Jagody i borówki, to nie jest to samo. Zobacz, czym się różnią i które owoce są zdrowsze

Borówki czarne i borówki wysokie. Czym są? Czym się różnią? Polskie lasy są bogate tylko w jedne z nich, a właściwości prozdrowotne znacznie od siebie odbiegają. Koniecznie musisz się tego dowiedzieć!

ObrazekJagody czy borówki? Oto różnice! - Pyszności; foto: Canva

Wysłanie osoby niedoświadczonej w nazewnictwie owoców do warzywniaka z prośbą o kupno borówek, może się zakończyć wybraniem błędnego produktu. W kompletną dezorientację mogą też wprowadzić nieroztropne pytania sprzedawcy. "Pół kilo borówek? Oczywiście, już podaję. A tych czarnych, czy wysokich?" I klapa murowana. Nie dość, że każde są czarne, to jeszcze żadna nie wygląda na "wysoką"! I o co w tym chodzi?

Będąc głównym bohaterem takiej sytuacji, nie wpadaj w panikę. Dzięki temu artykułowi raz na zawsze dowiesz się o borówkach wszystkiego, co potrzebne. Nie tylko przywieziesz żonie odpowiedni produkt, ale również będziesz mógł się pochwalić znajomością jego właściwości prozdrowotnych. To jej na pewno zaimponuje!

Obrazek
Jagody znacznie różnią się od borówek amerykańskich - Pyszności; foto: Canva

Borówki czy jagody?

Zacznijmy od podstaw. Właśnie rozpoczął się sezon na jagody. Lasy zaczynają zapełniać się fioletowymi, brudzącymi ręce owocami, a w cukierniach można kupić pierwsze jagodzianki. Ten doskonale znany ci owoc to też borówka. A dokładnie: borówka czarna. Występuje w borach sosnowych, świerkowych i mieszanych, a także na torfowiskach i polanach.

Borówka wysoka, o której już wspomnieliśmy, to z kolei nieco mniej popularna, ale szeroko dostępna na polskim rynku borówka amerykańska. Jest nieco większa od jagód, charakteryzuje się mniejszą ilością soku, a pochodzi z Ameryki Północnej, chociaż jej uprawy mają miejsce również w niektórych krajach Europy i Azji. Oba produkty należą do rodziny wrzosowatych, ale bardzo dużo je różni.

Która borówka jest zdrowsza?

Obie odmiany są bez wątpienia bardzo zdrowe i warto je jeść. Zawierają całe mnóstwo witamin i minerałów, chociaż w przypadku tych drugich, są one nieco inne. Jagody charakteryzują się dużą ilością selenu, cynku, miedzi i manganu, a borówki amerykańskie — wapnia, magnezu i potasu. W tym momencie dopiero się rozkręcamy, bo takich różnic jest jeszcze znacznie więcej.

Najbardziej wyraźną z nich jest obecność garbników, czyli bakteriobójczych substancji neutralizujących toksyny i blokujące ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita. Jagody mają ich o wiele więcej, niż borówki. Co więcej, te pierwsze można suszyć i tworzyć z nich napary, tymczasem borówki amerykańskie tracą wszystkie właściwości podczas obróbki termicznej.

Obrazek
Borówki amerykańskie mają mocniejsze działanie antynowotworowe - Pyszności; foto: Canva

Oba owoce zawierają też pokaźną liczbę antyoksydantów, ale w jagodach znajduje się unikatowy przeciwutleniacz z rodziny antycyjanów, który poprzez uelastycznienie naczyń krwionośnych zapobiega rozwojowi anemii. Borówki amerykańskie nie mogą się pochwalić takim działaniem, chociaż wykorzystuje się je do leczenia zaćmy. Jagody zawierają też mniej węglowodanów niż borówki, a więcej glikozydu, który reguluje poziom cukru we krwi. Te drugie z kolei wykazują mocniejsze działanie przeciwnowotworowe i usprawniające trawienie.

Wniosek jest prosty: jagody i borówki amerykańskie znacznie się od siebie różnią, ale oba owoce można uznać za dumnych przedstawicieli produktów superfoods. Warto więc włączyć do diety zarówno jedne, jak i drugie!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇