Makłowicz uczy, jak poprawnie gotować parówki. Jeden błąd i nie będzie już powrotu

Parówki na śniadanie uwielbiają nie tylko dzieci. Okazuje się, że wielu z nas popełniało kardynalny błąd podczas ich przygotowywania. Robert Makłowicz zdradził, jak go uniknąć.

Obrazek
Ewa

Chociaż wiele osób narzeka na skład parówek w sklepach, to wbrew pozorom znalezienie dobrego wyrobu nie jest wcale takie trudne. Kierować trzeba się prostą zasadą: krótki skład, dużo mięsa, bez wzmacniaczy smaku. Na naszej stronie znajdziesz wielki test parówek, który może być pomocną ściągą podczas zakupów.

Czy parówki są zdrowe?

Walory smakowe to kwestia bardzo indywidualna, ale musimy przyznać, że my sami lubimy czasem skusić się na ten przysmak. Nie jest to może najzdrowsza opcja- parówki to wyrób mocno przetworzony, często pełen soli. Nie jest to jednak zło wcielone i nie ma konieczności wystrzegania się przed nimi. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu i wybrać takie, których skład jest po prostu najlepszy. Jeśli dodatkowo podasz je w towarzystwie świeżych warzyw- będzie idealnie!

Parówki- Pyszności
Gotowanie parówek - Pyszności; Foto Canva.com

Robert Makłowicz o parówkach

Parówki najczęściej jemy ugotowane w wodzie, odcedzone i wyłożone na talerz. Mogłoby się wydawać, że to prosta czynność i z przygotowaniem takiego śniadania poradzi sobie nawet dziecko. Robert Makłowicz wskazał jednak na kardynalny błąd, jaki popełnia większość Polaków podczas ich gotowania.

W jednym z filmików na swoim kanale znany krytyk i osobowość telewizyjna Robert Makłowicz odpowiadał na pytania swoich widzów. Jeden z nich chciał się dowiedzieć, jak prawidłowo gotuje się parówki. Odpowiedź zaskoczyła wielu fanów.

Tylko zagotowuje się wodę. Ona jak zacznie wrzeć, to się ją wyłącza i do tego się wkłada parówki. Jak się je zagotuje, to pękają. Przynajmniej te dobre- wyjaśnił Robert Makłowicz
Obrazek
Parówki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak długo gotować parówki?

Inny sposób na odpowiednie przygotowanie śniadania z parówkami w roli głównej polega na ich wcześniejszym wyjęciu z lodówki, wrzuceniu do już wrzącej wody, zmniejszeniu mocy palnika i dodaniu do gotującej się wody kilku ziaren ziela angielskiego. Parówek nie trzeba gotować zbyt długo- są przecież wyrobem wędliniarskim, który już wcześniej został poddany obróbce. W zależności od ich wielkości wystarczy zaledwie 3-5 minut we wrzątku. W przypadku grubych serdelków czas przygotowania to między 5 a 7 minut.

Szukasz pomysłu na danie z parówkami? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji