WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Makłowicz uczy, jak poprawnie gotować parówki. Jeden błąd i nie będzie już powrotu

Parówki na śniadanie uwielbiają nie tylko dzieci. Okazuje się, że wielu z nas popełniało kardynalny błąd podczas ich przygotowywania. Robert Makłowicz zdradził, jak go uniknąć.

Obrazek
Ewa

Chociaż wiele osób narzeka na skład parówek w sklepach, to wbrew pozorom znalezienie dobrego wyrobu nie jest wcale takie trudne. Kierować trzeba się prostą zasadą: krótki skład, dużo mięsa, bez wzmacniaczy smaku. Na naszej stronie znajdziesz wielki test parówek, który może być pomocną ściągą podczas zakupów.

Czy parówki są zdrowe?

Walory smakowe to kwestia bardzo indywidualna, ale musimy przyznać, że my sami lubimy czasem skusić się na ten przysmak. Nie jest to może najzdrowsza opcja- parówki to wyrób mocno przetworzony, często pełen soli. Nie jest to jednak zło wcielone i nie ma konieczności wystrzegania się przed nimi. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu i wybrać takie, których skład jest po prostu najlepszy. Jeśli dodatkowo podasz je w towarzystwie świeżych warzyw- będzie idealnie!

Parówki- Pyszności
Gotowanie parówek - Pyszności; Foto Canva.com

Robert Makłowicz o parówkach

Parówki najczęściej jemy ugotowane w wodzie, odcedzone i wyłożone na talerz. Mogłoby się wydawać, że to prosta czynność i z przygotowaniem takiego śniadania poradzi sobie nawet dziecko. Robert Makłowicz wskazał jednak na kardynalny błąd, jaki popełnia większość Polaków podczas ich gotowania.

W jednym z filmików na swoim kanale znany krytyk i osobowość telewizyjna Robert Makłowicz odpowiadał na pytania swoich widzów. Jeden z nich chciał się dowiedzieć, jak prawidłowo gotuje się parówki. Odpowiedź zaskoczyła wielu fanów.

Tylko zagotowuje się wodę. Ona jak zacznie wrzeć, to się ją wyłącza i do tego się wkłada parówki. Jak się je zagotuje, to pękają. Przynajmniej te dobre- wyjaśnił Robert Makłowicz
Obrazek
Parówki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak długo gotować parówki?

Inny sposób na odpowiednie przygotowanie śniadania z parówkami w roli głównej polega na ich wcześniejszym wyjęciu z lodówki, wrzuceniu do już wrzącej wody, zmniejszeniu mocy palnika i dodaniu do gotującej się wody kilku ziaren ziela angielskiego. Parówek nie trzeba gotować zbyt długo- są przecież wyrobem wędliniarskim, który już wcześniej został poddany obróbce. W zależności od ich wielkości wystarczy zaledwie 3-5 minut we wrzątku. W przypadku grubych serdelków czas przygotowania to między 5 a 7 minut.

Szukasz pomysłu na danie z parówkami? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców