Jak zrobić ogórki kiszone krok po kroku? Z tym przepisem zawsze się udają

Domowe ogórki w słoikach to prawdziwa bomba zdrowia i smaku. Sezon na ogórki powoli się rozkręca, więc to dobry czas, żeby zaopatrzyć domową spiżarnię w pyszne weki. Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ogórki kiszone. Dzięki dokładnym proporcjom uzyskasz idealnie słone i chrupiące ogórki.

ObrazekOgórki kiszone- Pyszności
Ewa

Ogórki kiszone bardzo często goszczą na polskich stołach, a receptura używana do kiszenia tych warzyw jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Naukowcy uważają, że to niezwykłe, iż dobre bakterie są w stanie wywierać wpływ na nasz mózg. Zwiększają one produkcję kwasu gamma-aminomasłowego (neuroprzekaźnik GABA), który łagodzi stres, zmniejsza lęki, pomaga się wyciszyć. Kiszonki mogą być świetnym wspomaganiem dla tradycyjnego leczenia- budują naszą odporność i wzbogacają florę bakteryjną jelit.  A o tym, że są po prostu przepyszne chyba nie trzeba przypominać.

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Jeśli nie masz własnej działki, na której samodzielnie zasadzisz i zbierzesz ogórki, warto zakupić je w gospodarstwie ekologicznym. Dobrym wyborem jest również zakup warzyw u zaufanego dostawcy. Zanim jednak dokonamy zakupu większej ilości ogórków, warto jest sprawdzić kilka sztuk. Jak to zrobić? Ogórki należy rozciąć i sprawdzić, jak prezentują się w środku. Nie powinny mieć w środku pustych miejsc. Wręcz przeciwnie, powinny być twarde i zbite. Tylko takie warzywa dadzą nam gwarancję pełnej świeżości przez dłuższy okres czasu.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Ogórki kiszone- składniki

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • duży pęczek kopru
  • korzeń i liście chrzanu
  • ziele angielskie
  • 1,5 łyżeczki soli na 1 l wody

Przepis na ogórki kiszone w słoiku

Ogórki gruntowe dokładnie umyj. Włóż je do czystych, wyparzonych i osuszonych wcześniej słoików.

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Następnie dodaj ziarna ziela angielskiego, kawałki korzenia chrzanu i obrane ząbki czosnku. Jeśli w słoikach zostało jeszcze miejsce- wypełnij je dodatkowymi ogórkami. Na górze ułóż złożony liść chrzanu oraz świeży koper włoski (razem z baldachem).

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności

Przejdź do przygotowania zalewy. Nasze proporcje na nią to 1,5 łyżeczki soli na 1 litr wody. Zagotuj wodę. Całość dokładnie wymieszaj, żeby sól dobrze się rozpuściła. Przygotowaną gorącą zalewą wypełnij słoiki. Powinna ona przykryć ogórki w całości, żeby się nie zepsuły.

Obrazek
Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu?- Pyszności

Tak przygotowane słoiki dobrze zakręć. Gdy nieco ostygną, dokręć nakrętki. Możesz do nich dodać ozdobny materiał i przewiązać je gumką- zyskują wtedy nieco retro charakter. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Obrazek
Ogórki kiszone- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej