Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie

Odpowiednio przygotowana wołowina potrafi pobudzić wszystkie zmysły. Indonezyjczycy doskonale wiedzą, jak ją zrobić, ponieważ rendang, czyli rodzaj gulaszu z dodatkiem mleka kokosowego i ostrych przypraw, to ich danie narodowe. Niektóre składniki są wyszukane, ale nie warto z nich rezygnować, bo każda przyprawa buduje smak, którego się nie zapomina.

Mięso jest tak miękkie, że rozpada się w ustachMięso jest tak miękkie, że rozpada się w ustach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
2

Duszone mięso w słodko-pikantnym sosie to tradycyjna potrawa ludu Minangkabau, grupy etnicznej z zachodniej Sumatry. Dawniej ludność zamieszkująca indonezyjską wyspę trudniła się przede wszystkim handlem, co nierozerwalnie wiązało się z potrzebą odbywania dalekich podróży. Niezbędna była żywność, która przetrwa drogę i nie zepsuje się w gorącym, tropikalnym klimacie. Dlatego mięso poddawano długiej obróbce termicznej z dodatkiem ostrych przypraw (za: tasteatlas.com).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Rendang w kulturze Indonezji

W serwisie Taste Atlas, zbierającym ciekawostki kulinarne z całego świata, można przeczytać o symbolicznym znaczeniu głównych składników tego dania:

"Dla ludu Minangkabau potrawa ma także znaczenie symboliczne. Cztery główne składniki używane w rendang reprezentują społeczeństwo: mięso symbolizuje przywódców, mleko kokosowe jest symbolem intelektualistów, chili reprezentuje przywództwo religijne, a pozostałe przyprawy oznaczają resztę społeczeństwa".

Wyjątkowy smak gulaszu szybko został doceniony przez sąsiednie kraje i obecnie jest przygotowywany nie tylko w Indonezji, ale także w Malezji, a dzięki turystyce i migracji – praktycznie na całym świecie. Tradycyjnie bazą jest wołowina, ale obecnie coraz częściej można spróbować również potrawy z jagnięciną lub kurczakiem.

Przepis na rendang, czyli tropikalny gulasz z wołowiną

Lista dodatków robi wrażenie, więc jest to zrozumiałe, że w domowych warunkach możesz coś pominąć, jednak nigdy nie rezygnuj z mleka kokosowego, galangalu i trawy cytrynowej. Oczywiście postaw na świeże mięso, najlepiej z łopatki wołowej. Z trawy cytrynowej usuń zewnętrzne, zielone włókna, a przed dodaniem do gulaszu rozgnieć ją, aby uwolnić aromat.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wołowej,
  • 600 ml mleka kokosowego,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 3 liście limonki kaffir,
  • 2 liście kurkumy,
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca,
  • 3/4 szklanki prażonych wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki oleju do smażenia, sól dla smaku,
  • składniki na pastę przyprawową: 7 cebulek szalotek, 5 ząbków czosnku, 4 świeże czerwone papryczki chili, 4 suszone papryczki chili namoczone w gorącej wodzie, 2 cm korzenia imbiru, 2 cm korzenia galangalu, 2 cm korzenia kurkumy,
  • przyprawy do prażenia: 1,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonego kminku, 0,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 3 ziarna kardamonu, 2 gwiazdki anyżu, 3 goździki.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na pastę przyprawową umieść w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę.
  2. Na suchą patelnię wrzuć mieloną kolendrę, kminek, nasiona kopru włoskiego, cynamon, kardamon, anyż i goździki. Praż przez kilka minut, aż mieszanka zacznie wydzielać głęboki korzenny aromat. Zblenduj prażone przyprawy na proszek – możesz rozetrzeć w moździerzu.
  3. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim pastę przyprawową. Po chwili dodaj proszek z prażonych przypraw, wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 2–3 minuty.
  4. Gdy pasta będzie gorąca i aromatyczna, dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę i smaż do zamknięcia włókien.
  5. Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, liście limonki kaffir, kurkumy, pastę tamaryndowca, prażone wiórki kokosowe i szczyptę soli. Całość wymieszaj i zagotuj.
  6. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 2–3 godziny.
  7. Przed podaniem możesz wyjąć trawę cytrynową, liście limonki kaffir i kurkumy.

Najczęściej rendang podawany jest z białym ryżem i podobnie jak polskie potrawy duszone, takie jak bigos czy gulasz, najlepiej smakują na drugi dzień.

Na podstawie przepisu z serwisu Szamane.pl.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza