początek 100 gram cukru, a następnie wymieszaj dokładnie oba składniki. Potem dodaj żelatynę i ponownie zamieszaj. Naczynie odstaw na 15 minut. W tym czasie składniki zaczną gęstnieć.
  4. Teraz czas na gotowanie. Ustaw garnek na palniku i włącz mały ogień. Podgrzewaj sok pomarańczowy i mieszaj do momentu, w którym żelatyna i cukier całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, by masa na galaretki się nie zagotowała. Wtedy zupełnie nic się nie uda.
  5. Pomarańczową miksturę przelej na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i wstaw na dwie godziny do lodówki.
  6. Galaretkę pokrój. Mogą to być kwadraty, kwiatki, kółka lub nawet księżniczki Disneya. Każdy kawałek obtocz w cukrze. Niech galaretki się nim oblepią. Najlepszy będzie taki o drobnych ziarnach.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także