Jest jeszcze większym siedliskiem bakterii niż deska sedesowa. Każdy z nas ma ją w swojej kuchni

Ile bakterii żyje na gąbce do zmywania? Co ile zmieniać gąbkę w kuchni? Dbanie o czystość i higienę to podstawa. Okazuje się, że w swojej kuchni możesz mieć coś, co jest jeszcze większym siedliskiem bakterii niż deska sedesowa.

Obrazek
Ewa

Ile bakterii żyje na gąbce do zmywania?

W swojej kuchni ma ją każdy. I używa jej praktycznie codziennie. Mowa o... gąbce do zmywania. W 2018 roku naukowcy z uniwersytetu w Furtwangen przeprowadzili badania. Wynik był szokujący: na 1 centymetrze sześciennym gąbki do naczyń żyły aż 54 miliardy bakterii. Znalazły się tam drobnoustroje, które żyją w ludzkich jelitach i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka – Enterobacter cloacae, ale również te, które mogą być niebezpieczne, jak pałeczka zapalenia płuc czy gronkowiec złocisty. Łącznie wyizolowano 360 różnych gatunków bakterii.

Obrazek

Co ile wymieniać gąbkę do zmywania?

Chociaż swoją kuchenną gąbkę możesz odkazić np. przy pomocy kuchenki mikrofalowej, to nie da się ukryć, że nie ma nic lepszego niż... wymiana. Nowa gąbka to naprawdę groszowa sprawa, więc nie ma na czym oszczędzać.

Co ile wymieniać gąbkę do zmywania? Zrób to przynajmniej raz w tygodniu. Lepiej nie kusić losu ;)

Obrazek

Kiedy wyrzucić gąbkę do zmywania?

Gąbki myte w wodzie z dodatkiem detergentu lub mydła wcale nie są czyste, jako pozornie mogłoby się wydawać. Kojarzysz pewnie nieprzyjemny, nieco zatęchły zapach, który czasami można wyczuć z kuchennego zlewu lub nieodpowiednio serwisowanej pralki? To Moraxella osloensis, pozornie niegroźna bakteria. Oczywiście, znajdziesz ją też na powierzchni gąbki do zmywania naczyń.
Niemiłego zapachu zdecydowanie lepiej się pozbyć. To sygnał, że Twoja gąbka powinna wylądować w śmietniku.

Zasady używania gąbki do zmywania

Po pierwsze, nie używaj jej do szorowania grubej warstwy resztek jedzenia, nie wycieraj soku, który wyciekł z mięsa, niepasteryzowanego mleka lub brudu z owoców i warzyw. Zamiast tego użyj ręcznika papierowego.
Aby uniknąć zakażenia krzyżowego, umyj ręce i nadaj różnym gąbkom własne zadania – takie jak czyszczenie tylko blatu, podłogi lub naczyń.
Prosto i bezpiecznie :)

Jak zdezynfekować gąbkę do zmywania?

Kilkugodzinne moczenie w occie pomoże skutecznie wyczyścić gąbki do mycia naczyń. Mieszanka nie tylko usunie bakterie, ale też zniweluje brzydkie zapachy.
Drugą opcją jest dezynfekcja w kuchence mikrofalowej.
Wystarczy od 30 sekund do minuty w mikrofalówce, aby odświeżyć zanieczyszczoną gąbkę. Pamiętaj, aby wcześniej ją namoczyć, a po zakończonym czyszczeniu, wyjmować ją przy pomocy rękawicy kuchennej.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka