Każdy kupował na wagę i modlił się, by akurat były w sklepie. Kultowe słodycze zrobisz sam

W czasach PRL galaretki były kupowane na wagę. To był tak ogromny hit, że brakowało go w sklepach. Wtedy pojawiał się żal i smutek. Chcecie poznać lub przypomnieć sobie ten smak? Teraz możecie takie galaretki przygotować w domu. Przepis jest banalnie prosty.

ObrazekGalaretki (Getty Images)
Paulina Hermann

Wyobraź sobie stragany 40 lat temu. W dziale słodyczy były kokosanki, iryski oraz niesamowity blok czekoladowy. Pojawiały się też one - przepyszne galaretki w cukrze. Wszyscy je uwielbiali. Wręcz modlili się, by były dostępne. Łakocie o wszystkich kolorach tęczy miały wielu fanów. Teraz są mniej popularne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wróciły do łask.

Hit PRL w domu. Zróbcie galaretki w cukrze

Wiesz, co jest ogromnym plusem tego przepisu? Ilość składników, bo potrzeba jedynie trzech:

  • 3-4 pomarańcze,
  • 40 g żelatyny,
  • 160 g cukru (czyli jedną szklankę).

Teraz będziesz mieć trochę więcej pracy, ale efekty będą tego warte.

Obrazek
Galaretki (pxfuel)

Sposób wykonania deseru

  1. Pomarańcze dokładnie umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich sok. Musi go być naprawdę bardzo dużo. Możesz użyć sokowirówki lub wyciskarki do cytrusów.
  2. Pozbądź się miąższu. Jak to zrobić? Przelej i odciśnij sok przez gazę. Trochę to zajmie, ale dla takich galaretek trzeba poświęcić czas.
  3. Do soku pomarańczowego dosyp na początek 100 gram cukru, a następnie wymieszaj dokładnie oba składniki. Potem dodaj żelatynę i ponownie zamieszaj. Naczynie odstaw na 15 minut. W tym czasie składniki zaczną gęstnieć.
  4. Teraz czas na gotowanie. Ustaw garnek na palniku i włącz mały ogień. Podgrzewaj sok pomarańczowy i mieszaj do momentu, w którym żelatyna i cukier całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, by masa na galaretki się nie zagotowała. Wtedy zupełnie nic się nie uda.
  5. Pomarańczową miksturę przelej na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i wstaw na dwie godziny do lodówki.
  6. Galaretkę pokrój. Mogą to być kwadraty, kwiatki, kółka lub nawet księżniczki Disneya. Każdy kawałek obtocz w cukrze. Niech galaretki się nim oblepią. Najlepszy będzie taki o drobnych ziarnach.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę