Jadły go nasze prababcie. Nie powoduje wzdęć, chroni jelita

Wygląda tak, jakby pietruszka wpadła do czarnej ziemi i trochę w niej poleżała. Na pierwszy rzut oka niespecjalnie zachęca do jedzenia, jednak z dobroczynnych właściwości tego warzywa doskonale wiedziały nasze babcie i prababcie. Najwyższa pora, aby skorzonera wróciła do łask.

Skorzonera- PysznościSkorzonera- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Pod ciemną skórką skrywa się biały, jadalny korzeń. Wygląda niepozornie, jednak dostarcza naszemu organizmowi mnóstwa składników odżywczych. Skorzonera, inaczej wężymord, przez ostatnie lata żyła w cieniu i niewiele osób pamięta o jej istnieniu. Warto jednak dołączyć ją do swojej diety, bo pomaga w walce z wieloma przykrymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Czym jest skorzonera?

Uprawia się ją jak roślinę dwuletnią i sadzi najczęściej wiosną. Późna jesień to czas zbiorów korzeni, które później trafiają na nasze stoły. W Polsce najlepiej znają ją mieszkańcy województwa wielkopolskiego, bo tam znajduje się najwięcej upraw, jednak najwyższa pora, aby swoją popularność rozszerzyła również na inne rejony. Większość trafia na eksport przez nikłe zainteresowanie polskich konsumentów. Znaleźć ją można na straganach i lokalnych targowiskach, sporadycznie w większych supermarketach. Za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić ok. 20 - 25 zł.

Grillowana skorzonera - Pyszności
Grillowana skorzonera - Pyszności © Canva

Skorzonera to warzywo, którego jadalną częścią są długie, grube korzenie. Mają one od 30 do 50 cm długości i około 3 cm średnicy. Ich skórka jest brązowa, czarna i korkowata. Pierwotnie skorzonera była wykorzystywana jako roślina lecznicza, a dopiero później zaczęto ją przyrządzać jako warzywo.

Moc zdrowia w jednym korzeniu

W medycynie ludowej skorzonerę wykorzystywano do leczenia ukąszeń i zatruć jadem węży, stąd też jej druga nazwa wężymord. W XVII wieku skorzonera zyskała popularność jako środek na "zniszczony żołądek" i serwowano wraz z solą i masłem w okresie jesienno-zimowym, aby polepszyć swoją odporność.

Skorzonera wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka, ułatwia proces trawienia oraz może łagodzić różne problemy związane z układem pokarmowym. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za te właściwości jest inulina, która pełni rolę prebiotyku - substancji, która dostarcza pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych. Bakterie te wspierają pracę jelit, stymulując ich perystaltykę oraz wzmacniają nasz system odpornościowy. Zjedzenie gotowanych korzeni skorzonery może łagodzić stany zapalne skóry i przyspieszać proces gojenia. Dodatkowo skorzonera może przeciwdziałać procesowi starzenia się skóry, a także mieć właściwości lecznicze w przypadku trądziku i liszaja skóry.

Skorzonera - Pyszności
Skorzonera - Pyszności © Canva
Wybrane dla Ciebie
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać