Tę gumę znali wszyscy, którzy wychowywali się w PRL. Nie każdy wie, skąd się wzięła

Gumy Donald to jeden z najczęściej wspominanych przysmaków z PRL. Każdy chciał zebrać obrazkowe historyjki, które skrywały się w opakowaniu. Czy wiesz, skąd się wzięły te gumy?

Obrazek
Ewa
Obrazek

Hit osiedlowych kiosków

Gumy Donald znał chyba każdy. W czasach, gdy półki świeciły pustkami, gumy Donald były stosunkowo dostępne- można było je znaleźć w każdym szanującym się kiosku Ruchu. Miały więcej smaku niż gumy kuli, a jednocześnie można było dmuchać z nich całkiem spora balony.

Gumy Donald powstały w Amsterdamie

W 1948 r. Jules i Robert Markusowie założyli firmę Maple Leaf, czyli "liść klonu". Inspiracją były wojenne filmy, na których żołnierze z taką samą przyjemnością żuli gumę, jak palili papierosy. Zaczęli więc produkować gumy i pracować nad ich jakością. Dość szybko stali się jedną z wiodących na rynku marką gum do żucia.

Obrazek

Przełomowe lata 70.

Obrazek

Przełomem były jednak lata 70. To właśnie wtedy Maple Leaf zostało kupione przez koncern General Foods, co otworzyło firmie drzwi na rynki światowe i umożliwiło kupienie licencji od Disneya na wykorzystanie wizerunku Kaczora Donalda na opakowaniu.

Zamieszczone w środki historyjki sprawiały, że mali (i duzi) kolekcjonerzy chcieli zebrać pełną opowieść. A kawałków było ponad 100, więc zdecydowanie było co zbierać.

Obrazek

Firma została zlikwidowana w 2003 roku

Wraz z otwarciem granic, umożliwieniem podróżowania i handlu, zaczęły na rynek napływać nowe słodycze. W rezultacie Maple Leaf zamknięto w 2003 roku.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba