Jadły go nasze prababcie. Nie powoduje wzdęć, chroni jelita

Wygląda tak, jakby pietruszka wpadła do czarnej ziemi i trochę w niej poleżała. Na pierwszy rzut oka niespecjalnie zachęca do jedzenia, jednak z dobroczynnych właściwości tego warzywa doskonale wiedziały nasze babcie i prababcie. Najwyższa pora, aby skorzonera wróciła do łask.

Skorzonera- PysznościSkorzonera- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pod ciemną skórką skrywa się biały, jadalny korzeń. Wygląda niepozornie, jednak dostarcza naszemu organizmowi mnóstwa składników odżywczych. Skorzonera, inaczej wężymord, przez ostatnie lata żyła w cieniu i niewiele osób pamięta o jej istnieniu. Warto jednak dołączyć ją do swojej diety, bo pomaga w walce z wieloma przykrymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Czym jest skorzonera?

Uprawia się ją jak roślinę dwuletnią i sadzi najczęściej wiosną. Późna jesień to czas zbiorów korzeni, które później trafiają na nasze stoły. W Polsce najlepiej znają ją mieszkańcy województwa wielkopolskiego, bo tam znajduje się najwięcej upraw, jednak najwyższa pora, aby swoją popularność rozszerzyła również na inne rejony. Większość trafia na eksport przez nikłe zainteresowanie polskich konsumentów. Znaleźć ją można na straganach i lokalnych targowiskach, sporadycznie w większych supermarketach. Za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić ok. 20 - 25 zł.

Grillowana skorzonera - Pyszności
Grillowana skorzonera - Pyszności © Canva

Skorzonera to warzywo, którego jadalną częścią są długie, grube korzenie. Mają one od 30 do 50 cm długości i około 3 cm średnicy. Ich skórka jest brązowa, czarna i korkowata. Pierwotnie skorzonera była wykorzystywana jako roślina lecznicza, a dopiero później zaczęto ją przyrządzać jako warzywo.

Moc zdrowia w jednym korzeniu

W medycynie ludowej skorzonerę wykorzystywano do leczenia ukąszeń i zatruć jadem węży, stąd też jej druga nazwa wężymord. W XVII wieku skorzonera zyskała popularność jako środek na "zniszczony żołądek" i serwowano wraz z solą i masłem w okresie jesienno-zimowym, aby polepszyć swoją odporność.

Skorzonera wpływa korzystnie na funkcjonowanie żołądka, ułatwia proces trawienia oraz może łagodzić różne problemy związane z układem pokarmowym. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za te właściwości jest inulina, która pełni rolę prebiotyku - substancji, która dostarcza pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych. Bakterie te wspierają pracę jelit, stymulując ich perystaltykę oraz wzmacniają nasz system odpornościowy. Zjedzenie gotowanych korzeni skorzonery może łagodzić stany zapalne skóry i przyspieszać proces gojenia. Dodatkowo skorzonera może przeciwdziałać procesowi starzenia się skóry, a także mieć właściwości lecznicze w przypadku trądziku i liszaja skóry.

Skorzonera - Pyszności
Skorzonera - Pyszności © Canva

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze