Gotujesz rosół na takim mięsie? Magda Gessler tłumaczy, dlaczego to błąd

Rosół to często obiekt wielu kulinarnych dyskusji. Jak przygotować go tak, by był nie tylko pożywny, ale też wyjątkowo smaczny? Magda Gessler, znana restauratorka i jurorka kulinarnych programów, zdradza nam swój sekret na idealny rosół i wyjaśnia, dlaczego wybór odpowiedniego mięsa jest tak istotny.

Magda Gessler nie dodaje tego mięsa do rosołu.Magda Gessler nie dodaje tego mięsa do rosołu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Rosół to symbol polskiej tradycji kulinarnej, kojarzony z niedzielnym obiadem i domową atmosferą. Każda rodzina ma swoje sekrety na idealny wywar, ale jak się okazuje, jednym z najczęstszych błędów przy jego przygotowaniu jest wybór niewłaściwego mięsa. Magda Gessler, znana restauratorka, ujawnia, że najpopularniejsze w Polsce mięso na rosół nie jest najlepszym wyborem. Czy wiesz, o jakim rodzaju mięsa mowa i dlaczego może wpływać na jakość wywaru?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Dlaczego kura na rosół to nie najlepszy wybór?

Choć kura jest jednym z najpopularniejszych składników polskich rosołów, Magda Gessler nie ukrywa swojego sceptycyzmu.

Polacy myślą, ze kura to mięso. A kura to hormon. – stwierdziła restauratorka w jednym z wywiadów.

Oczywiście, należy zaznaczyć, że dodawanie hormonów w hodowli drobiu jest w Europie zabronione. Jednak, zdaniem Gessler, mięso kurczaka nie dostarcza rosołowi tego bogactwa smaku i aromatu, co inne rodzaje mięsa.

Które mięso wybrać na najlepszy rosół?

Magda Gessler rekomenduje:

  • Kaczkę: Jej tłuszcz nadaje rosołowi wyjątkowy smak i aromat.
  • Szponder wołowy: Mięso to jest bogate w żelatynę, która sprawia, że rosół jest gęsty i pożywny.
  • Kurze łapki i gicze wołowe: Te części tuszy są doskonałym źródłem kolagenu, który zagęszcza wywar i sprawia, że jest on bardziej aromatyczny.
  • Ogon wołowy: Poprawia konsystencję rosołu i nadaje mu piękny, głęboki kolor.

Sekret idealnego rosołu według Magdy Gessler

Oprócz wyboru odpowiedniego mięsa, istnieje kilka innych wskazówek, które pomogą Ci przygotować wyjątkowo smaczny rosół:

  • Zimna woda: Mięso zawsze zalewaj zimną wodą i dopiero następnie wstawiaj garnek na ogień. Dzięki temu mięso będzie się wolniej uwalniać białko, a rosół będzie klarowny.
  • Wolne gotowanie: Rosół powinien gotować się na bardzo małym ogniu przez kilka godzin. Dzięki temu wszystkie składniki zdążą oddać swój aromat.
  • Sól na końcu: Sól dodawaj dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu mięso i warzywa lepiej oddają swój smak.
  • Podsmażone warzywa: Przed dodaniem warzyw do garnka, warto je lekko podsmażyć na tłuszczu. Dzięki temu zyskają one intensywniejszy smak.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀