Jagody i borówki, to nie jest to samo. Zobacz, czym się różnią i które owoce są zdrowsze

Borówki czarne i borówki wysokie. Czym są? Czym się różnią? Polskie lasy są bogate tylko w jedne z nich, a właściwości prozdrowotne znacznie od siebie odbiegają. Koniecznie musisz się tego dowiedzieć!

ObrazekJagody czy borówki? Oto różnice! - Pyszności; foto: Canva

Wysłanie osoby niedoświadczonej w nazewnictwie owoców do warzywniaka z prośbą o kupno borówek, może się zakończyć wybraniem błędnego produktu. W kompletną dezorientację mogą też wprowadzić nieroztropne pytania sprzedawcy. "Pół kilo borówek? Oczywiście, już podaję. A tych czarnych, czy wysokich?" I klapa murowana. Nie dość, że każde są czarne, to jeszcze żadna nie wygląda na "wysoką"! I o co w tym chodzi?

Będąc głównym bohaterem takiej sytuacji, nie wpadaj w panikę. Dzięki temu artykułowi raz na zawsze dowiesz się o borówkach wszystkiego, co potrzebne. Nie tylko przywieziesz żonie odpowiedni produkt, ale również będziesz mógł się pochwalić znajomością jego właściwości prozdrowotnych. To jej na pewno zaimponuje!

Obrazek
Jagody znacznie różnią się od borówek amerykańskich - Pyszności; foto: Canva

Borówki czy jagody?

Zacznijmy od podstaw. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody. Lasy zaczynają zapełniać się fioletowymi, brudzącymi ręce owocami, a w cukierniach można kupić pierwsze jagodzianki. Ten doskonale znany ci owoc to też borówka. A dokładnie: borówka czarna. Występuje w borach sosnowych, świerkowych i mieszanych, a także na torfowiskach i polanach.

Borówka wysoka, o której już wspomnieliśmy, to z kolei nieco mniej popularna, ale szeroko dostępna na polskim rynku borówka amerykańska. Jest nieco większa od jagód, charakteryzuje się mniejszą ilością soku, a pochodzi z Ameryki Północnej, chociaż jej uprawy mają miejsce również w niektórych krajach Europy i Azji. Oba produkty należą do rodziny wrzosowatych, ale bardzo dużo je różni.

Która borówka jest zdrowsza?

Obie odmiany są bez wątpienia bardzo zdrowe i warto je jeść. Zawierają całe mnóstwo witamin i minerałów, chociaż w przypadku tych drugich, są one nieco inne. Jagody charakteryzują się dużą ilością selenu, cynku, miedzi i manganu, a borówki amerykańskie — wapnia, magnezu i potasu. W tym momencie dopiero się rozkręcamy, bo takich różnic jest jeszcze znacznie więcej.

Najbardziej wyraźną z nich jest obecność garbników, czyli bakteriobójczych substancji neutralizujących toksyny i blokujące ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita. Jagody mają ich o wiele więcej, niż borówki. Co więcej, te pierwsze można suszyć i tworzyć z nich napary, tymczasem borówki amerykańskie tracą wszystkie właściwości podczas obróbki termicznej.

Obrazek
Borówki amerykańskie mają mocniejsze działanie antynowotworowe - Pyszności; foto: Canva

Oba owoce zawierają też pokaźną liczbę antyoksydantów, ale w jagodach znajduje się unikatowy przeciwutleniacz z rodziny antycyjanów, który poprzez uelastycznienie naczyń krwionośnych zapobiega rozwojowi anemii. Borówki amerykańskie nie mogą się pochwalić takim działaniem, chociaż wykorzystuje się je do leczenia zaćmy. Jagody zawierają też mniej węglowodanów niż borówki, a więcej glikozydu, który reguluje poziom cukru we krwi. Te drugie z kolei wykazują mocniejsze działanie przeciwnowotworowe i usprawniające trawienie.

Wniosek jest prosty: jagody i borówki amerykańskie znacznie się od siebie różnią, ale oba owoce można uznać za dumnych przedstawicieli produktów superfoods. Warto więc włączyć do diety zarówno jedne, jak i drugie!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo