Każdy kupował na wagę i modlił się, by akurat były w sklepie. Kultowe słodycze zrobisz sam

W czasach PRL galaretki były kupowane na wagę. To był tak ogromny hit, że brakowało go w sklepach. Wtedy pojawiał się żal i smutek. Chcecie poznać lub przypomnieć sobie ten smak? Teraz możecie takie galaretki przygotować w domu. Przepis jest banalnie prosty.

ObrazekGalaretki (Getty Images)
Paulina Hermann

Wyobraź sobie stragany 40 lat temu. W dziale słodyczy były kokosanki, iryski oraz niesamowity blok czekoladowy. Pojawiały się też one - przepyszne galaretki w cukrze. Wszyscy je uwielbiali. Wręcz modlili się, by były dostępne. Łakocie o wszystkich kolorach tęczy miały wielu fanów. Teraz są mniej popularne, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wróciły do łask.

Hit PRL w domu. Zróbcie galaretki w cukrze

Wiesz, co jest ogromnym plusem tego przepisu? Ilość składników, bo potrzeba jedynie trzech:

  • 3-4 pomarańcze,
  • 40 g żelatyny,
  • 160 g cukru (czyli jedną szklankę).

Teraz będziesz mieć trochę więcej pracy, ale efekty będą tego warte.

Obrazek
Galaretki (pxfuel)

Sposób wykonania deseru

  1. Pomarańcze dokładnie umyj i przekrój na pół. Wyciśnij z nich sok. Musi go być naprawdę bardzo dużo. Możesz użyć sokowirówki lub wyciskarki do cytrusów.
  2. Pozbądź się miąższu. Jak to zrobić? Przelej i odciśnij sok przez gazę. Trochę to zajmie, ale dla takich galaretek trzeba poświęcić czas.
  3. Do soku pomarańczowego dosyp na początek 100 gram cukru, a następnie wymieszaj dokładnie oba składniki. Potem dodaj żelatynę i ponownie zamieszaj. Naczynie odstaw na 15 minut. W tym czasie składniki zaczną gęstnieć.
  4. Teraz czas na gotowanie. Ustaw garnek na palniku i włącz mały ogień. Podgrzewaj sok pomarańczowy i mieszaj do momentu, w którym żelatyna i cukier całkowicie się rozpuszczą. Uważaj, by masa na galaretki się nie zagotowała. Wtedy zupełnie nic się nie uda.
  5. Pomarańczową miksturę przelej na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i wstaw na dwie godziny do lodówki.
  6. Galaretkę pokrój. Mogą to być kwadraty, kwiatki, kółka lub nawet księżniczki Disneya. Każdy kawałek obtocz w cukrze. Niech galaretki się nim oblepią. Najlepszy będzie taki o drobnych ziarnach.

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem