Zwykłe dzwonki z karpia do przeżytek, Magda Gessler poleca faworki. Są niezwykle chrupiące i pyszne

Wigilia za pasem, a wraz z nią rybne specjały. Śledź i karp w najróżniejszych postaciach zagości na polskich stołach. A co powiesz na najciekawszy sposób przygotowania karpia, jaki w życiu widziałaś? Goście będą zaskoczeni i wniebowzięci. Faworki z karpia od Magdy Gessler to coś niezwykle oryginalnego.

Faworki z karpiaFaworki z karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Jak sama Magda Gessler opowiada, w jej rodzinie ryby miały duże znaczenie. Dziadek zakładał stawy i osiedla rybackie na Mazurach, a babcia i mama podawały idealnego karpia bez ości.

Czy faworki z karpia to autorski przepis Magdy Gessler, czy może przekazanie kulinarnego dziedzictwa innych kobiet w jej rodzinie? Tego celebrytka i restauratorka nie wyjaśniła, ale jedno jest pewne: ktokolwiek wymyślił ten sposób przygotowania tej świątecznej ryby, stworzył arcydzieło.

Obrazek
Faworki z karpia - Pyszności; foto: Canva

A więc, w skrócie. Nie dość, że faworki, to z karpia. Nie dość, że z karpia, to bez ości. Czy może być lepiej? Powątpiewamy. Oto przepis na faworki z karpia według Magdy Gessler.

Faworki z karpia

Składniki:

  • karp w dzwonkach
  • orzechy włoskie
  • mąka
  • mleko
  • jaja
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • ziele angielskie mielone
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dzwonki z karpia przełóż do miski. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski. Rybę dopraw solą, potłuczonym zielem angielskim i dużą ilością pieprzu. Podlej wszystko olejem i wymieszaj tak, by wszystkie składniki wsiąkły w karpia.

Następnie wyjmij dzwonki. Oczyść z cebuli i wyłóż na deskę. Nożem wytnij najgrubsze ości - te, które się nie rozpuszczą podczas smażenia. Nie wyrzucaj ich jednak - przydadzą się do wywaru.

Obrazek
Faworki z karpia - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Magda Gessler

Teraz dzwonki przekrój na pół. Ponacinaj skórę i przełóż mięso tak jak na faworki. Jajka rozbij, rozbełtaj, dopraw solą i kilkoma kroplami mleka.

Panieruj kolejno w mielonych orzechach włoskich, jajku i mące. Otrzep ryby z nadmiaru tego ostatniego składnika.

W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Powinno być go dużo - tyle, co do pączków czy zwykłych faworków. Smaż faworki po trochu, tak, żeby nadmiar ryb nie zmniejszył temperatury oleju. Złoty kolor panierki świadczy o tym, że faworki z karpia są już gotowe.

Magda Gessler proponuje podanie na natce pietruszki, z koglem moglem i chrzanem.

A może szukasz inspiracji sałatkowych? Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki