Gotuję młodą kapustę z wyrazisty mięsem. Przy tym daniu najlepszy bigos nie ma szans

Wiosna w mojej kuchni zawsze witana jest z otwartymi ramionami, a jedną z jej pierwszych oznak na talerzu jest młoda kapusta. Przygotowuję ją na wiele sposobów, ale ten jeden… ten nie ma sobie równych. Soczysta, delikatna kapusta duszona z aromatycznymi żeberkami wieprzowymi to esencja wiosennego obiadu. Jest tak pyszna i sycąca, że nawet mój legendarny bigos musi ustąpić jej miejsca na podium.

Żeberka z kapustąŻeberka z kapustą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W kuchni wiosna zawsze zaczyna się dla mnie od jednego dania – gotowanej młodej kapusty z żeberkami. To prawdziwa uczta, której smak przebija nawet najlepszy bigos. Aromatyczne, miękkie żeberka, delikatna kapusta, słodycz marchewki i kwaskowatość pomidorów – wszystko to łączy się w idealną kompozycję smaków. Przy tym daniu klasyczne przetwory kapuściane naprawdę mogą się schować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane kąski z halloumi. Prosta przekąska na gorąco

Mój sprawdzony przepis na młodą kapustę z żeberkami:

Podstawą mojego dania jest oczywiście młoda kapusta – delikatna, soczysta i pełna naturalnej słodyczy. Wybieram kapustę o jasnych, miękkich liściach, które podczas gotowania zamieniają się w aromatyczną, lekko kremową masę. Jednak to, co nadaje potrawie charakteru, to mięso – żeberka. Soczyste, delikatnie przyrumienione na patelni, a potem duszone w bulionie, stają się tak miękkie, że niemal rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub przecieru),
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • olej do podsmażenia żeberek.

Przygotowanie:

  1. Żeberka kroję na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewam olej i podsmażam żeberka z każdej strony na złoty kolor.
  2. Podsmażone żeberka przekładam do dużego garnka. Zalewam około 1 litrem wody (tak, aby były przykryte), dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuję na średnim ogniu przez około 30 minut.
  3. W międzyczasie cebulę drobno siekam i podsmażam na tej samej patelni, na której smażyły się żeberka, aż stanie się szklista.
  4. Młodą kapustę szatkuję na cienkie paski. Marchewki obieram i kroję w plasterki.
  5. Po 30 minutach gotowania żeberek dodaję do garnka poszatkowaną kapustę, plasterki marchewki i podsmażoną cebulę. Dolewam trochę więcej wody, jeśli jest taka potrzeba (poziom płynu powinien sięgać do poziomu kapusty). Gotuję na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
  6. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Mieszam i gotuję jeszcze przez około 15 minut, aż kapusta będzie miękka, a sos zgęstnieje.
  7. Na sam koniec dodaję posiekany świeży koperek. Mieszam i odstawiam na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Tak przygotowana młoda kapusta z żeberkami to dla mnie kwintesencja wiosennego smaku. Jest sycąca, aromatyczna i po prostu pyszna. Gorąco polecam wypróbować ten przepis – jestem przekonany, że i wam przypadnie do gustu!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm