Jadły go nasze prababcie. Nie powoduje wzdęć, chroni jelita
Wygląda tak, jakby pietruszka wpadła do czarnej ziemi i trochę w niej poleżała. Na pierwszy rzut oka niespecjalnie zachęca do jedzenia, jednak z dobroczynnych właściwości tego warzywa doskonale wiedziały nasze babcie i prababcie. Najwyższa pora, aby skorzonera wróciła do łask.
03.11.2023 09:41
Pod ciemną skórką skrywa się biały, jadalny korzeń. Wygląda niepozornie, jednak dostarcza naszemu organizmowi mnóstwa składników odżywczych. Skorzonera, inaczej wężymord, przez ostatnie lata żyła w cieniu i niewiele osób pamięta o jej istnieniu. Warto jednak dołączyć ją do swojej diety, bo pomaga w walce z wieloma przykrymi dolegliwościami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest skorzonera?
Uprawia się ją jak roślinę dwuletnią i sadzi najczęściej wiosną. Późna jesień to czas zbiorów korzeni, które później trafiają na nasze stoły. W Polsce najlepiej znają ją mieszkańcy województwa wielkopolskiego, bo tam znajduje się najwięcej upraw, jednak najwyższa pora, aby swoją popularność rozszerzyła również na inne rejony. Większość trafia na eksport przez nikłe zainteresowanie polskich konsumentów. Znaleźć ją można na straganach i lokalnych targowiskach, sporadycznie w większych supermarketach. Za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić ok. 20 - 25 zł.
Skorzonera to warzywo, którego jadalną częścią są długie, grube korzenie. Mają one od 30 do 50 cm długości i około 3 cm średnicy. Ich skórka jest brązowa, czarna i korkowata. Pierwotnie skorzonera była wykorzystywana jako roślina lecznicza, a dopiero później zaczęto ją przyrządzać jako warzywo.
Moc zdrowia w jednym korzeniu
W medycynie ludowej skorzonerę wykorzystywano do leczenia ukąszeń i zatruć jadem węży, stąd też jej druga nazwa wężymord. W XVII wieku skorzonera zyskała popularność jako środek na "zniszczony żołądek" i serwowano wraz z solą i masłem w okresie jesienno-zimowym, aby polepszyć swoją odporność.
Skorzonera wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka, ułatwia proces trawienia oraz może łagodzić różne problemy związane z układem pokarmowym. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za te właściwości jest inulina, która pełni rolę prebiotyku - substancji, która dostarcza pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych. Bakterie te wspierają pracę jelit, stymulując ich perystaltykę oraz wzmacniają nasz system odpornościowy. Zjedzenie gotowanych korzeni skorzonery może łagodzić stany zapalne skóry i przyspieszać proces gojenia. Dodatkowo skorzonera może przeciwdziałać procesowi starzenia się skóry, a także mieć właściwości lecznicze w przypadku trądziku i liszaja skóry.