Co się stało z cenami w barach mlecznych? Polacy są przerażeni nagłymi podwyżkami

Bary mleczne nie unikną rekordowych podwyżek cen. Galopująca inflacja uderza w stołówki. Koniec z tanimi obiadami na mieście.

Obrazek
Ewa

Galopująca inflacja spędza sen z powiek restauratorom. Podwyżki cen gazu, prądu i produktów sprawiają, że część lokali decyduje się na zamknięcie. Inne z kolei muszą podnosić swoje ceny, aby dogonić koszty. Kryzys nie ominie również barów mlecznych, które do tej pory uchodziły za tanią alternatywę na obiad poza domem.

Coraz wyższe ceny

Najpierw pandemia i lockdown, później dwucyfrowa inflacja i drożyzna. Ostatnie lata to ciężki okres dla gastronomii. Każda dostawa towaru to dla restauratora niespodzianka- ceny produktów potrafią urosnąć z dnia na dzień. Odbija się to również na menu. Na podwyżki narzekają klienci, którzy do tej pory odwiedzają lokale.

Zwykła zupa potrafi teraz kosztować 20 zł. Kogo będzie na to stać? Na pewno nie mnie, ale co oni mają zrobić?- mówi nasz czytelnik

Bary mleczne nie dla każdego

Bar mleczny do tej pory był synonimem taniego i smacznego domowego obiadu. Ratował studentów i karmił seniorów- budżetowe opcje pozwalały na zakupy ciepłego posiłku nawet przy skromnym budżecie.

W kwietniu Ministerstwo Finansów wydało rozporządzenie, które obejmowało dotacje dla barów mlecznych, aby utrzymać ich rentowność.

W wyniku przeprowadzonych analiz Ministerstwo Finansów proponuje obniżenie narzutu z 56 proc. do 45 proc., co przełoży się na spadek cen lub ograniczy ich przyrost wywołany wzrostem cen surowców potrzebnych do przygotowania dotowanych posiłków podawanych w barach mlecznych, przy jednoczesnym zwiększeniu stawki dotacji z 40 proc. do 55 proc., która zrekompensuje przedsiębiorcom niższe wpływy z tytułu ograniczonego narzutu oraz jednocześnie zwiększy środki na pokrycie kosztów zakupu surowców- podaje Ministerstwo w uzasadnieniu do projektu

Dlaczego więc ceny ciągle rosną?

Koniec z tanimi stołówkami

Dotacja obejmuje jedynie dania jarskie, podczas gdy klienci barów mlecznych częściej stawiają na potrawy mięsne. Drożeją półprodukty mleczne i mięsne, więc podwyżka cen w menu jest po prostu nieunikniona.

Zupy podrożały o około 2-3 zł w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, mięso poszło do góry o 40 proc. Ryba jest najdroższa, wszyscy się śmieją, że mamy rybę w cenie kawioru. Ryba jest droga, kilogram kosztuje prawie 175 z- mówi właścicielka baru mlecznego w rozmowie z RMF24
Bary mleczne- Pyszności
Bary mleczne- Pyszności

Rosną też rachunki za prąd i gaz- tego nie obejmuje rządowe wsparcie. Tymczasem właściciele lokalów zaczęli dostawać rachunki wyższe nawet o 500%.

Przy tak niskich cenach produktów bary mleczne po prostu nie będą na siebie zarabiać i zaczną przynosić jedynie straty.

W grudniu pierogi miałam po cztery złote, teraz po pięć, a będzie zaraz więcej, bo drożeje ser. Podnoszę ceny raz w miesiącu, choć powinnam dwa. Ludzie widzą te zmiany, ale i tak przychodzą, bo taniej nigdzie nie zjedzą- przyznaje w rozmowie z finanse.wp.pl Magdalena Goździaszek z baru Mewa

Odwiedzasz czasem bary mleczne? Zauważyłeś podwyżki?

Przepis na chrupiące kotlety z kani w panierce znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa