Makłowicz uczy, jak poprawnie gotować parówki. Jeden błąd i nie będzie już powrotu
Parówki na śniadanie uwielbiają nie tylko dzieci. Okazuje się, że wielu z nas popełniało kardynalny błąd podczas ich przygotowywania. Robert Makłowicz zdradził, jak go uniknąć.
Chociaż wiele osób narzeka na skład parówek w sklepach, to wbrew pozorom znalezienie dobrego wyrobu nie jest wcale takie trudne. Kierować trzeba się prostą zasadą: krótki skład, dużo mięsa, bez wzmacniaczy smaku. Na naszej stronie znajdziesz wielki test parówek, który może być pomocną ściągą podczas zakupów.
Czy parówki są zdrowe?
Walory smakowe to kwestia bardzo indywidualna, ale musimy przyznać, że my sami lubimy czasem skusić się na ten przysmak. Nie jest to może najzdrowsza opcja- parówki to wyrób mocno przetworzony, często pełen soli. Nie jest to jednak zło wcielone i nie ma konieczności wystrzegania się przed nimi. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu i wybrać takie, których skład jest po prostu najlepszy. Jeśli dodatkowo podasz je w towarzystwie świeżych warzyw- będzie idealnie!
Robert Makłowicz o parówkach
Parówki najczęściej jemy ugotowane w wodzie, odcedzone i wyłożone na talerz. Mogłoby się wydawać, że to prosta czynność i z przygotowaniem takiego śniadania poradzi sobie nawet dziecko. Robert Makłowicz wskazał jednak na kardynalny błąd, jaki popełnia większość Polaków podczas ich gotowania.
W jednym z filmików na swoim kanale znany krytyk i osobowość telewizyjna Robert Makłowicz odpowiadał na pytania swoich widzów. Jeden z nich chciał się dowiedzieć, jak prawidłowo gotuje się parówki. Odpowiedź zaskoczyła wielu fanów.
Jak długo gotować parówki?
Inny sposób na odpowiednie przygotowanie śniadania z parówkami w roli głównej polega na ich wcześniejszym wyjęciu z lodówki, wrzuceniu do już wrzącej wody, zmniejszeniu mocy palnika i dodaniu do gotującej się wody kilku ziaren ziela angielskiego. Parówek nie trzeba gotować zbyt długo- są przecież wyrobem wędliniarskim, który już wcześniej został poddany obróbce. W zależności od ich wielkości wystarczy zaledwie 3-5 minut we wrzątku. W przypadku grubych serdelków czas przygotowania to między 5 a 7 minut.